10 ψαγμένα κόμικ που πρέπει να διαβάσεις

Ξέχνα για λίγο υπερήρωες και μικυμάου και βυθίσου στις σελίδες δέκα εξαιρετικών κόμικ από έλληνες και ξένους δημιουργούς.
10 ψαγμένα κόμικ που πρέπει να διαβάσεις

Τα κόμικ είναι εθισμός, είναι αγάπη, είναι χόμπι, είναι Τέχνη. Τι έχεις στο μυαλό σου όταν ακούς κόμικ; Τον Μπάτμαν; Τα Μίκυ Μάους που διάβαζες μικρός; Ωραία κι αυτά, όμως αν θες να ανοίγεις λίγο τους ορίζοντές σου, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις λίγο παραέξω από την υπερηρωική μυθοπλασία.

Δες παρακάτω 10 επιλογές ελλήνων και ξένων (μεταφρασμένων) δημιουργών που διαβάζονται μονορούφι.

Hard Rock
Σκίτσο- κείμενο: Tasmar
Εκδόσεις Jemma Press


socomic.com

O Τάσος Μαραγκός μας προσφέρει μαζεμένες όλες τις ιστορίες που αφηγήθηκε από το 2007 έως το 2013 μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Krak komics, με επίκεντρο τον Μάρκο, έναν 17χρονο που ζει στη Σύρο. Μεγαλωμένος ο ίδιος στη Σύρο, ο Μαραγκός βγάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία στις σελίδες του, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με πικρία και συγκίνηση. Ένα από τα κορυφαία σύγχρονα ελληνικά κόμικ.

Μυστήρια Πράματα
Σκίτσο-κείμενο: Θανάσης Πετρόπουλος
Εκδόσεις Jemma Press 


socomic.com

«Αυτό είναι ένα κόμικ για τα μυστήρια πράματα, γι’ αυτούς που τα είδαν με τα μάτια τους και γι’ αυτούς που τα ‘βαλαν μαζί τους...». Το ελληνικό φολκόρ συναντά τον τρόμο και το χιούμορ, σε ένα κόμικ που διαβάζεται μονορούφι και σε μεταφέρει στα… Χ-Files (ή μήπως το Supernatural;) της ελληνικής υπαίθρου, με ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Οι όμηροι του Γκαίρλιτς
Σκίτσο-κείμενο: Θανάσης Πέτρου
Εκδόσεις Ίκαρος 



Μία απ’ τις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας, ο Εθνικός Διχασμός, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του άκρως ενδιαφέροντος κόμικ, το οποίο ασχολείται με μια μία αρκετά άγνωστη πτυχή του: τη διαδρομή των Ελλήνων στρατιωτών του Δ΄ Σώματος Στρατού μέχρι το Γκαίρλιτς και την επώδυνη-πολυπόθητη επιστροφή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1919.

Τέρμινους
Σκίτσο-κείμενο: Λευτέρης Παπαθανάσης
Εκδόσεις ΚΨΜ 



«Τέρμινους» ονομάστηκε το σχέδιο του κυβερνητικού στρατού, υπό τις οδηγίες και την υλική στήριξη των ΗΠΑ, για τη διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την άνοιξη του 1947.  O Λευτέρης Παπαθανάσης μας δίνει ένα όμορφο και παράλληλα οδυνηρό κόμικ, δένοντας την ιστορία του παρελθόντος με το σήμερα, και ατενίζοντας με αισιοδοξία το αύριο.

The 3isters
Σκίτσο- κείμενο: Έφη Θεοδωροπούλου
Εκδόσεις Ένατη Διάσταση


socomic.com

Η Εύα, η Άννα και η Νίκη είναι τρεις αδερφές που συγκατοικούν αναγκαστικά σε αυτό το έντονα χιουμοριστικό κόμικ της Έφης Θεοδωροπούλου, η οποία μέσα από τις σύντομες ιστορίες που σχεδιάζει μεταφέρει απολαυστικά και με ειλικρίνεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η Μεταμόρφωση
Κείμενο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Φράντς Κάφκα / Σκίτσο: Luis Scafati
Εκδόσεις Οξύ



«Όταν ένα πρωί ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε από ταραγμένο ύπνο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε τεράστιο ζωύφιο». Ένα από τα πιο σημαντικά διηγήματα του 20ου αιώνα περνά από τα χέρια του σπουδαίου αργεντινού Luis Scafati και ζωντανεύει ατμοσφαιρικά «ρουφώντας» τον αναγνώστη στις σελίδες του.

Blacksad
Κείμενο: Juan Diaz Canales/ Σκίτσο: Juanjo Guarnido
Εκδόσεις Μικρός Ήρως



Οι περιπέτειες μίας ανθρωπόμορφης γάτας – ιδιωτικού ντετέκτιβ στην Αμερική της δεκαετίας του ’50 μοιάζουν με σινεμά τυπωμένο σε χαρτί. Και είναι: αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, νουάρ ατμόσφαιρα, εντυπωσιακά σκίτσα και ένας ολόκληρος κόσμος που θυμίζει ζωολογικό κήπο σε ένα υπέροχο κόμικ που κάποιοι ίσως να θυμούνται και από τις σελίδες του «9».

Mezolith
Κείμενο: Ben Haggarty/ Σκίτσο: Adam Brockband
Εκδόσεις Jema Press 



Πριν 10.000 χρόνια, στην προϊστορική Αγγλία, ένας έφηβος της φυλής Κάνσα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του στους κόλπους της φυλής του. Μέσα από ιστορίες, όνειρα και εφιάλτες το δίδυμο Ben Haggarty και Adam Brockbank, δημιουργεί μια βραβευμένη ιστορία για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και ενήλικες, με όμορφη εικονογράφηση και σεναριακή δεινότητα.

Υπομονή
Σκίτσο - Κείμενο: Daniel Clowes
Εκδόσεις Οξύ 


proustandkraken.com

«Ένα συμπαντικό χωροχρονικό ταξίδι θανάτου στο αρχέγονο άπειρο της παντοτινής αγάπης». Η πρόταση στο οπισθόφυλλο του βραβευμένου graphic novel περιγράφει πλήρως το περιεχόμενο αυτής της ψυχεδελικής ερωτικής ιστορίας επιστημονικής φαντασίας. Μιας ιστορίας γεμάτης χρώματα, που διαδραματίζεται στην Αμερική του 2012, με πρωταγωνιστές τον Τζακ και την Υπομονή.

Ο γλύπτης
Σκίτσο  - Κείμενο: Scott McCloud
Εκδόσεις WebComics 



Χάρη σε μια συμφωνία με τον θάνατο, ένας νεαρός γλύπτης πραγματοποιεί την παιδική του ευχή: να σμιλεύει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί με τα γυμνά του χέρια. Ο Scott McCloud δημιουργεί ένα μεγαλοπρεπές πορτραίτο των δρόμων της Νέας Υόρκης μέσα από ένα αριστουργηματικό graphic novel.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v