Ευαγγέλιο του Ιούδα: Η άλλη ανάγνωση της προδοσίας

Η... άλλη οπτική της διασημότερης προδοσίας όλων των εποχών, αυτή του πρωταγωνιστή, έρχεται στο φως μετά από χιλιάδες χρόνια κατά τα οποία θεωρούνταν χαμένη. Στην έκδοση της National Geographic Society, το εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο του χαμένου ευαγγελίου συνοδεύεται από πλούσιο σχολιασμό και τέσσερα άλλα κείμενα που βοηθούν στην πληρέστερη κατανόησή του.

Μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις όλων των εποχών (εφάμιλλη της ανεύρεσης των ”Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας”), η ανακάλυψη του ”Ευαγγελίου του Ιούδα” (το οποίο θεωρούνταν χαμένο), αποδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στο ευρύ κοινό.

Έπειτα από μια περιπετειώδη πορεία περίπου 33 ετών στα χέρια αρχαιοκάπηλων, το χειρόγραφο έφτασε το 2001 στα χέρια των ειδικών επιστημόνων. Ο άθλος της αποκατάστασης και της μετάφρασης (λόγω της άθλιας κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει το πρωτότυπο) χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Και τώρα ήρθε η ώρα της ανάγνωσης, της επιστημονικής ερμηνείας και εξήγησης ή έστω, για τους μη ειδικούς, η ώρα της συζήτησης.

Στην Ελλάδα το κείμενο έρχεται για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της National Geographic Society (για το κύρος και την αξιοπιστία της οποίας περιττεύει να πούμε οτιδήποτε). Έτσι το τεύχος Μαΐου του ”National Geographic” (που κυκλοφορεί –σε δεύτερη ανατύπωση, σημειωτέον- στα περίπτερα στην τιμή των 15 ευρώ), πλην της ”κλασικής” ύλης, συνοδεύεται από μια ειδική έκδοση 222 σελίδων.

Σ’ αυτήν υπάρχουν εισαγωγικό κείμενο στο ”Ευαγγέλιο του Ιούδα”, το πλήρες κείμενο (σε νεοελληνική μετάφραση και με πλούσιο σχολιασμό) του ευαγγελίου και τέσσερα κείμενα που βοηθούν στην ορθή κατανόησή του.

Το ίδιο το ευαγγέλιο απέχει πολύ απ’ ό,τι ξέρουμε από την όποια εκκλησιαστική εμπειρία μας, και όχι μόνο θεολογικά (ο Ιούδας εμφανίζεται ως ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, ο μόνος που Τον είχε κατανοήσει και Τον πρόδωσε για να Τον απαλλάξει από το βάρος της σάρκας και για να εκπληρώσει την αποστολή Του). Το ύφος, η ίδια η αφήγηση και, φυσικά, το γεγονός ότι αρκετά σημεία του κειμένου έχουν καταστραφεί κάνουν την ανάγνωση ιδιαίτερη εμπειρία.

Τα συνοδευτικά κείμενα είναι εξαιρετικά. Ακόμα και ο πλέον αμύητος αναγνώστης θα κατανοήσει το κλίμα της ιστορικής περιόδου και το πνεύμα υπό το οποίο γράφτηκε το ”Ευαγγέλιο του Ιούδα”, ενώ θα βρει και τα ”κλειδιά” για την όσο το δυνατόν πιο ορθή ανάγνωση του κειμένου.

Τέλος, το πρώτο συνοδευτικό κείμενο, το οποίο αφηγείται την περιπέτεια του χειρογράφου στα χέρια των αρχαιοκάπηλων και λοιπών συναφών επαγγελματιών, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Αν μη τι άλλο, κατανοεί κανείς από πού αντλούν έμπνευση ο... Νταν Μπράουν και οι συνάδελφοί του.

Χρ. Ζ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v