Η Disney αποσύρει παλιές ταινίες με ρατσιστικά μηνύματα

Οι Αριστογάτες, ο Ντάμπο, το Βιβλίο της Ζούγκλας και άλλες ταινίες με ρατσιστικά «αστεία» δεν θα είναι πλέον προσβάσιμες σε παιδικούς λογαριασμούς στο Disney+.
Η Disney αποσύρει παλιές ταινίες με ρατσιστικά μηνύματα
Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί προχώρησε η υπηρεσία streaming του κολοσσού που λέγεται Disney, κόβοντας την πρόσβαση από λογαριασμούς παιδιών σε παλιές κλασικές ταινίες όπως ο Ντάμπο, το Βιβλίο της Ζούγκλας, οι Αριστογάτες, ο Πήτερ Παν και η Λαίδη και ο Αλήτης.

Τι κοινό έχουν αυτές οι ταινίες μεταξύ τους; Ρατσιστικά στερεότυπα και «αστειάκια» που περνούν στα παιδιά το μήνυμα ότι μπορείς να κάνεις πλάκα με τα έθιμα, τη γλώσσα, την χώρα καταγωγής και το χρώμα του δέρματος του άλλου.

Οι ταινίες είναι προσβάσιμες στους λογαριασμούς των ενηλίκων, και ένα πιτσιρίκι μπορεί να τις δει με την έγκριση των γονιών του, αλλά και πάλι, πριν την έναρξη της ταινίας εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα που λέει «αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή/ και κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς μαζί».

Και για όσους θα σπεύσουν να διαμαρτυρηθούν πως ο Ντάμπο προβλήθηκε το 1941, και τα ρατσιστικά στερεότυπα ήταν κουλ τότε, και τι να κάνουμε τώρα, να πούμε πως αυτό το επιχείρημα θα ευσταθεί όταν θα έχουμε εξαλείψει τον ρατσισμό από το πρόσωπο της γης. Δυστυχώς για όλους μας, δεν είμαστε ακόμα εκεί.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, να το μάθουμε και να προχωρήσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα αύριο, το οποίο σήμερα μπορούμε να ονειρευόμαστε μόνο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Disney+.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v