Η αθέατη όψη: Ο τύπος, η πολιτική και τα… ντεσού

Το βιβλίο του Πάνου Λουκάκου φέρνει τις λαμπρότερες πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης σε απόσταση… σελίδας.
Η αθέατη όψη: Ο τύπος, η πολιτική και τα… ντεσού
Τα βιβλία των επιφανών ελλήνων δημοσιογράφων σπάνια χρησιμεύουν σαν εγχειρίδια ιστορίας. Ο λόγος είναι ότι οι προσωπικές σχέσεις των συντακτών τους με την ιστορία και το ότι τις πιο πολλές φορές οι πρωταγωνιστές τους είναι ακόμη στη ζωή δεν επιτρέπουν την απόλυτη αποκάλυψη όσων έχουν πει ή πράξει.

Ωστόσο, τα γραπτά αυτά έχουν μια άλλη αναμφισβήτητη αξία: Βάζουν τον αναγνώστη τους σε έναν κόσμο στον οποίο δεν έχει πρόσβαση. Τον κάνουν κοινωνό όσων λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας και γύρω από τα τραπέζια συσκέψεων. Όχι βέβαια όλων όσων λέγονται αλλά του τρόπου με τον οποίο λέγονται και καμιά φορά γίνονται τα πράγματα που διαφεντεύουν την καθημερινότητά μας.

Το «Η αθέατη όψη- Τύπος και πολιτική στη μεταπολίτευση» του Πάνου Λουκάκου προσφέρει στον αναγνώστη ακριβώς αυτού του τύπου τις υπηρεσίες. Γραμμένο από έναν πολύπειρο πολιτικό συντάκτη που κατείχε και διευθυντικές θέσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, το βιβλίο περιέχει θέσεις και απόψεις των πρωταγωνιστών που τις αφηγήθηκαν οι ίδιοι στον συγγραφέα off the record.    

Από τις σελίδες της αθέατης όψης παρελαύνουν σε δημόσιες και πιο ιδιωτικές τους στιγμές οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Σημίτης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και μεγαλοεκδότες όπως ο Χρήστος Λαμπράκης και ο Κίτσος Τεγόπουλος. Οι προσωπικότητες αυτές συνομιλούν με τον συγγραφέα για θέματα της τότε επικαιρότητας αλλά και για χρονίζοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Ο Πάνος Λουκάκος με δυσκολία κρύβει την προτίμησή του για το αξιοπρεπές και λιτό στυλ διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή έναντι των λαϊκοεμπριμέ καταστάσεων που εισήγαγε στο πολιτικό σύστημα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι παρέμεινε συνομιλητής του «εθνάρχη» μέχρι σχεδόν το τέλος του ή το ότι κατόπιν πρότασης του Μιλτιάδη Έβερτ εξελέγη βουλευτής επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία, καίτοι αριστερών καταβολών.

«Βαδίζουμε μαθηματικά προς μεγάλη νίκη του Παπανδρέου. Δεν έχουμε περιθώρια να τον πολεμήσουμε, άμεσα ή έμμεσα. Είναι, ήδη, καχύποπτος απέναντί μας. Πρέπει να πεισθεί ότι θα τον υποστηρίξουμε ανεπιφύλακτα. Διαφορετικά, θα μας χτυπήσει αμείλικτα. Σας παρακαλώ να αρχίσετε να τον βλέπετε τακτικά». Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής του Συγκροτήματος Λαμπράκη, Χρήστος Λαμπράκης είχε εξηγήσει στον συγγραφέα την αλλαγή πορείας και την υποστήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου που σηματοδότησε την αρχή ενός από τους διασημότερους πολιτικοδημοσιογραφικούς γάμους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα βράδυ στο σπίτι του Κώστα Σκούρα, όπου ήμασταν πολλοί καλεσμένοι μεταξύ των οπίων και ο Κίτσος Τεγόπουλος και ο Γιάννης Σκουλαρίκης, υπουργός τότε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είχαν ήδη αρχίσει τα σχόλια για τη σχέση του πανίσχυρου ακόμη Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη και είχε αρχίσει να σκάει το Σκάνδαλο Κοσκωτά. Ενώπιον όλων, απευθυνόμενος στον Σκουλαρίκη, ο Τεγόπουλος μεγαλοφώνως του είπε, τρώγοντας το λάμδα και το ρο: «Να πεις του Παπανδρέου ότι ο Κίτσος λέει ότι είναι μαλάκας. Να κοιτάξει το θέμα του Κοσκωτά, πριν την πάθει και είναι πολύ αργά. Και πού 'σαι, να του πεις και για την γκόμενα. Κι άλλοι έχουμε γκόμενες. Δεν γινόμαστε όμως ρεζίληδες. Να του τα πεις αυτά», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Η Αθέατη Όψη που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013 είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον ανάγνωσμα από τη σειρά της Εστίας Μαρτυρίες- Βιογραφίες που καταφέρνει να παράξει πολιτική.

Πάνος Λουκάκος
“Η Αθέατη Όψη”
εκδόσεις Εστίας 2013
Σελ. 284
Τιμή: 12,6€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v