Βάλε ακουστικά στην παραλία και… άκου ένα βιβλίο

Τι θα έλεγες αντί να διαβάζεις βιβλία… να τα ακούς; Σου βρήκαμε δωρεάν audio books στα ελληνικά, για να πάρεις μαζί στην παραλία.
Βάλε ακουστικά στην παραλία και… άκου ένα βιβλίο
της Ηρώς Κουνάδη

Είσαι ακουστικός τύπος; Δεν βρήκες σκιά στην παραλία και σου δυσκολεύει το διάβασμα ο ήλιος του μεσημεριού; Δεν θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από την θάλασσα; Τα audio books είναι φίλοι σου, σε περιμένουν στα ακουστικά σου, και σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται δωρεάν. Τι λες λοιπόν, θα… ακούσεις ένα βιβλίο φέτος το καλοκαίρι;

Κατ’ αρχάς, πού θα τα βρεις;

Πέρα από τα επί πληρωμή βιβλία του Book Voice που σου συστήσαμε πριν από λίγο καιρό, στο οποίο γνωστοί έλληνες ηθοποιοί διαβάζουν σπουδαία σύγχρονα και κλασικά βιβλία, υπάρχουν και αρκετές δωρεάν επιλογές. Αν χρησιμοποιείς Spotify πιθανότατα τις έχει ήδη πάρει το μάτι σου, να κυκλοφορούν σαν podcast. Αν πάλι δεν έχεις συνδρομή εκεί, μπορείς να κατεβάσεις το Google Podcasts (ή να τσεκάρεις τις εφαρμογές σου, στον φάκελο που λέγεται Google, πολλά Android κινητά το έχουν προ-εγκατεστημένο). Το Google Podcasts είναι απολύτως δωρεάν, και έχει όλα τα podcast που κυκλοφορούν. Τα βρίσκεις με μια αναζήτηση του τίτλου, ή κάποιας σχετικής λέξης-κλειδί.

Τι να ακούσεις

Ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία, ποίηση, διηγήματα, ό,τι τραβά η ψυχούλα σου και η διάθεσή σου θα το βρεις. Μερικές από τις δικές μας αγαπημένες μας επιλογές:

Ο Παράμεσος της Γιόκο Ογκάουα: Η νουβέλα της συγγραφέα από την Ιαπωνία που κάνει χαμό στις βιβλιοφιλικές ομάδες δραματοποιήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του Radio Plays και έγινε μια συναρπαστική αφήγηση 52 λεπτών.

Φολέγανδρος, πάμε πάλι του Κυριάκου Μαργαρίτη: Αυτό το απολύτως ποιητικό διήγημα που θα σε ταξιδέψει στο νησί διαβάζει ο Αργύρης Πανταζάρας, στο πλαίσιο μιας σειράς ηχογραφημένων διηγημάτων νέων ελλήνων συγγραφέων που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης για τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη του Γιώργου Σεφέρη: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει την έκτη νύχτα από το μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη, στις Αναγνώσεις της Lifo.

Περσινή Αρραβωνιαστικιά της Ζυράννας Ζατέλη: Η ίδια η συγγραφέα διαβάζει το κοσμαγάπητο διήγημά της, σε μια ηχογράφηση του 2010 για το περιοδικό Οδός Πανός.

Οδύσσεια του Ομήρου: Πριν προλάβεις να ξινίσεις «σιγά μην κάθομαι στην παραλία να ακούω την Οδύσσεια» δώσε μια ευκαιρία, πιστεύουμε ότι θα κολλήσεις. Σε 24 επεισόδια του δεκάλεπτου-τέταρτου (ένα επεισόδιο για κάθε ραψωδία) ο Ρένος Χαραλαμπίδης διαβάζει την Οδύσσεια σε νέα, πολύ ενδιαφέρουσα μετάφραση του Κωστή Καζαμιάκη.

Ο κυνηγός του σκοταδιού του Χ. Π. Λάβκραφτ: Ιδανικό ανάγνωσμα, ή μάλλον… άκουσμα, για το βραδινό άραγμα στην παραλία με Πανσέληνο, η ιστορία τρόμου του μαιτρ του είδους γίνεται ένα ωριαίο podcast από τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα παιδιά του Χούριν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: Λάτρεις του μέγα Τόλκιν, εδώ είστε. Στη σειρά podcast “Are you Tolkien to me?” περιλαμβάνονται, εκτός από τα Παιδιά του Χούριν, και το Χόμπιτ, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και το Σιλμαρίλλιον, στην ελληνική τους μετάφραση.

Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ: Δύο περιπέτειες του πιο αγαπημένου ντετέκτιβ στην ιστορία της λογοτεχνίας διαβάζει στην ελληνική τους μετάφραση ο Ανδρέας Χατζηδήμου: Την Σπουδή στο Κόκκινο και το Σημάδι των Τεσσάρων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v