Λογοτεχνικά βραβεία Διαβάζω: Οι φετινοί νικητές

Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τα φετινά βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω κατέληξαν στους παραλήπτες τους, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για την ανανοηματοδότηση του βιβλίου σε δύσκολες εποχές. Δείτε αναλυτικά τους νικητές των βραβείων. 
Λογοτεχνικά βραβεία Διαβάζω: Οι φετινοί νικητές
Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Λογοτεχνική και Ποιητική Συνάντηση στον Κήπο του Μεγάρου – Διαβάζω Ποίηση», το Περιοδικό Διαβάζω απένειμε στις 6 Ιουνίου 2012, στον κατάμεστο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα 16α Λογοτεχνικά του Βραβεία
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους 2000 φίλοι του βιβλίου, ανάμεσα τους, η υπηρεσιακή Υπουργός Πολιτισμού, κα Τατιάνα Καραπαναγιώτη, συγγραφείς, εκπρόσωποι του εκδοτικού χώρου, δημοσιογράφοι, κριτικοί λογοτεχνίας και καλλιτέχνες.

Ο Διευθυντής του Περιοδικού Διαβάζω, Γιάννης Ν.Μπασκόζος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολλοί λένε ότι ζούμε μια κόλαση. Δε συμφωνώ. Θα επικαλεστώ τον Ίταλο Καλβίνο και τον ήρωά του Μάρκο Πόλο από τις «Αόρατες πόλεις», ο οποίος, κάπου προς το τέλος, σημειώνει «είτε θα γίνουμε μέρος αυτής της κόλασης είτε μπορούμε να προσπαθήσουμε και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιος και τι, μέσα στην κόλαση, δεν είναι κόλαση, και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο». Γι αυτό, λοιπόν, είμαστε εδώ για να δώσουμε χώρο σε ό,τι δε συνιστά «κόλαση». Και για μας, αυτό είναι το καλό βιβλίο. Η εποχή του «ξεχνιέμαι με ένα βιβλίο» έχει περάσει, αυτό μαρτυρά η αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δοκίμια. Όπως και η στροφή των λογοτεχνών σε θέματα που προσπαθούν να βρουν εξηγήσεις για το πώς φτάσαμε εδώ που ήμαστε σήμερα. Ο συγγραφέας δε χρειάζεται να υπογράφει κάτω από τις λίστες των κομμάτων. Είναι εδώ με τα βιβλία του και αυτόν τιμούμε σήμερα». 



Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:

*Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: 
Αγγελίδου Μαρία (κείμενο), Στεφανίδη Φωτεινή (εικονογράφηση), Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Αερόστατο
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας, Σοφία Ζαραμπούκα, συνοδεύτηκε από το έργο της Ελένης Παυλοπούλου για την συγγραφέα και το έργο της Κατερίνας Χαδουλού για την εικονογράφο αντίστοιχα.

*Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:
Κατσαμά Ελένη, Κοσμοδρόμιο, Πατάκης
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, συνοδεύτηκε από το έργο της Καλλιρρόης Μαρούδα.

*Βραβείο Ποίησης: 
Γιώργος Μπλάνας, Στασιωτικά 1-50, Γαβριηλίδης
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Παπακώστας, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαρίας Γιαννακάκη.

*Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης: 
Δημήτρης Τζιόβας, Ο μύθος της γενιάς του ΄30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία, Πόλις
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics,  Νίκος Μουζέλης, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαριλένας Ζαμπούρα.

*Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη): 
Γιώργος Μητάς, Ιστορίες του Χαλ, διηγήματα, Κίχλη
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάσος Βαγενάς, συνοδεύτηκε από το έργο του Μιχάλη Αμάραντου.

*Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή:
Γιάννης Δούκας, Στα μέσα σύνορα, Πόλις
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η ποιήτρια, Κική Δημουλά, συνοδεύτηκε από το έργο της Ντανιέλας Σταματιάδη.

*Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας: 
Κώστας Παπαγεωργίου, Το νερό, Κέδρος 
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο συγγραφέας, Στρατής Χαβιαράς, συνοδεύτηκε από το έργο του Περικλή Γουλάκου.

*Βραβείο Μυθιστορήματος: 
Αλέξης Πανσέληνος, Σκοτεινές επιγραφές, Μεταίχμιο
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, συνοδεύτηκε από το έργο του Θανάση Μακρή.

*Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου)
Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Χατζόπουλο από την εκδότρια του Περιοδικού, Χριστιάνα Μυγδάλη, η οποία ανέφερε σχετικά: «Το Βραβείο Προσφοράς στα Γράμματα και το Βιβλίο θεσπίστηκε στη μνήμη του Περικλή Αθανασόπουλου και απονέμεται φέτος στον Γιώργο Χατζόπουλο, ιδρυτικό μέλος της εκδοτικής ομάδας του ‘Κάλβου’. Όταν σε μία χώρα επιβάλλεται σκοταδισμός και σύγχυση, λίγοι είναι οι άνθρωποι που τολμούν να ορθώσουν το πνευματικό τους ανάστημα, να συγκεντρωθούν στο πνευματικό τους έργο και να δημιουργήσουν πυρήνες αντίστασης και συνθήκες ελεύθερου διαλόγου. 

«Το Φεβρουάριο του 1968, ένα χρόνο σχεδόν μετά την εγκαθίδρυση της χούντας στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν οι εκδόσεις ‘Κάλβος’, που, για σαράντα σχεδόν χρόνια, με τα βιβλία τους ανέθρεψαν πλήθος αναγνωστών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των ελληνικών αναγνωστικών πρακτικών και τη συγκρότηση δυναμικών αναγνωστικών κοινοτήτων. Το παράδειγμα αυτό, μπορεί να ανανοηματοδοτήσει τις εκδοτικές προσπάθειες που γίνονται σήμερα στη χώρα μας, υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας. Μπορεί ακόμα και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου πνευματικής συσπείρωσης, που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται στη συγκρότηση μιας νέας, αλλά πλέον ορατής, αναγνωστικής κοινότητας.»

Τέλος, ανακοινώθηκε ένα νέο Βραβείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε από το Δήμο Άνδρου, στη μνήμη του Νίκου Θέμελη, και θα απονεμηθεί στη συγγραφέα Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της Τρυφερός σύντροφος, Άγρα, μια  μυθιστορηματική βιογραφία του Γεώργιου Σκληρού, στην Άνδρο, στις 20 Αυγούστου. 

Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, εκ μέρους της κριτικής επιτροπής τόνισε ότι «η συγγραφέας αναπλάθει λογοτεχνικά έναν έως και σήµερα λησμονημένο στοχαστή, ένα πρόσωπο του οποίου τα κείμενα δεν έχουν ακόμη γίνει αντικείμενο συστηματικής επιστημονικής έρευνας και αξιολόγησης. Τέκνο της ελληνικής διασποράς, ο Σκληρός υπήρξε ένας από τους πρώτους εισηγητές στα καθ’ ηµάς των εννοιών του µαρξισµού και του σοσιαλισµού, που παρουσιάστηκαν στο έργο του Το Κοινωνικόν µας Ζήτηµα (1907), απαλλαγµένες από τον οιονδήποτε πολιτικό και ιδεολογικό συναισθηµατισµό. Ο Τρυφερός σύντροφος είναι µια καλοχτισµένη µυθιστορηµατική βιογραφία ιστορικού προσανατολισµού, η οποία κατορθώνει να απεικονίσει την περιπέτεια των ιδεών που έζησε ο Σκληρός χωρίς να φορτώσει τη μυθοπλαστική δράση με βαριά πολιτική θεωρία ή με εξαντλητικές φιλολογικές παραπομπές.»

Την Τελετή Απονομής των Βραβείων, ακολούθησε Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη: Οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίτης διάβασαν σε ελληνική μετάφραση καβαφογενή ποιήματα ξένων ποιητών, που έχουν γραφεί είτε με το ύφος του Καβάφη είτε μιλούν για τον Καβάφη ως ποιητή και άνθρωπο. Την εκδήλωση συντόνισε, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και ποιητής, Νάσος Βαγενάς. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v