Ο Julian Barnes πήρε (επιτέλους) το βραβείο Booker

O Βρετανός λογοτέχνης είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού βραβείου Man Booker Μυθοπλασίας για την νουβέλα του με τίτλο «The Sense of an Ending», το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ο Julian Barnes πήρε (επιτέλους) το βραβείο Booker
Τέταρτη και «φαρμακερή» υποψηφιότητα ήταν η φετινή για τον Julian Barnes στην shortlist των βραβείων Booker. Ο Βρετανός λογοτέχνης, μετά από τρεις παλαιότερες παρουσίες του στα βραβεία, από τα οποία έφυγε με άδεια χέρια, κατέκτησε τελικά το Man Booker 2011 στην κατηγορία της μυθοπλασίας για τη νέα του νουβέλα «The Sense of an Ending».

Ο Λονδρέζος συγγραφέας ήταν αυτή την χρονιά το φαβορί για το βραβείο και το αποτέλεσμα δεν διέψευσε τις προσδοκίες, καθώς στην τελετή απονομής της 18ης Οκτωβρίου το όνομά του συνοδεύθηκε με το 50.000 λιρών έπαθλο και τα διθυραμβικά σχόλια της κριτικής επιτροπής.

«Το ‘Sense of an ending’ έχει τα φόντα να γίνει κλασικό βιβλίο της αγγλικής λογοτεχνίας. Είναι εξαίσια γραμμένο, με λεπτοδουλεμένη πλοκή και σε κάθε ανάγνωση αποκαλύπτει νέα επίπεδα», σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Stella Rimington, κατά την διάρκεια της τελετής που έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

Μετά από έξι χρόνια συγγραφικής σιωπής, ο Barnes επέστρεψε κατευθείαν στην κορυφή των ευπώλητων το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και το “Sense of an Ending” κυκλοφόρησε στην Βρετανία. Πρόκειται για την ιστορία ενός φαινομενικά συνηθισμένου άνδρα, ο οποίος αναπολεί το παρελθόν του και ανακαλύπτει ότι οι αναμνήσεις του δεν είναι αυτές που θα περίμενε. Αξιοθαύμαστη ακρίβεια, επιδεξιότητα και διορατικότητα χαρακτηρίζουν σύμφωνα με τους κριτές την τελευταία δουλειά του σημαντικού λογοτέχνη, η οποία αναμένεται να «ταξιδέψει» με επιτυχία σε όλο τον πλανήτη μετά τις «δάφνες» του έγκυρου βραβείου Booker.

Ο Barnes έχει υπάρξει άλλες τρεις φορές υποψήφιος για το βραβείο: Το 2005 για το «Arthur and George», το 1998 για το «England, England» και το 1984 για το «Flaubert’s Parrot». «Ο Τζούλιαν Μπαρνς επανέρχεται με μια διάθεση απολογισμού της ζωής (εμφανώς καταβεβλημένος από τον θάνατο της συζύγου του), γράφοντας ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ακροβατούμε και να ισορροπούμε ανάμεσα στη χαρά της ζωής και στη θλίψη που αυτή μερικές φορές φέρνει», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο, που αναμένονται να εκδώσουν το βιβλίο την Άνοιξη του 2012. Ακολουθούν κριτικές για το νέο πόνημα του Barnes:

«Η επίδραση του βιβλίου είναι ιδιαίτερα έντονη, σε αναστατώνει, ειδικά επειδή είναι γραμμένο με τη συνήθη διαύγεια του Μπαρνς. Η συγγραφική φήμη του σίγουρα θα απογειωθεί μ’ αυτό το βιβλίο. Μην σας ξεγελά η συντομία του. Το μυστικό του είναι βαθιά κρυμμένο στις σελίδες του όπως οι πρωτόγονες μνήμες».
Ανίτα Μπρούκνερ, συγγραφέας

«Μια βαθιά δουλεμένη ενατένιση των γηρατειών, των αναμνήσεων και εκείνων των πραγμάτων για τα οποία κανείς μετανιώνει».
The Guardian

«Βραδύκαυστο, μετρημένο αλλά αγωνιώδες... σ’ αυτό το μικρό μυθιστόρημα κάθε σατανικά δουλεμένη πρόταση μετράει».
The Independent

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v