ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε: Neil Gaiman- Ο πόλεμος των θεών

Ένας πρώην φυλακισμένος υπόσχεται να μην μπλέξει ξανά. Κάποιοι ξεχασμένοι θεοί όμως έχουν άλλα σχέδια γι’αυτόν. Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Neil Gaiman μας εμπλέκει σε μία μεταφυσική περιπέτεια με λεπτούς υπαινιγμούς και θέμα τον πόλεμο των παλιών και των σύγχρονων ”θεών”.

Διαβάσαμε: Neil Gaiman- Ο πόλεμος των θεών

του Χρήστου Ζαρίφη

Ο Σάντοου μετρά τις τελευταίες ώρες πριν από την αποφυλάκισή του και σκέφτεται την επιστροφή του κοντά στους αγαπημένους του. Υπόσχεται να μην μπλέξει ξανά, για να μην τους απογοητεύσει. Όμως, η είδηση ότι η γυναίκα του σκοτώθηκε σε τροχαίο μαζί με τον καλύτερο φίλο του και εραστή της, τον αφήνει χωρίς κανέναν για να του υποσχεθεί κάτι. Και μόλις βγαίνει απ’ την πόρτα της φυλακής, καθ’ οδόν προς την κηδεία, ξαναμπλέκει. Αλλά με κάτι που δεν μπορούσε να διανοηθεί.

Τον προσλαμβάνει ο κύριος Γουένσντεϊ ως οδηγό και βοηθό, με έναν μυστηριώδη τρόπο, τον οποίο ο Σάντοου ερμηνεύει πολύ αργότερα: ο κύριος Γουένσντεϊ είναι ο θεός Όντιν των Βίκινγκ αυτοπροσώπως. Στην πορεία συναντά και άλλους θεούς, που μετανάστευσαν μαζί με τους αποίκους (Αφρικανούς, Σλάβους, Ινδούς…) στην Αμερική και ζουν αποτραβηγμένοι και ξεχασμένοι.

Όμως, ο κύριος Γουένσντεϊ αναλαμβάνει να τους ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη τους, καθώς τους απειλούν με αμετάκλητο θάνατο οι νέοι θεοί της αμερικανικής πραγματικότητας: το πλαστικό χρήμα, η τεχνολογία, η διαφήμιση…

Και με φόντο τον πόλεμο των θεών, ο Σάντοου ζει τις δικές του περιπέτειες με το μέρος των παλιών θεών, στις οποίες τον βοηθά και η (νεκρή, ναι…) γυναίκα του, που έχει τη μορφή κάποιων άλλων ξεχασμένων θεοτήτων, των ζόμπι…

Η υπόθεση του (πολυβραβευμένου) βιβλίου του Neil Gaiman ”Ο πόλεμος των θεών” φαίνεται πολύ αλλόκοτη; Αλήθεια είναι, αλλά μόνο σε επίπεδο (τρόπον τινά) μυθοπλασίας. Να εξηγήσουμε: οι έχοντες… αλλεργία στους βαρύγδουπους συμβολισμούς και στα ηθικοπλαστικά (εδώ, ο πόλεμος των παλιών και των νέων θεών) δεν θα βρουν ούτε έναν τέτοιο! Όλο αυτό είναι απλώς μια περιπέτεια, νουάρ και υπερφυσική ταυτόχρονα. Κι αυτό είναι από τα δυνατά σημεία του βιβλίου.

Όπως δυνατά του σημεία είναι η λιτή αφήγηση, η έντεχνη ανάμειξη θεϊκών μύθων στην πλοκή, ο ήρωας που μοιάζει βγαλμένος από ταινία του Τζάρμους, οι λεπτοί υπαινιγμοί, ένας ρυθμός που μοιάζει με μπλουζ. Συνοπτικά, ένα από τα καλύτερα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας, που διαβάζεται με πραγματική ευχαρίστηση.

(Neil Gaiman, ”Ο πόλεμος των θεών”, εκδόσεις ”Οξύ”, σελίδες: 536, τιμή 26 ευρώ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο θάνατος είναι απλός. Η ζωή είναι περίπλοκη. Δώστε μου ζωή, όσο πιο χαοτική τόσο το καλύτερο."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1497 - Ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία.
    1709 - Στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ'.
    1851 - Γεννήθηκε ο άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς.
    1889 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.
    1921 - Μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2