Βιβλία παραλίας που λατρέψαμε

Ξεδιαλέξαμε κάποια από τα καλύτερα βιβλία «παραλίας» που διαβάσαμε πρόσφατα και τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Βιβλία παραλίας που λατρέψαμε

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το ημερολόγιο αφήνει πίσω του σιγά σιγά και τον Μάη, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Κι αν κάποιοι ονειρεύονται μόνο ξάπλες, άπλες, κοκτεϊλάρες και βουτιές, υπάρχουν κι άλλοι (ανάμεσά τους κι εμείς) που κάνουμε ανακατατάξεις στην ντάνα με τα αδιάβαστα βιβλία που θα πάρουμε το φετινό καλοκαίρι παραλία. Κι επειδή χρειαζόμαστε κάτι πιο ανάλαφρο για να αντέξουμε το λιοπύρι και τη ζέστη, ξεδιαλέγουμε τα καλύτερα της πιο πρόσφατης βιβλιογραφίας.

Τελειώνει με εμάς της Coleen Hoover (εκδόσεις Διόπτρα)



Το «Τελειώνει με εμάς» έγινε το φαινόμενο του BookTok σφραγίζοντας τις αναγνωστικές επιλογές μιας γενιάς η οποία μαθαίνει να διαβάζει βιβλία από τα social media.

Κάποιες φορές αυτός που σε αγαπάει περισσότερο είναι και αυτός που σε πληγώνει περισσότερο. Η ζωή δεν ήταν εύκολη για τη Λίλι, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να δουλέψει σκληρά για να εκπληρώσει όλα όσα ονειρευόταν.
Αφού έφυγε από τη μικρή πόλη του Μέιν, σπούδασε, μετακόμισε στη Βοστόνη και άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Έτσι, όταν γνωρίζει τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ράιλ Κινκέιντ, ξαφνικά η ζωή της φαντάζει πολύ όμορφη για να είναι αληθινή.

Ο Ράιλ είναι δυναμικός, πεισματάρης, ίσως και λίγο αλαζόνας. Όμως είναι και ευαίσθητος, πολύ ευφυής κι έχει αδυναμία στη Λίλι. Και όταν φοράει ρούχα χειρουργείου γίνεται ακόμα πιο γοητευτικός.
Η Λίλι δεν μπορεί να τον βγάλει από το μυαλό της. Ωστόσο η τεράστια απέχθειά του για τις σχέσεις είναι ανησυχητική. Και παρόλο που η Λίλι γίνεται η εξαίρεση στον κανόνα του, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Ράιλ απέφευγε να δεσμευτεί.” Κάπως έτσι περιγράφεται η περίληψη ενός επίκαιρου, βαθιά ρομαντικού κι εμπνευσμένου βιβλίου, που σταχυολογεί μέσα από μια φρέσκια ματιά, όλα όσα συναντούν οι άνθρωποι στον δρόμο τους όταν ερωτεύονται και πορεύονται ακολουθώντας το μονοπάτι που κρύβεται στο καρδιοχτύπι τους.

Mexican Gothic της Silvia Moreno Garcia (εκδόσεις Κλειδάριθμος)



«Προσπαθεί να με δηλητηριάσει.

Πρέπει να έρθεις να με βοηθήσεις, Νοεμί.

Πρέπει να έρθεις να με σώσεις!

Όταν η Νοεμί Ταμποάδα παίρνει ένα απελπισμένο γράμμα από τη νιόπαντρη ξαδέλφη της, η οποία την εκλιπαρεί να τη σώσει από έναν μυστηριώδη κίνδυνο, είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Οι σικ τουαλέτες της Νοεμί και το άψογο κραγιόν της ταιριάζουν περισσότερο σε κοκτέιλ πάρτι παρά σε ερασιτέχνη ντετέκτιβ, φεύγει όμως αμέσως για το απομακρυσμένο αρχοντικό στην ύπαιθρο του Μεξικού.

Έξυπνη και ανυποχώρητη, η Νοεμί διαθέτει ακλόνητη βούληση, και δεν φοβάται τίποτα. Ούτε τον νέο, απειλητικό και ταυτόχρονα σαγηνευτικό, σύζυγο της ξαδέλφης της, τον Βέρτζιλ Ντόιλ, ούτε τον πατέρα του, Χάουαρντ, τον υπέργηρο πατριάρχη που φαίνεται συνεπαρμένος από τη Νοεμί, ούτε καν το ίδιο το σπίτι, το οποίο αρχίζει να εισβάλλει στα όνειρά της με οράματα βουτηγμένα στο αίμα και την καταστροφή.

Μαγνητισμένη από τον τρομακτικό και, παρόλα αυτά, σαγηνευτικό κόσμο του παλιού αρχοντικού, η Νοεμί δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει ότι της είναι αδύνατον ν' αφήσει αυτό το αινιγματικό σπίτι» Αν διαβάσεις το οπισθόφυλλο του Mexican Gothic θα βρεις γραμμένα τα παραπάνω εν είδει περίληψης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα βιβλία της αναγνωστικής πιάτσας το τελευταίο διάστημα. Μυστηριώδες, καλογραμμένο, γεμάτο ένταση και σαρδόνια γραφή το Mexican Gothic αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Not for you: Οι Pearl Jam σε χρόνο ενεστώτα του Ronen Givony (εκδόσεις Οξύ)



Οι μουσικές βιογραφίες αποτελούν δίχως άλλο το ιδανικό καλοκαιρινό και παραλιακό ανάγνωσμα. Ειδικά αν μιλάμε για την βιογραφία ενός από τα πλέον επιδραστικά συγκροτήματα των τελευταίων 30 και βάλε χρόνων. Κυρίες, κύριοι κι αγαπητά παιδιά οι Pearl Jam παρουσιάζονται από τον Ronen Givony σε χρόνο ενεστώτα με την ευθύτητα που διακατέχει τη μουσική τους και μια γραφεί που ισορροπεί με την ίδια άνεση σε ροκ και grunge μονοπάτια.

Το βιβλίο δεν είναι μια ακόμη βιογραφία μπάντας, ούτε μια κοινή ρετροσπεκτίβα οποιουδήποτε καλλιτέχνη, παρά καταφέρνει να συνθέσει μια ενδελεχή μελέτη του έργου τους, με βαθύτερη κατανόηση για το κοινωνικό υπόβαθρο της εποχής, αλλά και να καταθέσει ένα δοκίμιο για την εφηβεία, τη νοσταλγία και την ενηλικίωση· ο απόλυτος φόρος τιμής για όλους τους φαν τους.

O αναγνώστης βυθίζεται κατευθείαν στον Pearl Jam κόσμο που σκιαγραφεί με απόλυτη επιτυχία ο συγγραφέας, αφήνοντας στον αφρό των σελίδων του βιβλίου κάποια από τα highlights της σπουδαίας μπάντας.

Γενναία της Alexi Pappas (εκδόσεις Key Books)



Tα Life-coaching βιβλία ανήκουν στην κατηγορία love it or hate it συγκεντρώνοντας αρκετούς φίλους αλλά και μπόλικους εχθρούς. Ωστόσο στην περίπτωση της Γενναίας δύσκολα θα βρεις ανθρώπους που να ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετική ροή, που ρουφά τον αναγνώστη όσο εκείνος έρχεται σε επαφή με τον μικρόκοσμο της συγγραφέως και πρωταγωνίστριας.

Το στόρι του βιβλίου είναι λίγο πολύ το ακόλουθο: «Όταν η Ελληνοαμερικανίδα δρομέας Alexi Pappas ήταν τεσσάρων ετών, αυτοκτόνησε η μητέρα της, ένα τραγικό γεγονός που άλλαξε δραστικά την πορεία της ζωής της και την έκανε να αναζητά γυναικεία πρότυπα. Οι αθλήτριες ήταν από τις πρώτες γυναίκες που θαύμασε η Pappas κι έτσι γεννήθηκε το ολυμπιακό της όνειρο. Ταυτόχρονα, είχε και δημιουργικές ανησυχίες: Ήθελε να γυρίσει ταινίες και να γράψει. Παρά τις αναποδιές και τις δυσκολίες, η Pappas δεν άφησε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της μέχρι να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Μέσα στην ίδια χρονιά, το 2016, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρωταγωνίστησε στην πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, όπου συμμετείχε επίσης στο σενάριο και στη σκηνοθεσία».

O Εχθρός του Lee Child (εκδόσεις Bell)



Eπειδή παραλία, χωρίς αντηλιακό κι αστυνομικό δεν γίνεται, επιλέξαμε τον Εχθρό του Lee Child για να μας κρατήσει παρέα  κάτω από τον καυτό ή τον όχι τόσο καυτό ήλιο, για όσους βιάζονται. Για αυτό βάζουμε στη βαλίτσα το τελευταίο μεταφρασμένο πόνημα ενός σύγχρονου μετρ του είδους κι ετοιμαζόμαστε για μυστήριο, αγωνία, κομμένα νύχια και who done it ερωτήσεις μέχρι τέλους. Ακολουθούμε τον λατρεμένο Τζακ Ρίτσερ σε μια ιστορία της νιότης του και διαβάζουμε με κομμένη την ανάσα το οπισθόφυλλο που μας εισάγει στον κόσμο του Εχθρού.

«Είναι Πρωτοχρονιά του 1990. Το τείχος του Βερολίνου πέφτει, ο Ψυχρός Πόλεμος τελειώνει. Ο Τζακ Ρίτσερ είναι ο στρατονόμος υπηρεσίας στη στρατιωτική βάση της Νότιας Καρολίνας, όταν ανακαλύπτεται το πτώμα ενός στρατιωτικού σ’ ένα κακόφημο μοτέλ. Ο Ρίτσερ ειδοποιεί την αστυνομία της περιοχής να αναλάβει το θέμα –απ’ ό,τι φαίνεται ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.

Ο νεκρός, όμως, αποδεικνύεται ότι ήταν στρατηγός σε άκρως μυστική αποστολή. Κι όταν ο Ρίτσερ πηγαίνει στο σπίτι του για να αναγγείλει τα κακά νέα, βρίσκει άλλο ένα πτώμα: τη γυναίκα του στρατηγού…»

Όλη η αλήθεια για τη ζωή του Σαίξπηρ του Bill Bryson (εκδόσεις Μεταίχμιο)



Τα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ίσως σου πέσουν λίγο βαριά καλοκαιριάτικα καθώς δεν είναι ο καιρός για να αναρωτιέσαι να ζει κανείς ή να μη ζει, είναι η αλήθεια. Για αυτό επιλέγουμε την καταπληκτική βιογραφία του, από τον Bill Bryson ώστε να μας συντροφεύσει αυτό το διάστημα.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το πιο σημαντικό πρόσωπο των αγγλικών γραμμάτων, μας άφησε κληρονομιά περίπου ένα εκατομμύριο λέξεις. Για τη ζωή του, όμως, γνωρίζουμε ελάχιστα και σκόρπια γεγονότα που φωτίζουν τον λαβύρινθο από υποθέσεις για το ποιος πραγματικά ήταν.

Αξιολογώντας προσεκτικά και τεκμηριωμένα τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, ο Bryson επικεντρώνεται στο τι πραγματικά ξέρουμε για τον Σαίξπηρ και ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στον δραματουργό με το μοναδικό ταλέντο και την αστείρευτη ευρηματικότητα.

Ευφυές, εμπνευσμένο και ολοκληρωτικό ανάγνωσμα πετυχαίνει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να ερωτευτείς την αινιγματική περσόνα του Σαίξπηρ χάρη στην μαεστρική καθοδήγηση του Bryson, που παραδίδει συγγραφικά μαθήματα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v