«Το ελληνικό τραγούδι» γίνεται βιβλίο από την Εμπορική

Το βιβλίο «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950», μία σημαντική μελέτη για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάστηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις της Εμπορικής Τράπεζας.
«Το ελληνικό τραγούδι» γίνεται βιβλίο από την Εμπορική
Η Εμπορική Τράπεζα συνεχίζει την πολυετή εκδοτική της δραστηριότητα, με μία σπάνια έκδοση αφιερωμένη στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Το βιβλίο με τίτλο «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950», καρπός πολύχρονης έρευνας του διακεκριμένου εθνομουσικολόγου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα, παρουσίασαν πρόσφατα σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Εμπορική Τράπεζα στο Μουσείο Μπενάκη.

Το βιβλίο πραγματεύεται την πορεία και εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα και τις κοινωνικές συνθήκες κάθε εποχής, από την περίοδο της Εθνεγερσίας και της ίδρυσης του νεώτερου ελληνικού κράτους μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η μελέτη του Λάμπρου Λιάβα αναδεικνύει τα επιμέρους μουσικά είδη και τους δημιουργούς τους και ταξιδεύει τον αναγνώστη με λόγο μεστό και τεκμηριωμένο στα μουσικά μονοπάτια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Η έκδοση στηρίζεται σε σπάνιες αρχειακές πηγές και πλούσιο εικονογραφικό υλικό που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, καθώς και από άλλα ιδιωτικά και δημόσια αρχεία-μουσεία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, Alain Strub, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον συγγραφέα και όλους τους συντελεστές του βιβλίου. Ο κ. Strub αναφέρθηκε στην πολυετή εκδοτική δραστηριότητα της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία ξεκίνησε το 1957 και μέχρι σήμερα αριθμεί περίπου εξήντα εκδόσεις τις οποίες υπογράφουν αναγνωρισμένου κύρους προσωπικότητες καθώς και πολιτιστικοί και ακαδημαϊκοί φορείς. «Η Εμπορική, η οποία διακρίθηκε και φέτος ως πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στέκεται αρωγός σε πρωτοβουλίες που προάγουν τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Όλοι εμείς στην Εμπορική νιώθουμε υπερήφανοι για την αδιαμφισβήτητη επιστημονική αξία του έργου του Λάμπρου Λιάβα και για τη συμβολή του στη μελέτη του ελληνικού τραγουδιού», τόνισε ο κ. Strub.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, o Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς το χαρακτήρισε ως ‘πανηγυρικό αφιέρωμα’ και εξέφρασε το θαυμασμό του «στην εκπληκτική συνέπεια», όπως είπε, «με την οποία η Εμπορική Τράπεζα συνεχίζει την μακρόχρονη εκδοτική της παράδοση».

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης αναφέρθηκε με λόγο βιωματικό στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η «Εμπορική Τράπεζα και τα Μορφωτικά Ιδρύματα των τραπεζών γενικότερα, δραστηριοποιούνται και παράγουν τόσο αξιόλογες δουλειές μέσα σε περιόδους κρίσης».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος εστίασε στη φιλοσοφική διάσταση του τραγουδιού, το οποίο χαρακτήρισε «δημιουργική μίμηση της ζωής», ενώ παράλληλα είπε ότι «το βιβλίο ’Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950’ αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στο σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Λάμπρου Λιάβα».

Ο ποιητής και δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος διανθίζοντας την ομιλία του με στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών, στάθηκε στη σημασία του στίχου για τη δημιουργία ενός τραγουδιού, τονίζοντας ότι «όλοι οι μεγάλοι στίχοι κρύβουν ήδη μέσα τους τη μελωδία». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το βιβλίο ‘αριστουργηματικό’ και συνεχάρη όλους τους συντελεστές για τη μοναδικότητα της συγκεκριμένης έκδοσης.

Τέλος, ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος χαρακτήρισε τον Λάμπρο Λιάβα ‘καθηγητή της επιστήμης, που διαθέτει όμως παράλληλα τη φαντασία και τη λαχτάρα του καλλιτέχνη και αγαπά τον λογοτεχνικό τύπο αφήγησης’ και μίλησε για ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να το μελετήσει κανείς σε βάθος ή απλά να το ξεφυλλίσει ως αφήγημα με την ίδια ευκολία. Ο κύριος Σαββόπουλος έκανε μία σύντομη αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο βιβλίο, και χαρακτήρισε «μικρές μουσικές κοσμογονίες» την έλευση στην Ελλάδα της Επτανησιακής καντάδας μετά το 1864 αλλά και του Μικρασιάτικου τραγουδιού αργότερα. Τέλος, τόνισε ότι «πρωτοβουλίες όπως αυτή του Λάμπρου Λιάβα και της Εμπορικής Τράπεζας αποτελούν στήριγμα αναγκαίο για την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στη χώρα μας σε μια περίοδο που με δυσκολία», όπως είπε, «το ουσιαστικό καλλιτεχνικό έργο βρίσκει κοινό να το δεχτεί».

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας του βιβλίου Λάμπρος Λιάβας ευχαρίστησε τον κάθε ένα συντελεστή του βιβλίου ξεχωριστά και τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για εκείνον να συμπεριλαμβάνεται το βιβλίο του στις εκδόσεις της Εμπορικής Τράπεζας, «που εδώ και πάνω από 50 χρόνια στηρίζει ανελλιπώς την πνευματική ζωή του τόπου».

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, στην οποία παρέστησαν σημαντικοί εκπρόσωποι από τον χώρο του πολιτισμού καθώς και πλήθος κόσμου, πλαισίωσαν διακεκριμένα μουσικά και χορευτικά σχήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, «αναβιώνοντας» επί σκηνής τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, όπως περιγράφονται μέσα στο βιβλίο. Έτσι, οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος, οι Γλεντηστάδες από το Μεσότοπο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Χοροθέατρο Ροές και ο Διονύσης Σαββόπουλος με το ‘Ας κρατήσουν οι χοροί’, που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους, έδωσαν ένα δείγμα της μουσικής ιστορίας, με παραδοσιακούς χορούς, λαϊκά τραγούδια, ρεμπέτικα, καντάδες και δείγματα αθηναϊκής οπερέτας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Σοφία Σπυράτου σε σκηνικά Γιάννη Μετζικώφ.

Σημειώνεται ότι οι όποιες εισπράξεις από τη διάθεση του βιβλίου διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v