ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Το μεγαλύτερο ελληνικό κόμικ που έγινε ποτέ

Ο Soloúp φτιάχνει με το «21: Η μάχη της πλατείας», το μεγαλύτερο ελληνικό graphic novel που έγινε ποτέ και μπράβο του.

Το μεγαλύτερο ελληνικό κόμικ που έγινε ποτέ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για το 1821; Και τι θα νιώθουν, τι θα λένε για την Επανάσταση οι millennials στα δικά τους παιδιά;

Ιστορίες πολλών ανθρώπων, η Ιστορία μας. Μάχες στα βουνά και στις θάλασσες, μάχες και στα λόγια, στα κείμενα όσων έζησαν την Επανάσταση ή ασχολήθηκαν με αυτήν. Μια μάχη και στη σημερινή πλατεία, μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Εκεί όπου οι κουβέντες για το 1821 ενός γέρου άστεγου παλεύουν με τη λήθη και τα εθνικά στερεότυπα, τις ερμηνείες της Ιστορίας, τις σιωπές της. Εκεί όπου οι μάχες, μέσα από τούτες τις αφηγήσεις, ζωντανεύουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού.Όλοι είναι εδώ. Ήρωες και αντιήρωες. Ρουμελιώτες και Μοραΐτες, κοτζαμπάσηδες, Φαναριώτες, καραβοκύρηδες, φιλέλληνες και οπλαρχηγοί, οι Μεγάλες Δυνάμεις, τα φιρμάνια των Οθωμανών, τα γιαταγάνια των Αλβανών, οι ξιφολόγχες των Αιγυπτίων.

Το graphic novel 21: Η μάχη της πλατείας επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας, συνδυάζοντας την έντεχνη αφήγηση των κόμικς με την επιστημονική τεκμηρίωση.

Ακολουθώντας τα κείμενα πάνω από 30 συγγραφέων, αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, το βιβλίο αποτελεί ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες και τα πρόσωπα του Αγώνα, τα γεγονότα και τις ιδέες της Επανάστασης. Το παράρτημα του βιβλίου, με γλωσσάρι, χρονολόγιο, βιογραφικά, αλλά και κατατοπιστικά κείμενα και αναφορές σε πηγές, προσφέρεται για μια πολυεπίπεδη ανάγνωση.

Η έρευνα και η δημιουργία του graphic novel έγιναν με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Το 21: Η μάχη της πλατείας του Soloúp, είναι ένα από εκείνα τα συγγραφικά εγχειρήματα που ζηλεύεις πολύ, επειδή δεν υπάρχει κάπου το όνομα σου ανάμεσα στους συντελεστές του. Μιλάμε για μία εξαιρετική έκδοση που φτάνει σχεδόν τις 750 σελίδες και σκιτσάρει την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 … αλλιώς.

Χωρισμένο σε 21 κεφάλαια το graphic novel εξερευνά τις ζωές των ηρώων του 1821 με τρόπο που σίγουρα θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Μέσα από μια ενδελεχή έρευνα ο Soloúp κατάφερε να συνδυάσει ιστορικές πηγές με έναν ανεπιτήδευτο λόγο και να ξετυλίξει μπροστά μας τις ζωές των ηρώων που σφράγισαν με την παρουσία τους αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ως έπος του 1821.

Ακολουθώντας τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τους άλλους οπλαρχηγούς της επανάστασης η Μάχη της Πλατείας σκιτσάρει μάχες, διαδρομές, αντιπαραθέσεις κι εναλλάσσει το τότε με το σήμερα, σε βαθμό που μόνο κουραστικός ή χαοτικός δεν είναι. Αντίθετα δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να μάθει πολλά από εκείνα που παρέλειψαν να του πουν στο σχολείο, μέσα από καλογραμμένα στριπάκια.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια πολύχρονη προσπάθεια η οποία δεν αρκέστηκε στην επιφανειακή θεώρηση του 1821, αλλά εισχώρησε βαθιά στα γεγονότα, δίχως ο Soloúp να χάνει το χιούμορ του στιγμή και να αγγίζει μια από τις πιο ευαίσθητες ιστορικές περιόδους της χώρας. Όλοι όσοι κρύβονται πίσω από τη δημιουργία της συγκεκριμένης έκδοσης πήραν ένα μεγάλο ρίσκο, μα το αποτέλεσμα τους δικαίωσε σε κάθε περίπτωση, αφού άφησαν παρακαταθήκη ένα έργο ζωής στο οποίο οι επόμενες γενιές θα επιστρέφουν σαν ιστορικό σημείο αναφοράς. Από εμάς είναι εύγε!ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v