Τέλεια βιβλία για να κάνεις χριστουγεννιάτικα δώρα

Το καλύτερο δωράκι που μπορείς να κάνεις στους αγαπημένους σου ή και στον εαυτό σου είναι ένα βιβλίο. Πάρε ιδέες.
Τέλεια βιβλία για να κάνεις χριστουγεννιάτικα δώρα
της Ηρώς Κουνάδη

Σπας το κεφάλι σου τι δώρα να κάνεις φέτος τις γιορτές στους ανθρώπους που αγαπάς; Επίτρεψέ μας να σου πούμε ότι καλύτερη ιδέα από ένα βιβλίο δεν υπάρχει. Επειδή είναι σαν να τους χαρίζεις ένα ταξίδι, χωρίς να χρειαστεί να βγουν από το σπίτι τους, αλλά και για πενήντα ακόμα λόγους που έχουμε συγκεντρώσει εδώ. Όσο για το ποιο βιβλίο θα πάρεις; Αυτό άφησέ το πάνω μας.

Η Ανωμαλία του Ερβέ Λε Τελιέ
Εκδόσεις Opera

Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στους βιβλιοφιλικούς κύκλους για φέτος, η βραβευμένη με το γαλλικό Goncourt Ανωμαλία μοιάζει με επιστημονική φαντασία… αλλά δεν είναι. Δεν θα σου πούμε τι είναι, γιατί το σπόιλερ θα είναι τεράστιο. Κράτα μόνο πως ξεκινά με τις ιστορίες έντεκα απολαυστικών χαρακτήρων, σαν να διαβάζεις διηγήματα, και συνεχίζεται με ένα αεροπορικό ατύχημα στο οποίο βρίσκονται όλοι αυτοί οι άγνωστοι μεταξύ τους. Κινηματογραφική αφήγηση, χαρακτήρες που θα μπορούσαν να είναι φίλοι σου, φιλοσοφικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση μας, σπαρταριστή σάτιρα και μια ανατροπή που θα θυμάσαι για καιρό.

Το Οριζόντιο Ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες του Αργύρη Χιόνη
Εκδόσεις Κίχλη

Μικρά, απολαυστικά, σουρεαλιστικά, σπαρταριστά παραμύθια για μεγάλους, με ένα μικρό επιμύθιο στο τέλος του καθενός, που κάποιες φορές θα σε κάνει να γελάσεις και άλλες θα σου ζεστάνει την καρδιά σαν πουπουλένιο πάπλωμα μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα. Στις φανταστικές ιστορίες του Αργύρη Χιόνη η ποίηση μεταμφιέζεται σε διήγημα, αλλά παραμένει πάντα ποίηση –τόσο σε ρυθμό όσο και σε νοήματα. Ιδανικό δώρο για τους φίλους εκείνους που λένε πως «δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν». Αλλά και για όλους τους άλλους, εδώ που τα λέμε.

Χρονοκαταφύγιο του Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ
Εκδόσεις Ίκαρος

Ο πολυβραβευμένος Βούλγαρος επέστρεψε μόλις, με το τρίτο του μυθιστόρημα, στο οποίο το alter ego του φτιάχνει ένα θεραπευτήριο για ανθρώπους με άνοια: Κάθε όροφος είναι και μια διαφορετική δεκαετία, κομπλέ με τις μουσικές της, τα έπιπλά της, τα ρούχα, τις ειδήσεις και τα μικροαντικείμενά της, αλλά τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή γιατί το παρελθόν δεν είναι ποτέ ασφαλές καταφύγιο, κι άσε τους νοσταλγούς να λένε. Βαθιά φιλοσοφικό, σε σημεία ξεκαρδιστικά αστείο κι αλλού δυσβάσταχτα μελαγχολικό, το Χρονοκαταφύγιο είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς που φεύγει.
Διαβάστε περισσότερα - Χρονοκαταφύγιο: Ένα μυθιστόρημα για την ασθένεια του καιρού μας

Κορίτσι Γυναίκα Άλλο της Μπερναντίν Εβαρίστο
Εκδόσεις Gutenberg

Έντεκα ηρωίδες από εντελώς διαφορετικές γενιές και μπακγκράουντ, σχεδόν όλες τους μετανάστριες ή παιδιά μεταναστών, και οι ζωές τους που μπλέκονται μεταξύ τους στην σύγχρονη Βρετανία. Ένα σπουδαίο σπονδυλωτό μυθιστόρημα που θίγει ζητήματα όπως ο φεμινισμός και ο ρατσισμός χωρίς ποτέ να κουνά το δάχτυλο, μέσα από τις ιστορίες των υπέροχων πρωταγωνιστριών του. Πήρε δικαίως το βραβείο Booker το 2020, μεταξύ άλλων και για τον μοναδικό τρόπο γραφής, που δεν έχει καθόλου τελείες –μην το φοβηθείς, συνηθίζεται πολύ γρήγορα, αν το καλοσκεφτείς αυτός είναι και ο τρόπος που σκεφτόμαστε· ο εγκέφαλος δεν βάζει τελεία πουθενά.

Φθινόπωρο στο Πεκίνο του Μπορίς Βιάν
Εκδόσεις Νεφέλη

Το πιο σουρεαλιστικό, απολαυστικό, αστείο και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που διαβάσαμε τα τελευταία χρόνια μιλά για τη ματαιότητα της δουλειάς σου και του τρόπου με τον οποίο είναι στημένη από τα 40s (οπότε και γράφτηκε) μέχρι σήμερα η αγορά εργασίας, έτσι ώστε να κερδίζει πάντα η μπάνκα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: Είναι και ο ρόλος της εκκλησίας σε όλα αυτά, είναι και οι ματαιωμένοι σου έρωτες, είναι και ο εγωισμός της νεότητας που όλα τα ξέρει και όλα θα προλάβει να τα κάνει, είναι γενικώς ολόκληρη η ζωή στην πιο σουρεαλιστικά δοσμένη περιγραφή της. Προσοχή, τον εννοούμε τον σουρεαλισμό, δεν είναι σχήμα λόγου: Μην το πάρεις δώρο σε λάτρεις του ρεαλισμού, θα το μισήσουν.

Αναποδιά στην Άκρη του Γαλαξία του Έτγκαρ Κέρετ
Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι λάτρεις των διηγημάτων θα τον λατρέψουν τον Κέρετ. Κι όσοι δεν είναι λάτρεις των διηγημάτων, μετά απ’ αυτό το βιβλίο θα γίνουν. Ιστορίες μικρές, από τρεις μέχρι δέκα σελίδες μάξιμουμ, αλλά τρυφερές και γεμάτες ζωή, ξέχειλες από ανατροπές, με χαρακτήρες που ακόμα και όταν δεν τους συμπαθείς οπωσδήποτε τους καταλαβαίνεις, και με γραφή που δεν έχει ποτέ τίποτα περιττό –σαν να σου αφηγείται την ιστορία προφορικά ο καλύτερός σου φίλος. Για να το θέσουμε με τα λόγια ενός άλλου σπουδαίου λογοτέχνη, του Τζορτζ Σόντερς, «υπάρχει καλοσύνη και σοφία και ποιητικότητα και υπέρβαση στις ιστορίες του […] Είμαι πανευτυχής που ο ίδιος και το έργο του υπάρχουν σε τούτο τον κόσμο, βελτιώνοντας τα πράγματα».

Μετάξι του Αλεσάντρο Μπαρίκο
Εκδόσεις Πατάκη

Μια ιστοριούλα τόση δα, λίγο παραπάνω από 100 σελίδες όλες κι όλες, που ξεχειλίζει ατμόσφαιρα σε πρώτο επίπεδο, τρυφεράδα σε δεύτερο και υπαρξιακές ανησυχίες σε τρίτο. Είναι αστεία στην αρχή, χαριτωμένη στη συνέχεια, και γλυκά μελαγχολική προς το τέλος. Λέμε να μην σου πούμε τίποτα για την πλοκή, δεν έχει και πολλή σημασία εξάλλου. Θα σε αφήσουμε με αυτό που γράφει το οπισθόφυλλο, που πιάνει ωραία και τον παλμό της αφτιασίδωτης αφήγησης: «Το "Μετάξι" είναι μια ιστορία. Αρχίζει με έναν άντρα που διασχίζει τον κόσμο και τελειώνει με μια λίμνη που βρίσκεται εκεί, μια μέρα με αέρα. Ο άντρας λέγεται Ερβέ Ζονκούρ. Δεν είναι γνωστό πώς λέγεται η λίμνη».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v