12 ταινίες για αξέχαστες καλοκαιρινές νύχτες στο μπαλκόνι

Νοσταλγικές, αστείες, μελαγχολικές και σινεφίλ αυτές είναι οι 12 ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις θερινές προβολές στα μπαλκόνια.
12 ταινίες για αξέχαστες καλοκαιρινές νύχτες στο μπαλκόνι

Τα θερινά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και προφανώς θα τα τιμήσουμε. Στο μεταξύ, διοργανώνουμε τις δικές μας αυτοσχέδιες σινεφίλ βραδιές κάτω από τα αστέρια με μια οθόνη στο μπαλκόνι και αυτές τις 12 άκρως καλοκαιρινές ταινίες για συντροφιά.

Malena (2000)



Ο μεγάλος μάστορας της 7ης τέχνης Giuseppe Tornatore μας βυθίζει σε ένα άκρως καλοκαιρινό και νοσταλγικό ταξίδι μνήμης στην παιδική ηλικία με όχημα την ποίηση των εικόνων της Σικελίας του ’42 και φυσικά την υπέροχη Monica Bellucci.  

Weekend at Bernie`s (1989)



Ο «Μπέρνι» μπορεί να πέθανε, αλλά εξακολουθεί να είναι η ψυχή του πάρτι και των καλοκαιρινών μας αναμνήσεων σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Ο λόγος είναι απλός: προσφέρει απλόχερα και πλήρως απενοχοποιημένα αυθόρμητο «αραχτό» γέλιο.

Cocktail (1988)



Μιλώντας για απλότητα και ψυχαγωγία, τι καλύτερο από μια βραδιά στο μπαλκόνι με τον νεολαίο τότε Tom Cruise να φορά χαβανέζικο πουκαμισάκι και να κάνει κόλπα εντυπωσιάζοντας τουρίστριες πίσω από τη μπάρα all inclusive ξενοδοχείου; Μπόνους το άκρως καλοκαιρινό soundtrack με επίκεντρο το το «Kokomo» των Beach Boys.

Lemon Popsicle (1978)



Οι παλιοί θα τη θυμούνται ως «Γρανίτα από Λεμόνι», την ισραηλινή ταινία που άφησε εποχή και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά, καλλιτεχνικά και σεξουαλικά. Μια εφηβική σεξοκωμωδία με απολαυστικό πρωταγωνιστικό τρίο, αρκετό γυμνό και μπόλικο χαβαλέ.

Amici miei (1975)



Μια παρέα πέντε αμετανόητων πλακατζήδων που έχει περάσει τα 50, συνεχίζει με το ίδιο νεανικό πάθος να σκαρώνει φάρσες σε μια ιταλική ταινία – ορόσημο των ταινιών «αντροπαρέας» η οποία βγάzει αβίαστα γέλιο μέχρι δακρύων ακόμα και σήμερα.

Call Me by Your Name (2017)



Βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Andre Aciman, ο Luca Guadagnino ζωγραφίζει με πανέμορφα κάδρα και εικόνες ένα ευαίσθητο δράμα πάνω στο τέλος της αθωότητας και τη λυτρωτική απελευθέρωση που προσφέρει ο έρωτας.

Stand By Me (1986)



Η μεταφορά του βιβλίου του Stephen King στον κινηματογράφο, είναι μια από τις ομορφότερες ταινίες στο είδος της, σου αφήνει μια γλυκιά μελαγχολία για τα καλοκαίρια που πέρασαν και έχει ένα από τα καλύτερα καστ παιδιών στην ιστορία του σινεμά, με ηγέτη τον αδικοχαμένο River Phoenix.

Σινεφίλ alert: Sommaren med Monika (1953)



Ένας νεαρός άντρας και μια δυναμική κοπέλα ερωτεύονται και αποφασίζουν να δραπετεύσουν σε μια ερημική ακρογιαλιά. O Bergman σκηνοθετεί τον ανόθευτο έρωτα (και την απώλεια που αυτός συνεπάγεται) με άφθονο λυρισμό και απίστευτης ομορφιάς πλάνα σε μια ταινία που συνδέθηκε άρρηκτα με το καλοκαίρι στη συνείδηση όλων των σινεφίλ. 

Η τριλογία «Πριν»



Πριν το ξημέρωμα, Πριν το ηλιοβασίλεμα, Πριν τα μεσάνυχτα. Τρεις ταινίες, τρεις όμορφες και ατμοσφαιρικές ιστορίες με επίκεντρο τον Έρωτα, οι οποίες «έτρεχαν» σε ένα σύμπαν παράλληλα με το δικό μας αφού γυρίστηκαν σε πραγματικό χρόνο. Τρεις λόγοι να καθίσετε ένα ολόκληρο βράδυ βλέποντας ένα από τα ωραιότερα ζευγάρια στην ιστορία του σινεμά.

Barton Fink (1991)



Στο Hotel Earle ο καύσωνας κάνει ακόμα και τους τοίχους να ιδρώνουν και στήνει μια επίγεια Κόλαση, την οποία οι αδερφοί Coen χρησιμοποιούν για να μας μεταφέρουν σε ένα από τα πιο «καυτά» τζαζ και σινεφίλ καλοκαίρια της φιλμογραφίας τους. Μοναδική διέξοδος; Η φωτογραφία μιας όμορφης γυναίκας σε μια παραλία.

Δεκαπενταύγουστος (2001)



Το καλοκαίρι είναι μια εποχή για θαύματα και η ταινία του Κωσταντίνου Γιάνναρη μιλά με συγκινητική ειλικρίνεια για τη μοναξιά, την παρακμή, την απόλυτη άρνηση και την σπαρακτική ανάγκη για την επαφή με το «θείο».

Les Vacances de Monsieur Hulot (1953)



Ο κύριος Ιλό, του Ζακ Τατί, πάει διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και αναστατώνει τους πάντες. Το καλοκαίρι του θα είναι θορυβώδες και ευαίσθητο σαν τα καλοκαίρια της παιδικής μας ηλικίας. Ταυτόχρονα θα είναι αστείο και σουρεάλ, όπως τα μετέπειτα καλοκαίρια μας. Όπως το φετινό μας καλοκαίρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v