Η ελληνική ποίηση σήμερα: Η Κ. Δημουλά μιλά στο Megaron Plus

Η κορυφαία ελληνίδα ποιήτρια μιλά για το έργο της, την ελληνική ποίηση και διαβάζει γνωστά αλλά και πρόσφατα, ανέκδοτα ποιήματά της, τη Δευτέρα 29/10 στο Μέγαρο Μουσικής. 
Ζωή-Θάνατος. Παρουσία-Απουσία. Κάτι-Τίποτα. Το Κενό, το Μηδέν και η παρουσία του στη ζωή μας, η σχέση μας μ’ αυτό. Το σταδιακό ή αιφνίδιο πέρασμα από το Ον στο Μη-ον με «όχημα» τον Έρωτα, το Φόβο, τη Μνήμη και τη Νύχτα.

Λέξεις και έννοιες, πάνω στις οποίες ισορροπεί η «φιλοσοφική» αλλά τόσο «χειροπιαστή», ποιητική γραφή της Κικής Δημουλά, όπως ο σχοινοβάτης στο τεντωμένο σκοινί. Αυτή η «αναρχική των λέξεων», όπως την αποκάλεσε κάποτε ο Νίκος Δήμου, που «τρομοκρατημένη από την ύπαρξη, παίρνει εκδίκηση από τη γλώσσα για κάθε απουσία, κάθε μοναξιά, κάθε φόβο της ζωής», η μεγάλη κυρία της νεοελληνικής ποίησης θα συναντηθεί με το ευρύ κοινό του Megaron Plus, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η ποιήτρια και Ακαδημαϊκός που καθιερώθηκε εξαιτίας της γνησιότητας, της δύναμης και του πλούτου του λόγου της, ως μία από τις αγαπημένες των Ελλήνων, θα μιλήσει για το έργο της και την ελληνική ποίηση γενικότερα ενώ θα διαβάσει γνωστά αλλά και κάποια από τα πρόσφατα, ανέκδοτα ποιήματά της. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Διδάκτωρ συγκριτικής γραμματολογίας της Σορβόννης και συνεργάτης της France Culture.

Η διάλεξη της Κικής Δημουλά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική ποίηση σήμερα» - τον σχεδιασμό του υπογράφει ο ποιητής και Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νάσος Βαγενάς - του Megaron Plus.

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος επί είκοσι πέντε χρόνια, από το 1949 έως το 1974. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με την ποιητική συλλογή "Ποιήματα" την οποία, μετά από λίγο, απέσυρε η ίδια από την κυκλοφορία. Παντρεμένη με τον ποιητή Άθω Δημουλά από το 1954 και μητέρα δύο παιδιών, εξέδωσε έκτοτε δεκατρείς ποιητικές συλλογές: «Έρεβος» (1956), «Ερήμην» (1958), «Επί τα ίχνη» (1963), «Το λίγο του κόσμου» (1971), «Το τελευταίο σώμα μου» (1981) «Χαίρε ποτέ» (1988), «Η εφηβεία της λήθης» (1994), «Ενός λεπτού μαζί» (1998), «Ποιήματα» (συγκεντρωτική έκδοση 1998), «Ήχος απομακρύνσεων» (2001), «Ο φιλοπαίγμων μύθος» (2003), «Εκτός σχεδίου» (2004), «Χλόη θερμοκηπίου» (2005).
Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η μοναξιά και ο χρόνος.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2002, η Κική Δημουλά τιμήθηκε το 1972 με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ», το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης» και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Βουλγαρικά, στα Γερμανικά και στα Σουηδικά.

Δευτέρα 29/10, 7μ.μ. - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή τους αρχίζει στις 6μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα ξεκινήσει μισή ώρα νωρίτερα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v