Η Εταιρεία: Η Ιστορία του Βυζαντίου συναντά την πολιτική του σήμερα

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ρουμπάνη ακολουθεί τις αναζητήσεις ενός Έλληνα και ενός Καταλανού στην Κωνσταντινούπολη την εποχή της αυτοκρατορίας του Μιχαήλ Παλαιολόγου, που δύσκολα κρύβει την «συγγένειά» της με την σημερινή εποχή και την πολιτική πραγματικότητά της.
Η Εταιρεία: Η Ιστορία του Βυζαντίου συναντά την πολιτική του σήμερα
Βυζάντιο. Τέλος του 13ου και αρχές του 14ου αιώνα. Μια νέα εποχή ανατέλλει στη Βασιλεύουσα. Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος απελευθερώνει την Κωνσταντινούπολη από τους Λατίνους και επιχειρεί την αναστύλωση της αυτοκρατορίας. Ευφυής πολιτικός αλλά και αδίστακτος ραδιούργος, αναρριχάται στην εξουσία παραγκωνίζοντας τους φυσικούς διαδόχους, συνάπτει συμμαχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, προσκυνάει τον Πάπα, κυνηγάει τους ανθενωτικούς, προσεγγίζει τους ενωτικούς, αργότερα αντιστρέφει τους όρους αλλά εξακολουθεί να δίνει προνόμια στους Γενουάτες, δοκιμάζει νέες συμμαχίες με τους Ενετούς με σκοπό να αντιμετωπίσει τον τουρκικό κίνδυνο, αλλά στο τέλος δεν καταφέρνει να αποφύγει τους σκληρούς της Καθολικής Εκκλησίας και τους βασιλιάδες της Δύσης, που δεν είχαν άλλο στόχο από την ανακατάληψη της Πόλης.

Συνωμοσίες, εγκλήματα, φυλακίσεις, βασανιστήρια και σφαγές εντός και εκτός συνόρων, με αποκορύφωμα τον Σικελικό Εσπερινό, έναν... διπλωματικό ελιγμό λουσμένο στο αίμα-για την αποτροπή της διαφαινόμενης νέας σταυροφορίας- συνοδεύουν το διάβα του στην Ιστορία.

Ο γιος του Ανδρόνικος, ακόμα πιο καταστροφικός, απεχθάνεται όσο και η επίσημη Εκκλησία το ελεύθερο πνεύμα και τη φρόνηση, φέρνει στην Ανατολή την Καταλανική Εταιρία για να αναχαιτίσει τον "εξ Ανατολών κίνδυνο", αλλά η πονηριά του δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανοίξει την πόρτα σε μια ανείπωτη καταστροφή.

Στο μεταξύ, οι αναζητήσεις ενός λόγιου Έλληνα, του Κλεόλαου, κι ενός Καταλανού εμπόρου, του Αλφόνσο, θα εντοπίσουν μια άλλη μεγάλη Εταιρεία, η οποία αποτελεί την πραγματική απειλή για τη Βασιλεύουσα και την Ευρώπη, την πραγματική απειλή για τον ελεύθερο άνθρωπο.

Πρόκειται για ένα πολιτικό μυθιστόρημα, από το οποίο οι αναγωγές στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα βγαίνουν αβίαστα, καθώς η ιστορία καταστροφικών για τον τόπο πολιτικών οικογενειών, οι οποίες υποτάσσουν την πατρίδα στο νόμο των συμφερόντων των ισχυρών (της Δύσης εν προκειμένω, της οποίας η χώρα γίνεται οικονομικό και κατ' επέκταση πολιτικό υποχείριο), δεν είναι καινούργια. Δυστυχώς, έχει βάθος χρόνου.

Την Τετάρτη 19/12 στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), στην οποία θα μιλήσουν οι Λαοκράτης Βάσσης, Θανάσης Καρτερός και Σεραφείμ Κοτρώτσος.

"Η Εταιρεία"
Γρηγόρης Ρουμπάνης
Εκδόσεις "Ταξιδευτής"
σελίδες 304

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v