Black Lives Matter: 5 ταινίες για να «ξυπνήσεις»

Αν δεν σου λέει κάτι ο συστημικός ρατσισμός και ο χαμός που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, τότε ξεκίνα με το να δεις αυτά.
Black Lives Matter: 5 ταινίες για να «ξυπνήσεις»

Η Αμερική βρίσκεται σε έντονη αναταραχή, οι αφροαμερικάνοι εξεγείρονται, όμως εσύ θεωρείς πώς δεν έχεις καταλάβει ακριβώς το γιατί. Δεν σε αδικούμε. Δεν οφείλεις να ενημερώνεσαι σε καθημερινή βάση για τα φαινόμενα συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά για να πάρεις μια γεύση, έστω και μέσω οθόνης, από το τι συμβαίνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, μέσα από ντοκιμαντέρ ή ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Και από εκεί και πέρα να κρίνεις μόνος σου κατά πόσον η εξέγερση των Black Lives Matter έχει νόημα ή όχι.

I Am Not Your Negro (2016)



Βασισμένο σε κείμενα του συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν, το ντοκιμαντέρ του Ραούλ Πεκ αναλύει με αμείωτη ένταση την ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ των 60s, όταν μέσα σε διάστημα πέντε ετών τρεις επιφανείς ακτιβιστές του κινήματος (Έβερς, Μάλκολμ Χ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ) βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Rest in Power: The Trayvon Martin Story (2018)



Σε έξι επεισόδια, η ταινία παραγωγής του Jay-Z επικεντρώνεται στη δολοφονία του νεαρού Τρέιβον Μάρτιν από το αστυνομικό Τζόρτζ Ζίμερμαν το 2012, περιστατικό που προκάλεσε τη γέννηση του κινήματος των Black Lives Matter και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ του φαίνεσθαι και του είναι των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

When They See Us (2019)



Η μίνι σειρά του Netflix ξεδιπλώνει τις συνταρακτικές πτυχές της υπόθεσης των «Πέντε του Σέντραλ Παρκ», στην οποία πέντε αθώοι μαύροι έφηβοι εξαναγκάστηκαν από τις αρχές να «ομολογήσουν» τον βιασμό μιας κοπέλας. Τέσσερα επεισόδια αρκούν για να καταλάβει κανείς και να εξοργιστεί με το πώς λειτουργούσε (αλλά και λειτουργεί), ένα ολόκληρο σύστημα.

13th (2016)



Σοκαριστικό ντοκιμαντέρ δια χειρός Άβα Ντιβερνέ, το οποίο παρουσιάζει τη σύνδεση μεταξύ των φυλών, της δικαιοσύνης και των μαζικών φυλακίσεων στις ΗΠΑ, εξετάζοντας την φυλετική ανισορροπία των κρατουμένων και αποκαλύπτοντας τις πιο απάνθρωπες πτυχές του σωφρονιστικού συστήματος. Ένα πανέξυπνο, «διαβασμένο» και σκληρό ντοκιμαντέρ που συγκλονίζει.

Fruitvale Station (2013)



Η τελευταία μέρα της ζωής του Όσκαρ Γκραντ, ενός 22χρονου Αφροαμερικανού ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικό την Πρωτοχρονιά του 2009 στην Bay area, μετατρέπεται στα χέρια του Ράιαν Κούγκλερ σε ένα συγκινητικό, ντοκιμαντερίστικο δράμα – γροθιά στο στομάχι.

Stay Woke: The Black Lives Matter Movement (2016)



Τέλος, ένα must και άκρως κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ που χρονογραφεί την αρχή του κινήματος και παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο θεατής για να κατανοήσει πλήρως το «πώς» και το «γιατί» των Black Lives Matter.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v