2011 με τον Ελύτη: Οι εκδηλώσεις για τον μεγάλο ποιητή

Πλήθος εκδηλώσεων αποτίουν φόρο τιμής στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή που αγάπησε την Ελλάδα. Διαλέξεις, εκθέσεις, μουσικο-ποιητικές βραδιές και 4 νέες εκδόσεις είναι μερικές από αυτές.
100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή. Η κήρυξη του 2011 ως έτος Οδυσσέα Ελύτη συνοδεύεται από πληθώρα εκδηλώσεων που αποτίουν φόρο τιμής στον ποιητή που αγάπησε την Ελλάδα. Διαλέξεις, εκθέσεις, μουσικο-ποιητικές βραδιές και 4 νέες εκδόσεις μάς φέρνουν πιο κοντά στη ζωή και το έργο του Ελύτη.

Μέγαρο Μουσικής
Ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας διοργανώνει σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα διεθνές συνέδριο και δύο βραδιές ποίηση και μουσικής, προκειμένου να αναδείξει το οικουμενικό και απέραντα ελληνικό έργο του Ελύτη.

Το διεθνές συνέδριο «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα», που οργανώνεται στο πλαίσιο του Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου. Συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Paola Maria Minucci, David Connolly, Jeffrey Carson, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Άρης Μπερλής, Δημήτρης Νανόπουλος, Κική Δημουλά, Γιώργος Κουρουπός, Χρόνης Μπότσογλου και Θανάσης Τζαβάρας. Σκοπό έχει να προσελκύσει νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, αλλά και να καταδείξει την πορεία του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στον χρόνο και στον κόσμο.

Για την ημέρα της επετείου της γέννησης του ποιητή, 2 Νοεμβρίου, και την επομένη, 3 Νοεμβρίου, έχει προγραμματισθεί εκδήλωση ποίησης και μουσικής με πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών και απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Με τίτλο «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα», το πρόγραμμα, μέσα από τη συνεργασία ποιητικού και πεζού λόγου, μουσικής και εικόνας, παρουσιάζει τις κυρίαρχες όψεις της ελυτικής ευαισθησίας και έκφρασης: λυρισμό, αναζήτηση, τόλμη, πνευματικότητα, αισθήσεις και αυθεντικό αίσθημα.

Ίδρυμα Θεοχαράκη
«Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη»: Μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον ποιητή θα παρουσιάσει το Ίδρυμα Θεοχαράκη στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Η έκθεση επιδιώκει να παρουσιάσει τον κόσμο του Ελύτη μέσα από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής, της ποίησής του, της εικαστικής του δημιουργίας, αλλά και μέσα από ενδεικτικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αισθητικής του.

Σίκινος
Για τον ποιητή του Αιγαίου, το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια μίας μικρής εκκλησίας. Η εκκλησία αποτελεί αφιέρωμα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγία την Παντοχαρά. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υπογράφει ο Αλέξανδρος Σαμαράς.

Εκδόσεις
4 νέες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2011, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το έτος Ελύτη, ρίχνοντας φως στο έργο, την αισθητική και την καλλιτεχνική διαδρομή του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ναυτίλος του αιώνος
Εκδόσεις Ίκαρος
Ένα λεύκωμα-σύνοψη της σκέψης και αισθητικής του Ελύτη, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στη ζωή και στο έργο του ποιητή με οδηγό τον ίδιο, αλλά και στους σημαντικότερους σταθμούς του εικοστού αιώνα και τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ποιητικής του ταυτότητας. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτενές χρονολόγιο, βιβλιογραφικές πληροφορίες, επιλογή ποιημάτων, αποσπάσματα κειμένων του, ενδεικτικά αποσπάσματα κριτικής και φωτογραφικό και εικαστικό υλικό. Η έρευνα και η επιμέλεια είναι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Πρακτικά του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, τον Νοέμβριο του 2006, με θέμα «Ο Ελύτης και η Ευρώπη»
Εκδόσεις Ίκαρος
Τα πρακτικά κυκλοφορούν ήδη στα Ιταλικά από τις εκδόσεις Donzelli με την φροντίδα της Paola Minucci και του Ch. Bintoudi.

Συν τοις άλλοις
Εκδόσεις ύψιλον/βιβλία
Στο δοκιμιακό έργο του Οδυσσέα Ελύτη έρχονται να προστεθούν 37 σημαντικές συνεντεύξεις, που έδωσε από το 1942 έως και το 1992. Πρόκειται για συνεντεύξεις όπου καταθέτει σε πρώτο πρόσωπο την άποψή του για τη σημασία της ποίησης, τον ρόλο του ποιητή στη σύγχρονη κοινωνία, το δύσκολο εγχείρημα της μετάφρασης, την ελληνική ταυτότητα και τις στέρεες αξίες της τέχνης και της ζωής.

Με το λύχνο του άστρου
Εκδόσεις ύψιλον/βιβλία
Την έκδοση συναποτελούν αφενός μια μικρή ανθολογία ποιημάτων και μελοποιήσεων και αφετέρου ένας δίσκος με μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και Γιώργο Κουρουπό. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τραγουδά ο Σπύρος Σακκάς, απαγγέλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ στο πιάνο βρίσκεται ο Γιώργος Κουρουπός.

Website
Εντός του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επίσημο site «Οδυσσέας Ελύτης». Θα παρέχονται πληροφορίες σχετικές με τη βιογραφία, την εργογραφία, τις μεταφράσεις και τη βιβλιογραφία του Ελύτη, ενώ θα υπάρχει ενημέρωση για όλες τις νέες εκδόσεις, μελέτες ή εκδηλώσεις για τον ποιητή.

Απόσπασμα από συνέντευξη του Ελύτη στην οποία μιλά για την Ελλάδα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v