Τα αδέρφια Safdie είναι τα τρομερά παιδιά του νέου αμερικανικού σινεμά

Οι Josh και Benny Safdie, είναι το πιο hot δίδυμο σκηνοθετών στην ανεξάρτητη κινηματογραφική βιομηχανία.
Τα αδέρφια Safdie είναι τα τρομερά παιδιά του νέου αμερικανικού σινεμά
Τα τελευταία χρόνια όπως μπορείς να καταλάβεις, η τηλεόραση έχει πάρει φαλάγγι τον κινηματογράφο, μιας και ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί αλλά και κοινό επενδύουν χρόνο και χρήμα στην πρώτη, δημιουργώντας σαγονοπεσιματικά projects, που όμοια τους δύσκολα βλέπουμε πια στο σινεμά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν νέοι δημιουργοί με κοφτερή ματιά και πολύ ταλέντο που κάθονται πίσω από την κάμερα καθοδηγώντας υποδειγματικά τους ηθοποιούς τους.

Ειδικά, στην ανεξάρτητη κινηματογραφική βιομηχανία, γίνεται σοβαρή δουλίτσα. Δύο από τα καμάρια του νέου αμερικανικού σινεμά οι Josh και Benny Sadfie, βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή, δημιουργώντας ένα σερί εξαιρετικών ταινιών, με αποτέλεσμα, ο πρώτος στα 36 του κι ο δεύτερος στα 34 του, να θεωρούνται το next best thing της γενιάς τους. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις και τους λόγους.

Daddy Longlegs



Το παρθενικό μεγάλου μήκους φιλμ των αδερφών Safdie, είναι ένα πρωτόλειο δείγμα των επόμενων ταινιών, με διάσπαρτα στοιχεία που καθιέρωσαν μετέπειτα το κινηματογραφικό στυλ τους. Το στόρι παρακολουθεί την ιστορία ενός πατέρα που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά του, κάνοντας τα μέρος του αντισυμβατικού τρόπου ζωής του. Ένα Indie αριστούργημα, γυρισμένο με ελάχιστα τεχνικά μέσα αποτέλεσε το καλωσόρισμα του αμερικανικού κινηματογράφου στους αδερφούς Safdie. Χαρήκαμε πολύ που σας γνωρίσαμε παιδιά.  

Heaven Knows What



Αυτό εδώ το τρομερό φιλμ, μοιάζει να είναι το Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο της speedαριστής γενιάς των 2010s. Με ένα αδυσώπητο μοντάζ και ηλεκτρισμένες ερμηνείες το Heaven Knows What είναι ένα πολλά υποσχόμενο φιλμ που δείχνει το μεγάλο ταλέντο των Safdie, μέσα από την τραγική ιστορία μιας τοξικομανούς, που προσπαθεί να βγει ζωντανή από τη μάχη της με την ηρωίνη και την τοξική αγάπη της για το αγόρι της. Σκληρό, βίαιο και νατουραλιστικό, αυτό το φιλμ δένει το στομάχι σου κόμπο.

Good Time



Το Good Time είναι σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας. Οι Safdie ξετυλίγουν το ταλέντο τους, δίνοντας την ευκαιρία στον Ρόμπερτ Πάτινσον να αποδείξει πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Ο Connie (Robert Pattinson, The Lost City of Z) και ο Nick (Bennie Safdie) είναι δυο αδέρφια του περιθωρίου της άγριας φτωχής Νέας Υόρκης. Στήνουν πρόχειρα μια ληστεία τράπεζας για να πιάσουν τη καλή και να ξεφύγουν από τη μιζέρια, όμως αυτή στραβώνει, με τον διανοητικά ασθενή Nick να συλλαμβάνεται. Ο Connie φοβάται ότι ο αδερφός του δε πρόκειται να επιβιώσει στη φυλακή και περνάει ένα "τεταμένο" βράδυ προσπαθώντας να τον βγάλει έξω με κάθε νόμιμο και παράνομο μέσο.

Ιλιγγιώδες μοντάζ, badass κάδρα και μια σκορσεζική ατμόσφαιρα βγαλμένη από τους Κακόφημους Δρόμους, δημιουργούν έναν τόσο αληθινό αντιήρωα, που δεν γίνεται να μην λαχανιάσεις πλάι του, όντας σε ένα διαρκές κυνήγι γάτας και ποντικιού.

Uncut Gems



Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τη στιγμή που είδαμε τούτο εδώ το αριστούργημα κι ακόμη δεν έχουμε συνέλθει από την πιο τσιτωμένη ταινία που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Στο Uncut Gems ο Adam Sandler βρίσκει τον ρόλο που περίμενε σε όλη την καριέρα του, προσθέτοντας ολίγη από Πατσίνο στη μανιέρα του που συνήθως καταντούσε εκνευριστική στις κωμωδίες του. Εδώ ωστόσο, με την αριστοτεχνική καθοδήγηση των αδερφών Safdie καταφέρνει να εξαπολύσει μια νευρώδη επίθεση στα οπτικά σου νεύρα, που είναι ανηλεής!

Ο Sandler γίνεται ο Χάουαρντ Ράτνερ, ένας εθισμένος τζογαδόρος, που χρωστάει σχεδόν σε ολόκληρο το Μανχάτταν, προσπαθεί να πιαστεί από τον γίγαντα Κέβιν Γκαρνέτ, μπας και σώσει ό,τι σώζεται. Στον δρόμο του, θα βρει ένα συρφετό από απατεώνες, μαφιόζους και κουστουμαρισμένους δημοπράτες.

Όσο περνούν τα λεπτά του φιλμ, τόσο η καρδιά σου βαράει τσίτες κι εσύ ασθμαίνοντας σχεδόν φτάνεις στο τέλος που μόνο καθαρτικό δεν είναι. Όταν ηρεμήσεις θα έρθει κι η στιγμή που θα παραδεχθείς μεγαλόφωνα στον εαυτό σου, ότι έχεις ζήσει μιας από τις πιο έντονες φιλμικές εμπειρίες όλων των εποχών.

Kι ενώ εμείς αναμέναμε την επόμενη ταινία, με το μαχαίρι στα δόντια, οι Safdie ετοιμάζουν το Curse, μια κωμική σειρά με πρωταγωνίστρια την Emma Stone στο δίκτυο Showtime. Αν είχαμε λεφτά θα τους τα δίναμε, από τώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v