Ίαμβος: Αφιέρωμα στο δημιουργό των "Ελεύθερων κι Ωραίων"

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνέντευξη του ίδιου στους ποιητές Νίκο Δανιήλ και Νίκο Δεληγιάννη, κυκλοφορεί το 20ο τεύχος του περιοδικού Ίαμβος.
Το νέο τεύχος του περιοδικού Ίαμβος (τευχ. 20) κυκλοφορεί με κύριο αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1938 και πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1962. Αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο πολύπλευρους και διαχρονικούς πνευματικούς ανθρώπους του οποίου το στίγμα παραμένει αναλλοίωτο για πάνω από 40 χρόνια και βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της δημιουργίας.

Είναι περισσότερο γνωστός ως στιχουργός έχοντας στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες. Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει τα Παραπονεμένα λόγια, Οι Ελεύθεροι κι ωραίοι, Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα, Το παληκάρι έχει καημό, Το τρένο φεύγει στις οκτώ κ.α. Όμως είναι γνωστός και ως ποιητής και ως συγγραφέας αφού έχει εκδώσει συνολικά εννέα ποιητικές συλλογές και τρεις τόμους με πεζά και τέσσερις τόμους για το θέατρο στην Ερμούπολη το 20ο αιώνα. Το 2005 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Ο καιρός των Χρυσανθέμων».
 
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου στους υπεύθυνους του περιοδικού Ίαμβος ποιητές Νίκο Δανιήλ και Νίκο Δεληγιάννη και συνοδεύεται από κείμενα και συνεντεύξεις επιφανών προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι όπως οι συνθέτες Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, η ηθοποιός Ζωή Φυτούση, οι συγγραφείς Βάντα Κουτσοκώστα, Ελένη Γκίκα, ο ποιητής Αντώνης Πρέκας, ο Δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, η Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Κυβέλη Βαλεντίνη Ποταμιάνου. Εμπλουτίζεται με στίχους τραγουδιών του Μάνου Ελευθερίου καθώς και με ποιήματα του.

Το τεύχος συνεχίζεται με συνέντευξη του κορυφαίου εικαστικού Αλέκου Φασιανού και της καταξιωμένης ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου. Επίσης μια συνέντευξη του Σέφη Αναστασάκου για το τρίτομο έργο του «Ο Πλαστήρας και η εποχή του». Εμπλουτίζεται με κείμενα για την Ντόρις Λέσιγκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007), για «Το άρωμα» του Πατρίκ Ζίσκιντ, τον προϊστορικό οικισμό της Κέας, για το ρόλο του κρυφού σχολειού, για τα δρώμενα στο χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα. Επίσης διηγήματα γνωστών συγγραφέων όπως Χρήστος Δεσύλλας, Δημήτρης Τσινικόπουλος κ.α. Και όπως σε κάθε τεύχος πλούσιες βιβλιοπαρουσιάσεις και ποιητικές γραφές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v