9 υπέροχες ταινίες με μπαμπάδες

Η σχέση πατέρα και γιου/κόρης μέσα από 9 σινεφίλ, δραματικές και συγκινητικές ταινίες.
9 υπέροχες ταινίες με μπαμπάδες

Εξετάζουν την πατρική φιγούρα άλλοτε με συγκινητικό άλλοτε με δραματικό τρόπο. Οι παρακάτω ταινίες βλέπονται μονορούφι με τους μπαμπάδες ή από τους μπαμπάδες αυτού του κόσμου και είναι ωραιότατες.

Kramer vs. Kramer (1979)

Ο Τεντ Κράμερ, ένας εργασιομανής και στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας, αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρίας. Όταν η σύζυγός του Τζοάνα τον εγκαταλείπει, ο Τεντ αναγκάζεται να μεγαλώσει το γιο τους Μπίλι μόνος του. Όμως η πρώην γυναίκα του ξαναεμφανίζεται και διεκδικεί την κηδεμονία. Η συγκίνηση είναι διάχυτη σε ένα σκληρό μελόδραμα, το οποίο υπήρξε τεράστια εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας πέντε Όσκαρ (ανδρικού και γυναικείου ρόλου, ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου).



The Descendants (2011)

Ένας αδιάφορος σύζυγος και πατέρας δυο κοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει το παρελθόν και να δει το μέλλον με διαφορετική ματιά, όταν η σύζυγός του τραυματίζεται σοβαρά σε ένα ατύχημα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ - ελληνικής καταγωγής - Αλεξάντερ Πέιν σκηνοθετεί έναν απολαυστικό Τζορτζ Κλούνεϊ σε έναν από τους καλύτερους και πιο ευαίσθητους ρόλους της καριέρας του.



I Am Sam (2001)

Ένας σαραντάχρονος ανύπαντρος πατέρας με την διανοητική ικανότητα ενός 7χρονου παιδιού, μεγαλώνει την κόρη του με στοργή, όμως μια κοινωνική λειτουργός θέλει να δώσει την μικρή Λούσι για υιοθεσία, κρίνοντας τον πατέρα της ανίκανο να της προσφέρει μια φυσιολογική ζωή. Ο Σων Πεν δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε μια βαθιά ανθρώπινη και άκρως συγκινητική ταινία ιδανική για… χαρτομάντιλα.



Big Fish (2003)

Ο Τιμ Μπάρτον σκηνοθετεί με φαντασία τις περιπέτειες του Έντουαρτ, όπως τις διηγείται ο ίδιος με… έξτρα δόσεις υπερβολής. Ο γιος του αναλαμβάνει να διαπιστώσει κατά πόσο είναι αληθινές και ζει τη δική του μπαρτονική περιπέτεια, ενώ εμείς παρασυρόμαστε σε μια παραμυθένια ιστορία με γενναίες όμως δόσεις ρεαλισμού και αλήθειας για τη σχέση πατέρα και γιου.



Three Men and a Baby (1987)

Τρεις εργένηδες, ο Πίτερ, ο Μάικλ και ο Τζακ, συγκατοικούν σ’ ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν και απολαμβάνουν τη ζωή τους. Όταν, όμως, βρίσκουν ένα μωρό στο κατώφλι τους, έρχονται τα πάνω κάτω. Ανάλαφρη, 100% αμερικάνικη ψυχαγωγική κωμωδία με ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό τρίδυμο – Τομ Σέλεκ, Στηβ Γκούτενμπεργκ, Τέντ Ντάνσον και έναν φοβερό μπομπιρα.



Fly Away Home (1996)

Μια 13χρονη και ο ολίγον τι «παλαβός» πατέρας της προσπαθούν με δύο ατομικά αεροπλάνα να οδηγήσουν ένα κοπάδι από ορφανές αγριόχηνες του Καναδά σε βιότοπο της Βόρειας Καρολίνα. Απολαυστικά αφελής, οικογενειακή κομεντί με υπέροχη φωτογραφία και ωραία μουσική, η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει συμπαθητικά τη σχέση πατέρα και κόρης.



Bicycle Thieves (1948)

Ένας πατέρας βρίσκει δουλειά ως αφισοκολλητής, αλλά την πρώτη μέρα του κλέβουν το ποδήλατο. Μην μπορώντας να δουλέψει χωρίς αυτό, ξεκινά με τον μικρό γιο του μια απελπισμένη αναζήτηση στους δρόμους της Ρώμης. Το απίστευτα ειλικρινές κινηματογραφικό αριστούργημα του Βιτόριο ντε Σίκα εντυπωσιάζει με τη δύναμη των πλάνων και μιλά για τη σχέση πατέρα- γιου με τρόπο απλό και συγκινητικό.



Eraserhead (1977)

Ένας υπάλληλος σε διακοπές παντρεύεται την έγκυο γυναίκα του και στη συνέχεια αναγκάζεται να μένει κλεισμένος σπίτι του για να φροντίζει το παιδί τους, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό… τέρας. Η πρώτη ταινία του Ντέιβιντ Λιντς είναι ένα αυθεντικό σουρεάλ αριστούργημα παράνοιας και βουβού τρόμου.



Like Father, Like Son (2013)

Ο επιτυχημένος αρχιτέκτονας Ριότα Νινομίγια έχει εργαστεί σκληρά όλη του τη ζωή και πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει. Ώσπου μία μέρα η αυτός και η γυναίκα του δέχονται ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από το νοσοκομείο. Ο 6χρονος γιος τους, Κεϊτά, δεν είναι δικός τους. «Σε ποιο σημείο, ένας πατέρας γίνεται πραγματικά γονιός;» O Χιροκάζου Κορέεντα απαντώντας σε αυτό το ερώτημα κάνει μια συγκινητική, προσωπική αλλά και βαθιά οικουμενική ταινία για την οικογένεια.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v