Βιβλία για... νονούς

Αν φέτος αποφασίσατε να ξεφύγετε από το... κυνήγι της γοητευτικής Μπάρμπι και του ατρόμητου G.I. Joe το In2life σας προτείνει παιδικά βιβλία για τα βαφτιστήρια σας. Μικρός Νικόλας, Ιούλιος Βέρν και βεβαίως Ευγένιος Τριβιζάς είναι ορισμένα μόνο μέλη της χρυσής ομάδας που σκοράρει για λογαριασμό των νονών.

Επιβεβλημένες οι λαμπάδες, παραδοσιακό δώρο τα παπούτσια. Αυτές είναι οι στάνταρ επιλογές του... νονού και της νονάς για τα βαφτιστήρια τους. Για τα πιτσιρίκια, όμως, άνω των 5 ετών (για όσα δηλαδή έχουν μάθει να διαβάζουν) υπάρχουν πολλά εξαιρετικά βιβλία, που μπορούν να αποδειχθούν ωραία έκπληξη σε σχέση με τα παιχνίδια, στα οποία συνήθως καταφεύγουμε (ενίοτε, για να ξεμπερδεύουμε)...

Γενικώς, είναι ωραία ιδέα η βόλτα με το πνευματικό μας τέκνο σε ένα βιβλιοπωλείο. Υπάρχουν πια πολλοί και καλά οργανωμένοι χώροι για τους μικρούς αναγνώστες, όπου μπορούν (απλώς) να χαζέψουν, να ψάξουν, να διαλέξουν και να ενθουσιαστούν μόνοι τους ή, ακόμα, να δουν κουκλοθέατρο και να συμμετάσχουν σε παιχνίδια.

Για τους έχοντες (βαφτιστήρι) και... μη κατέχοντες (χρόνο), ιδού μερικές ιδέες για πασχαλινά δώρα-βιβλία. Να αναφέρουμε απλώς προκαταβολικά ότι η δυνατότητα επιλογής είναι τεράστια και εμείς κυρίως... ρίχνουμε την ιδέα. Εσείς απλώς (αν το αποφασίσετε) επισκεφθείτε ένα βιβλιοπωλείο, ξεφυλλίστε, δείτε τίτλους, διαβάστε, χαμογελάστε και... καλό βόλι.

Απ’ τις ”classic” επιλογές, ο ”Μικρός Νικόλας” (είναι σειρά ολόκληρη) του Ρενέ Γκοσινί έχει το ”προνόμιο” να απευθύνεται και σε μεγάλους: γλυκύτητα, τρυφερότητα και χιούμορ που αγγίζει όλους. Για τον ”Μικρό Πρίγκιπα” (του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί) και τον ”Γλάρο Ιωνάθαν” (του Ρίτσαρντ Μπαχ) θα περιοριστούμε να πούμε ότι θα συντροφεύουν τα βλαστάρια σας μέχρι τη βαθιά τους... εφηβεία (ανεξαρτήτως ηλικίας).

Εξαιρετικές επιλογές παραμένουν πάντα κλασικά βιβλία όπως ο ”Τομ Σόγιερ” του Μαρκ Τουέιν, το ”Βιβλίο της ζούγκλας” του Ράτγιαρντ Κίπλινγκ, τα έργα του Ιούλιου Βερν. Όρεξη να έχετε να ψάχνετε, να αγοράζετε και να... δωρίζετε.

Υπάρχει, επίσης, και η επιλογή περισσότερο ”πρακτικών” βιβλίων. Είναι οι σειρές που παρουσιάζουν επιστημονικές γνώσεις (από ιστορία και γεωγραφία μέχρι ηλεκτρονικούς υπολογιστές) σε απλή (και συνήθως εξαιρετικά εικονογραφημένη) εκδοχή.

Για τους πιο... φρέσκους νεαρούς αναγνώστες, το όνομα (και όλα του τα βιβλία!) του Ευγένιου Τριβιζά είναι... ”must” (που λέμε εμείς οι μεγάλοι). Διότι αν δεν μάθετε ”Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή” και γιατί προέκυψε τόσο μοχθηρός ο Ρούνι το Κακό Γουρούνι και τι του φταίνε τα τρία μικρά λυκάκια, πορεύεστε στη ζωή πλάνητες και ανενημέρωτοι!

Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης τα βιβλία που δίνουν τη δυνατότητα στα (πιο μικρά κυρίως) παιδιά να κάνουν και διάφορες μικροκατασκευές ή να ζωγραφίζουν. Υπάρχουν, επίσης, και τα (ας τα πούμε έτσι) ”εποχιακά”. Ό,τι δείτε στο εξώφυλλο να γράφει ”αυγουλάκι”, ”λαγουδάκι” κ.λπ., κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται κάπως περισσότερο με το πνεύμα των ημερών...

Χρήστος Ζαρίφης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v