Τι συμβαίνει στον Ιανό;

Η αλυσίδα πολιτισμού, όπως πολύ εύστοχα αποκαλείται ο Ιανός, ήρθε πριν από 3 μήνες στην Αθήνα, μετά από μια μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία στη Θεσσαλονίκη. Με πλήθος λογοτεχνικών, μουσικών, εικαστικών και άλλων εκδηλώσεων, που διοργανώνονται κάθε εβδομάδα στο κατάστημα, ο Ιανός απέχει πολύ από το χαρακτηρισμό του ”ενός ακόμη βιβλιοπωλείου”.

Υποσχέθηκε να φέρει το βιβλίο σε ”άλλη εποχή” και το πραγματοποίησε. Από τις 13 Σεπτεμβρίου 1984, οπότε και ιδρύθηκε το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, η ”αλυσίδα πολιτισμού Ιανός”, παραμένει πιστή στην αρχική της ιδεολογία –αυτήν που αποστρέφεται τη λογική του super market, που δεν αντιμετωπίζει το βιβλίο ως ένα ακόμη καταναλωτικό αγαθό αλλά ως μία μορφή τέχνης, όπως του αξίζει.

Τα καταστήματα του Ιανού αποτελούν πολυχώρους πολιτισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν βιβλιοπωλεία, αίθουσες τέχνης, και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εδώ φιλοξενούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις λόγου, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα –σεμινάρια κλπ.

Μέσω των εκδηλώσεων αυτών, ο Ιανός στοχεύει να φέρει σε επαφή τους αναγνώστες και τους φίλους της τέχνης με τους δημιουργούς, προβάλλοντας την ουσιαστική επικοινωνία, μέσω της συνομιλίας του κοινού με συγγραφείς, καλλιτέχνες και, τελευταία, πολιτικούς.

Όπως λέει ο κ. Καρατζάς, διευθυντής του Ιανού, ”στην εποχή μας ο πολίτης δεν έχει την ευκαιρία να θέσει τα ερωτήματά του. Ο Ιανός δίνει στο κοινό αυτή τη δυνατότητα, μέσω των εκδηλώσεων που στηρίζονται στην ουσιαστική συνομιλία και την ανταλλαγή απόψεων”.

Ειδικά το κατάστημα της Αθήνας, που εγκαινιάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2005, φιλοδοξώντας, όπως μας είπε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ιδρυτικό μέλος του Ιανού, να μεταφέρει εδώ το κλίμα της συμπρωτεύουσας σε ό,τι αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό, είναι ιδιαίτερα δραστήριο στον τομέα αυτό.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πρώτου ορόφου, ο οποίος λειτουργεί τις υπόλοιπες ώρες ως café, έχουν φιλοξενηθεί πολλοί συγγραφείς, μουσικοί και καλλιτέχνες, αλλά και ένα πολυάριθμο κοινό.

Ο κόσμος διψάει για συνομιλία, για συνάντηση. Σε πολλές εκδηλώσεις μας έχει γίνει το αδιαχώρητο –τόσο σε μουσικές εκδηλώσεις όσο και σε παρουσιάσεις βιβλίων”, λέει ο κ. Καρατζάς, απαντώντας αρνητικά στην ερώτηση σχετικά με το αν παρατηρεί μία σταδιακή εγκατάλειψη του βιβλίου, προς όφελος άλλων, πιο ”εμπορεύσιμων” μορφών τέχνης.

Ο Ιανός σήμερα αριθμεί επτά καταστήματα, έξι εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη, τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο, καθώς και ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, ενώ στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί συνολικά πάνω από 700 εκδηλώσεις. Με τέτοια... εμπειρία στο χώρο του πολιτισμού και του βιβλίου, είναι βέβαιο ότι ήρθε στην Αθήνα για να μείνει –και πολύ περισσότερο, για να αγαπηθεί από το κοινό της πρωτεύουσας, όπως από αυτό της Θεσσαλονίκης.

Η.Κ.

Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210-3217917

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v