5 φεμινιστικές ταινίες για να τσεκάρεις

Δεν χρειάζεται να δεις μια βαριά ταινία που θα σε ρίξει για να μάθεις κάποια ακόμα πράγματα για τον φεμινισμό. Μπορείς απλά να διασκεδάσεις.
5 φεμινιστικές ταινίες για να τσεκάρεις
Όταν ακούς την λέξη «φεμινισμός», μπορεί να είσαι από εκείνα τα άτομα που ανατριχιάζουν λίγο, επειδή νομίζουν ότι θα υποστούν κάποιου είδους κήρυγμα. Και, ναι, σε πολλές περιπτώσεις αυτό ισχύει—αλλά δεν είναι και η καλύτερη τακτική. Άλλωστε, τα πράγματα μαθαίνονται στην πράξη, όχι στην θεωρία.

Και είναι πολύ καλύτερο να δεις μια ταινία που θα σε διασκεδάσει, ενώ ταυτόχρονα σου δίνει και λίγες πληροφορίες για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Όπως αυτές που έχουμε να σου προτείνουμε.

Θέλμα και Λουίζ

Και αν την έχεις ξαναδεί, πάντα αξίζει μια ακόμα προβολή αυτό το θρασύτατο (ειδικά για την εποχή του) αριστούργημα. Για το πόσο τολμηρές ερμηνείες έχει, για το πόσο καλογραμμένο είναι, και επίσης επειδή φτάνεις σε κάποια ηλικία που συνειδητοποιείς πως η σκηνή με την νταλίκα είναι η απόλυτη καταστροφή των φαλλικών συμβόλων. Ναι, έχει πέσει και ακαδημαϊκή ανάλυση για την συγκεκριμένη σκηνή.

In a world…

Με αυτές τις τρεις λέξεις ξεκινούν τα περισσότερα κινηματογραφικά τρέιλερ. Και πάντα σκεφτόμαστε μια βαθιά, αντρική φωνή να μας εξιστορεί τι γίνεται. Σε αυτήν την βραβευμένη κωμωδία, βλέπουμε πώς θα ήταν τα πράγματα αν μια γυναίκα πήγαινε να κάνει αυτή την δουλειά. Τρομερή σάτιρα του Χόλιγουντ και της επιφανειακότητας της Αμερικής, από τα χεράκια μίας εκ των καλύτερων κωμικών της γενιάς της, της Λέικ Μπελ.

That gal… who was in that thing

Ξέρεις και τις 8 ηθοποιούς που συμμετέχουν σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Ξέρεις σίγουρα ότι τις έχεις δει κάπου. Πώς τις λένε, όμως; Και τι ρόλο έπαιζαν, ακριβώς; Και ποια είναι η αλήθεια όταν είσαι μια καρατερίστα ηθοποιός σε ένα Χόλιγουντ που απαιτεί μονάχα μια ατέλειωτη σειρά από ενζενί; Θα γελάσεις πολύ, αλλά θα δεις και μερικά πράγματα με άλλο μάτι.

The love witch

Ένα από τα πιο ευρηματικά «θρίλερ» των τελευταίων χρόνων, είναι ένας υπέροχος φόρος τιμής στις sexploitation ταινίες των 70s, αλλά με γυναικεία ματιά. Μια μάγισσα φτιάχνει ματζούνια και ξόρκια για να τυλίγει ανυποψίαστους άντρες σε αυτό το αριστοτεχνικά φτιαγμένο (αλήθεια μοιάζει σαν ταινία εκείνης της εποχής) διαμαντάκι.

I shot Andy Warhol

Επειδή η Λίλι Τέιλορ είναι μια ηθοποιάρα που δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο της αξίζει. Και επειδή η ιστορία της Βάλερι Σολάνας, της γυναίκας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Άντι Γουόρχολ αξίζει να ακουστεί—επειδή φεμινισμός σημαίνει πως εξετάζουμε και τις (πολύ) προβληματικές και τραυματικές απόψεις της θηλυκότητας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v