«Γαβριηλίδης» και «Ελευθερουδάκης» αλλάζουν την γεωγραφία του βιβλίου

Αγίας Ειρήνης και Πανεπιστημίου γωνία δύο νέες εκδοτικές πιάτσες μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τους όμορφα διαμορφωμένους χώρους τους που προσφέρονται για ανάγνωση και περισυλλογή.
Τολμηρή, αλλά ευφάνταστη και καλόγουστη, η ιδέα και η απόφαση του Σάμη Γαβριηλίδη και των ομώνυμων εκδόσεων να μετακομίσει από την οδό Μαυρομιχάλη σε ένα ευρύχωρο και φωτεινό νεοκλασικό της οδού Αγίας Ειρήνης 17. Εκεί που ακόμα χτυπά η καρδιά της παραδοσιακής εμπορικής Αθήνας και σμίγει η Πλάκα με το Μοναστηράκι, δημιουργήθηκε ένας νέος πολυχώρος «συνενοχής», όπως τον ονομάζει ο εκδότης, για αυτούς που αγαπούν τα βιβλία. Και εξηγεί πως όσοι επισκέπτονται το κτίριο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη γοητευτική δημιουργία ενός βιβλίου από τα πρώτα στάδια του τυπώματος έως την αγορά και την ανάγνωση.

Ο εκδοτικός οίκος «Γαβριηλίδη» που δημιουργήθηκε το 1988 και εκδίδει περίπου 80 τίτλους τον χρόνο, αποκλειστικός εκδότης των έργων αστυνομικής λογοτεχνίας του Πέτρου Μάρκαρη, διαθέτει όλα τα σύγχρονα τυπογραφικά μηχανήματα αλλά επιπλέον και μια ραπτική μηχανή, σε έναν συνδυασμό κλασικής τυπογραφίας και σύγχρονης ψηφιακής εκτύπωσης.

Στο ισόγειο, με την μεγάλη, γυάλινη πόρτα και τις ξύλινες προθήκες, φιλοξενείται το θεματικό βιβλιοπωλείο «ποιήματα και εγκλήματα», όπου το κοινό θα μπορεί να βρίσκει συγκεντρωμένα τα αστυνομικά και ποιητικά βιβλία όλων των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Έτσι η αστυνομική λογοτεχνία καθώς και όλα τα βιβλία των εκδόσεων «Γαβριηλίδη» στεγάζονται στο ισόγειο συνυπάρχοντας με το ευρύχωρο καφέ-μπαρ, ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ, το οποίο μπορεί να μεταμορφώνεται -όπως και οι υπόλοιποι χώροι- σε σκηνή μουσική, θεατρική, αλλά και παρουσίασης βιβλίων.

Στον πρώτο όροφο, τα βιβλία ποίησης συνδυάζονται με έναν ακόμη χώρο εκδηλώσεων και παρουσιάσεων, περισσότερο λιτό και κλασσικό, με ένα ξύλινο τραπέζι εποχής και τις περίτεχνες καρέκλες του που δεσπόζουν στο κέντρο. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται ο τομέας παραγωγής όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία γέννησης, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης ενός βιβλίου.

Το κτίριο βαμμένο εξωτερικά στο κόκκινο της Πομπηίας και συνδυάζοντας εύστοχα και διακριτικά τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τις ξύλινες επιφάνειες και το βιομηχανικό design της εσωτερικής ατσάλινης σκάλας, επιφυλάσσει την έκπληξη μιας δροσερής αυλής –που μοιάζει με ξύλινο πατάρι και υπερυψωμένη σκηνή– η οποία εκτός από τους καπνιστές, θα φιλοξενεί αναγνώσεις, και άλλες παρουσιάσεις και δραστηριότητες. 

Εκδόσεις Γαβριηλίδη
Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3228839

Ο νέος «Ελευθερουδάκης» επί της Πανεπιστημίου 11
Το νέο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκη», χωρίς να αποχωρίζεται την πολύβουη Πανεπιστημίου, μετακινήθηκε λίγα μόλις μέτρα και μετακόμισε από τον αριθμό 17 στον αριθμό 11, στο κτίριο της Αθηναϊκής Λέσχης που στέγαζε τραπεζικό υποκατάστημα –κάτι που οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, οι οποίοι επιμελήθηκαν την φροντίδα του κτιρίου, τόνισαν και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ακόμα και η χαρακτηριστική πόρτα του θησαυροφυλακίου της τράπεζας μεταμορφώθηκε σε ένα πρωτότυπο μοντέρνο τραπέζι.

Σε δυο εντυπωσιακές προθήκες, στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, υπάρχει όλη η ιστορία και η διαδρομή του βιβλιοπωλείου έτσι όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφίες, σελιδοδείκτες, εκδόσεις, κ.α. Στον νέο «Ελευθερουδάκη» κυριαρχεί εσωτερικά το βιομηχανικό ντιζάιν και οι χώροι χαλάρωσης, ξεκούρασης, συζήτησης, συνάντησης αλλά και απομόνωσης με τα πολλά μικρά σαλονάκια στις γωνιές του υπογείου, του ισογείου, του ημιώροφου και του πρώτου ορόφου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ένα μεγάλο πιάνο –οικογενειακό κειμήλιο.

Την ίδια ώρα στο αρχαιότερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας η μία καινοτομία διαδέχεται την άλλη, όπως το BookPlus που απευθύνεται στον αναγνώστη που ζητά πληροφορίες αλλά και μια «πολυμηχανή» όπου συνυπάρχουν φωτοτυπικό, εκτυπωτικό και βιβλιοδετικό μηχάνημα το οποίο μπορεί να μετατρέψει σε βιβλίο ακόμα και τα πρόχειρα φύλλα σημειώσεων. 

Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης
Πανεπιστημίου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3258440

Αν, βιαστικοί περαστικοί, βρεθείτε έξω από τα νέα αυτά βιβλιοπωλεία, μην διστάσετε να διαβείτε την πόρτα τους, να τα ανακαλύψετε και να τα γνωρίσετε. Αξίζουν την προσοχή και την περιήγησή σας.

Μάνια Ζούση

(*) όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το νέο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v