Κερδίστε υποτροφία για τα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού

Κερδίστε μία υποτροφία για το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ «Παιδικό και νεανικό βιβλίο: Το νερό» με την Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου, αξίας 170€.
Κερδίστε υποτροφία για τα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού
To in2life.gr εξασφάλισε και προσφέρει σε 1 τυχερό αναγνώστη, 1 υποτροφία για το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ Παιδικό και νεανικό βιβλίο: Το νερό με την Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου, αξίας 170€.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο
Το παιδικό και νεανικό βιβλίο αποδεικνύεται σημαντική και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για μικρούς, νέους και μεγάλους. Αλλά πώς μιλάει κανείς σε έναν άνθρωπο που μόλις έχει αρχίσει να μιλάει ή –ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα– σε έναν έφηβο που πατάει πλήκτρα με αστραπιαία ταχύτητα και κινείται με άνεση στις πρωτοφανείς διαδικτυακές/ψηφιακές γειτονιές του σημερινού κόσμου;

Στις 6 εαρινές συναντήσεις, θα εξοικειωθούμε με τα βασικά είδη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας (παραμύθι, μικρή ιστορία, ποίηση, chapterbook, βιβλίο γνώσης, διήγημα κλπ.), εστιάζοντας ταυτόχρονα στο θέμα του Νερού. Το Νερό θα είναι η κόκκινη κλωστή, ο μίτος της Αριάδνης, που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε τις διάφορες περιόδους και κατηγορίες του παιδικού βιβλίου. Το Νερό σ’ όλες του τις μορφές, σ’ όλες του τις θερμοκρασίες, σ’ όλες του τις φανταστικές, μυθολογικές, συμβολικές και εντελώς ρεαλιστικές εκφάνσεις. Από τον Κατακλυσμό του Νώε και τις Νεράιδες-Νηρηίδες, μέχρι τον κάπταιν Νέμο του Ιουλίου Βερν, τις 20.000 λεύγες κάτω από τη Θάλασσα και τον Υδάτινο Κόσμο του Κέβιν Κόστνερ. Στο εαρινό σεμινάριο του παιδικού βιβλίου στον Ιανό θα διαβάσουμε, θα σκεφτούμε, θα κουβεντιάσουμε και θα γράψουμε για το Νερό.

Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, 17:30-20:30
Ημερομηνίες συναντήσεων: 3/5, 10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το σεμινάριο θα καταστούν ικανοί:
-Να διακρίνουν τα είδη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις και τις δυνατότητές τους.
-Να γράφουν με λεξιλόγιο, ύφος και περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.
-Να διασαφηνίζουν το θέμα, να δομούν την πλοκή και να διαμορφώνουν το ύφος τους στο κείμενό τους.
-Να διατυπώνουν κρίσεις με επιχειρήματα για τα κείμενα των άλλων μελών της ομάδας (πέρα από το «μου αρέσει», «δε μου αρέσει»).
-Να ακούνε τις κρίσεις των άλλων μελών της ομάδας και των συντονιστριών, να παίρνουν αποστάσεις από το κείμενό τους και να αποφασίζουν αν και πώς θα το βελτιώσουν.
-Να βρίσκουν πηγές για την παιδική και νεανική λογοτεχνία, από την απαρχή της ως την τρέχουσα παραγωγή.
-Να διαβάζουν, να κρίνουν, να απορρίπτουν και να ξεχωρίζουν τα αγαπημένα τους βιβλία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας (να διαμορφώνουν άποψη).
-Να προβληματίζονται και να ερευνούν τα σύγχρονα θέματα της παιδικής και νεανικής ηλικίας, και να βρίσκουν πρόσφορους και γόνιμους τρόπους προσέγγισής τους μέσα από τα κείμενά τους.
-Να διαβάζουν παιδικά και νεανικά βιβλία για προσωπική τους απόλαυση. (Είναι οι ενήλικες που σεργιανίζουν στο παιδικό τμήμα του βιβλιοπωλείου μόνοι τους, χωρίς παιδιά!)
-Να απολαμβάνουν τη λογοτεχνική συνάντηση της Τετάρτης και τον χρόνο που αφιερώνουν στο σπίτι για γραφή.

Στη διαδρομή των 6 συναντήσεων θα γνωριστούμε με την εικόνα που έχει η εποχή μας για τη σύγχρονη παιδική και νεανική λογοτεχνία. Και θα την παρατηρήσουμε στον καλύτερο καθρέφτη που υπάρχει: στο Νερό. Εννοείται ότι δεν θα πιούμε το αμίλητο νερό. Θα τα πούμε νεράκι. Κι αν δεν τα πούμε όλα, πάντως το νερό θα το βάλουμε στο αυλάκι. Και σίγουρα θα ταράξουμε τα νερά – τουλάχιστον της σκέψης μας.

Info:
Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ
Διάρκεια μαθημάτων: έξι τρίωρα απογευματινά μαθήματα (18 ώρες διδασκαλίας)
Δίδακτρα: 170 ευρώ για νέες εγγραφές και 150 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

Οι εισηγήτριες:

Αγγελίδου Μαρία, Συγγραφέας, Μεταφράστρια
Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και λογοτεχνία στην Αθήνα και στη Ζυρίχη. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Έχει διασκευάσει για το παιδικό αναγνωστικό κοινό Σαίξπηρ και Μολιέρο, Δάντη και Θερβάντες, Μέλβιλ, Γκολντόνι κ.ά. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας και την ΙΒΒΥ. Το 2007 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο παιδικού Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Ελληνική Μυθολογία, Πώς ξεκίνησε ο κόσμος (εκδ. Παπαδόπουλος), το 2012 βραβεύτηκε από το περ. ΔΙΑΒΑΖΩ με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα (εκδ. Αερόστατο), ενώ το 2013 με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το παραμύθι Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος (εκδ. Μεταίχμιο). Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και πολλά από τα έργα της κυκλοφορούν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά.

Σβορώνου Ελένη, Συγγραφέας
H Eλένη Σβορώνου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετεκπαιδεύτηκε στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και από το 1994 εργάζεται στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, όπου σήμερα είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Γράφει βιβλία για παιδιά και νέους (από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν το Όλα για τη φανέλα, Τα 13 φτερνίσματα, Στο βυθό με τα σοκολατόδενδρα, Ένα τόσο δα μικρό λεκεδάκι, Ο Τζιτζικο-Περικλής Μεγάλος Συνθέτης της Ελλάδας, Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης και o Τζιτζικο-Περικλής και η Πέμπτη Εποχή), αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές και γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στο anagnostis.gr. Συντονίζει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής (Παιδικό Βιβλίο), για ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Σχεδιάζει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με θέμα τη φύση και τον πολιτισμό. Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια εκπαιδευτικών τεχνικές οργάνωσης δραστηριοτήτων στη φύση και σε πολιτιστικούς χώρους..
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v