Διηγήματα για να απολαύσεις

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για μυθιστορήματα –ορισμένοι εξ ημών θέλουμε συμπυκνωμένη αφήγηση.
Διηγήματα για να απολαύσεις

Ανεκτίμητη αξία τα διηγήματα των παππούδων και των γιαγιάδων. Βγαίνουν μικρά «στοιχειά» από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και σε έναν χορό αναμνήσεων ταξιδεύουν τον ακροατή σε αλλοτινές εποχές τις οποίες κανείς δεν μπορεί να διηγηθεί καλύτερα από εκείνον που τις έζησε. 

Κι αν κάποιο είδος αφήγησης μπορεί να διατηρήσει αυτή τη συνθήκη, αυτό είναι το διήγημα. Το αυτοβιογραφικό στοιχείο είναι οριακά απαραίτητο στοιχείο του διηγήματος· για τους νοσταλγούς λοιπόν αυτής της εμπειρίας, υπάρχουν κάποια βιβλία κατάλληλα για βραδιές αναπόλησης.


Επτά χρόνια Ευτυχίας, του Έντγκαρ Κέρετ 

Μόνο ένας συγγραφέας με ταλέντο θα μπορούσε συνειρμικά να συνδυάσει ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια κινητού με καθημερινές υπαρξιακές ανησυχίες. Γενικά, η υπαρξιακή αναζήτηση είναι στοιχείο το οποίο ο Κέρετ αρέσκεται να πραγματεύεται. Κι ενώ πλένει τα πιάτα, μία καθημερινή αγγαρεία, αναρωτιέται γιατί να τα πλένει, αναπολεί σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες στιγμές που έζησε στη ζωή του, όπως τους ανεκδιήγητους ταξιτζήδες (μεταξύ μας, αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο διήγησης της ζωής κάθε ενός από εμάς) που γνώρισε και την καθ’ όλα συντηρητική αδερφή του με τα έντεκα παιδιά. Ένα απολαυστικό διήγημα με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού περιγράφει με σαρωτικό χιούμορ λεπτομέρειες τις καθημερινότητάς του που συνθέτουν με γλαφυρά σατιρικό τρόπο τη ζωή ενός συγγραφέα.

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2015

Αριθμός σελίδων: 184

Τιμή: 8.90 ευρώ


Μπίλλυ Μπαντ, Ναύτης του Χέρμαν Μέλβιλ 

Τι διακατέχει ένα διήγημα εκτός του αυτοβιογραφικού στοιχείου και της σχετικής συντομίας; Εκείνες οι λεπτομέρειες που θα σε «κρατήσουν», θα σε απορροφήσουν, θα σου δώσουν το έναυσμα να χάσεις και δύο ώρες από τον ύπνο σου για να τελειώσεις το βιβλίο. Η αφήγηση και οι ιδέες του Μέλβιλ ίσως το έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Στο τελευταίο του έργο –πνευματική παρακαταθήκη θα έλεγε κανείς- μέσω της ιστορίας του αγγίζει έννοιες βαθυστόχαστες, όπως η ελευθερία, η εξουσία, η πολιτική, η δικαιοσύνη, η αντίσταση· και, σταθείτε σε αυτό, η αποδοχή. Ένα καράβι, πολλοί μοναχικοί ναύτες κι ένα τρυφερό, απρόσιτο αγόρι το οποίο αποτελεί αντικείμενο πόθου των συνεπιβατών του. Οι λόγοι; Ομοφυλοφιλία; Καταπιεσμένη σεξουαλικότητα; Ένα διήγημα-πέρασμα στην ομοφυλοφιλική συνείδηση που χτίζεται τόσα χρόνια στο κοινωνικό σύνολο με αργούς ρυθμούς.

Εκδόσεις: Αντίποδες

Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2021

Αριθμός σελίδων: 216

Τιμή: 11.70 ευρώ


Αφηγήτρια ταινιών, του Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ

Ο Λατελιέρ σε αυτό το βιβλίο ενσαρκώνει την ονείρωξη κάθε geek βιβλιοέξαλλου που μετά από κάθε θέαση ταινίας, η οποία βασίζεται σε βιβλίο ξεστομίζει το κλισέ: «Το βιβλίο ήταν καλύτερο». Αυτές λοιπόν οι… ψυχές του πάρτυ, με μόνο μία μεταφορά βιβλίου στη μεγάλη οθόνη θα ήταν ευχαριστημένοι: η κάμερα να δείχνει τους ίδιους να διαβάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Ε, λοιπόν αυτήν την τόσο βαρετή συνθήκη έρχεται –στο περίπου- ο Λετελιέρ να διηγηθεί με γλαφυρό και ενδιαφέροντα τρόπο. Σε ένα μικρό χωριό της Χιλής, μία νέα χαρισματική κοπέλα αποκτά τον ρόλο της αφηγήτριας ταινιών. Τόσο χαρισματική που οι κάτοικοι του χωριού προτιμούν να ακούν εκείνη να περιγράφει τις ταινίες υπό το δικό της πρίσμα, παρά το ίδιο το φιλμ της ταινίας. Και μέσα από αυτή τη σουρεάλ καθημερινότητα αναδύεται η απουσία κάθε κινήτρου για ζωή στις στέπες τις Νότιας Αμερικής.

Εκδόσεις: Αντίποδες

Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2019

Αριθμός σελίδων: 97

Τιμή: 8.88 ευρώ


Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο- Σοσιαλιστικές Ιστορίες ‘80s-‘90s

Κι ενώ οι βασικοί πυλώνες του σοσιαλιστικού κόμματους – οράματος του συγχωρεμένου Ανδρέα Παπανδρέου, είτε εξαφανίζονται από το μιντιακό τοπίο σαν να μην υπήρξαν ποτέ ούτε καν στο θυμικό του Έλληνα, είτε μας αφήνουν όπως προσφάτως έγινε με τον Άκη, υπάρχει εκεί έξω ένα βιβλίο υπενθύμιση για τους παλιούς, επιμορφωτικό για τους νέους, ωδή στο ΠΑΣΟΚ των ευτυχισμένων χρόνων. Η δεκαετία ορόσημο η οποία σκιαγράφησε το κόμμα που σηματοδότησε την ελπίδα, περιγράφεται μέσα από μικρές ιστορίες διηγήματα-απόπειρες συνδυασμού πολιτικής ανάλυσης και σοσιαλιστικού χιούμορ. Τα διηγήματα είναι τα καλύτερα διηγήματα που προέκυψαν έπειτα από κάλεσμα της σελίδας Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το ορθόδοξο 

Εκδόσεις: iWrite.gr

Χρονολογία Έκδοσης: 2018

Αριθμός σελίδων: 288

Τιμή: 11 ευρώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v