ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Επιστήμη και Μύθοι: «Σπάνε» τα δόγματα του fitness;

Το βιβλίο του προπονητή Jamie Hale αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει μερικές από τις μεγαλύτερες πλάνες στον χώρο του fitness με τρόπο απλό και κατανοητό.

Επιστήμη και Μύθοι: «Σπάνε» τα δόγματα του fitness;

Ο χώρος του fitness, τόσο όσον αφορά το πεδίο της άσκησης όσο και της διατροφής αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «εστίες» παραπληροφόρησης και μύθων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον επίλογο του βιβλίου του «Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατροφή και την Άσκηση» ο προπονητής, συγγραφέας και σύμβουλος διατροφής Jamie Hale, ο χώρος του fitness και της διατροφής έχει τους περισσότερους «γκουρού» και «ειδικούς» για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει κανείς πολλά χρήματα απευθυνόμενος σε κόσμο που ψάχνει έναν εύκολο τρόπο να φτιάξει ωραίο σώμα.

Στο βιβλίο αυτό λοιπόν, τόσο ο αναγνώστης που ασχολείται ερασιτεχνικά με τον χώρο, όσο και ο επαγγελματίας προπονητής θα βρουν ένα χρηστικό εγχειρίδιο το οποίο θα τους παρακινήσει να μην αναλίσκονται στα λόγια των «ειδικών», να αμφισβητούν με κάθε αφορμή τις «αυθεντίες» και να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη, μακριά από τα όποια παραπλανητικά δόγματα.

Μέσα από μια απλή, αλλά όχι απλοϊκή, παράθεση και σύγκριση μελετών, ο αναγνώστης θα βρει επιστημονικές και πρακτικές απαντήσεις για μια πληθώρα ερωτημάτων όπως: Πρέπει να τρώμε αργά το βράδυ; Κάνει κακό το κορεσμένο λίπος; Πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης μπορεί να απορροφήσει ο ανθρώπινος οργανισμός σε ένα γεύμα; Μπορούμε να ξεφορτωθούμε την κυτταρίτιδα; Κάνει κακό ο κρόκος του αυγού; Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πάντα ευεργετικές; Καίει περισσότερο λίπος η αερόβια με άδειο στομάχι; Προκαλεί η πρωτεΐνη πρόβλημα στα νεφρά; Γιατί είναι μύθος πως πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό; Οι ίνες κάνουν καλό σε όλους; Παχαίνουν τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα;

Η δομή του βιβλίου είναι τέτοια, ώστε το κάθε κεφάλαιο να είναι «ανεξάρτητο» από τα προηγούμενα και ο καθένας να μπορεί να ανατρέξει σε μια συγκεκριμένη ενότητα, χωρίς απαραίτητα να έχει διαβάσει και τις προηγούμενες. Έτσι κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει αν «δουλεύουν» οι διάσημες δίαιτες μπορεί να πάει κατευθείαν στο δεύτερο κεφάλαιο, ενώ όσοι θέλουν να διαβάσουν για τους πιο διάσημους μύθους γύρω από τη διατροφή και την άσκηση μπορεί να ανατρέξει κατευθείαν στο πέμπτο και ένατο κεφάλαιο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Hale είναι πλήρως κατανοητή, ακόμα και για τον αρχάριο σε θέματα fitness αναγνώστη, ενώ για κάθε θέση/σχόλιό του παραθέτονται και πρωτογενή επιστημονικά δεδομένα για κάποιον που θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την συμμετοχή στο βιβλίο μέσω ξεχωριστών παραρτημάτων ορισμένων από τα πιο «βαριά» ονόματα της επιστήμης της διατροφής και της άσκησης, όπως ο διατροφολόγος Alan Aragon, ο βιοχημικός Δρ Layne Norton, ο εργοφυσιολόγος Lyle McDonald και οι φυσιολόγοι Will Brink και Bryan Haycock.

Το «Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατροφή και την Άσκηση» είναι ένα άκρως χρήσιμο βιβλίο το οποίο δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή τόσο εκείνων που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χώρο του fitness, όσο και εκείνων που απλά θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να γυμνάσουν αποτελεσματικά το σώμα τους χωρίς τις παραπλανητικές «συμβουλές» των πάσης φύσεως «ειδικών» σε θέματα γυμναστικής και διατροφής.

Παράλληλα, είναι ένα βιβλίο το οποίο παρακινεί τον αναγνώστη να μην καταναλώνει «αμάσητες» τις εκατοντάδες πληροφορίες γύρω από το fitness, αλλά να αναπτύξει κριτική σκέψη, να μη φοβηθεί να αμφισβητήσει τα πιστεύω του και τις «αυθεντίες» και να ενημερώνεται διαρκώς για τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Άλλωστε, όπως καταλήγει ο Hale στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου «η μόνη αυθεντία στην επιστήμη, είναι η ίδια η Επιστήμη».

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

H ιστοσελίδα του Jamie Hale Online παραγγελία του βιβλίου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν κάτι μπαίνει από το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο, είναι επειδή δεν υπάρχει τίποτε ανάμεσά τους για να το συγκρατήσει."

Ζωρζ Φεϋντώ, 1862-1921, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας

  • 479 π.Χ.- Στη Ναυμαχία της Μυκάλης οι Έλληνες κατανικούν τους Πέρσες.
    96 - Ο Νέρβας γίνεται Αυτοκράτορας στη Ρώμη.
    323 - Στη μάχη της Χρυσούπολης, ο Μέγας Κωνσταντίνος κατανικάει το Λικίνιο.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2