Η δεκαετία του ΄40 σε μια συζήτηση με... αφορμή

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Παρασκευή οι απανταχού λάτρεις της ιστορίας, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, «Η Εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα».  
Δεν είναι πολλές οι φορές που το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ελεύθερα ζωντανές συζητήσεις για ιστορικά θέματα. Τις περισσότερες φορές αυτά «κρύβονται» πίσω από ακαδημαϊκές πόρτες ή, ακόμη χειρότερα, πίσω από στριφνά και δυσνόητα νοήματα.

Την προσεχή Παρασκευή παρουσιάζεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Η Εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Tο βιβλίο παρακολουθεί την Αθήνα από την εποχή του μεσοπολέμου, όταν η πρωτεύουσα προσπαθεί να απορροφήσει τους μικρασιάτες πρόσφυγες. Καταγράφει την επίπτωση του λιμού, την γένεση των πρώτων αντάρτικων κινημάτων και σκιαγραφεί τους φανερούς και κρυφούς τρόπους δράσης ενός λαού που ανακάλυπτε με οδυνηρό τρόπο τι σημαίνει κατοχή.

Παράλληλα, ανάμεσα στην εθνική αντιπαράθεση ο συγγραφέας ιχνηλατεί τα πρώτα σημάδια του εμφύλιου πολέμου και το ρόλο των κατοχικών κυβερνήσεων βλέποντά τα από τη σκοπιά του απλού ανθρώπου.

Αυτό θα είναι το φόντο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτηση που θα ακολουθήσει την παρουσίαση και στην οποία θα μετέχουν, εκτός από τον συγγραφέα οι Πολυμέρης Βόγλης (Επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας), Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Σταύρος Σταυρίδης (επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο). Συντονιστής θα είναι ο Στέλιος Κούλογλου.

Όσοι λάτρεις της ιστορίας, προσέλθετε- η είσοδος είναι ελεύθερη.

Info
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, στις 6.30 μμ.
Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου (είσοδος από οδό Σόλωνος)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v