Νέα βιβλία από Έλληνες λογοτέχνες

Νέες κυκλοφορίες, συγγραφείς που πρέπει να πιάσει το ραντάρ σου και έξι σούπερ προτάσεις μας για τα βιβλία που θα διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι.
Νέα βιβλία από Έλληνες λογοτέχνες
Επειδή ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετά βιβλία, και επειδή τα αποτελέσματα του βιβλιοδιαγωνισμού μας αργούν ακόμα να ανακοινωθούν, εμείς βρήκαμε έξι βιβλία, νέες κυκλοφορίες από συγγραφείς που πρέπει να τσεκάρεις.

Και σου τα παρουσιάζουμε, επειδή – αλήθεια – υπάρχει καλύτερο πράγμα απ’ το να διαβάζεις το βιβλίο σου στην παραλία;

Γυμνός, του Χρήστου Χρηστίδη
Μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου τους, δύο επιβάτες βρίσκονται σε μια αχαρτογράφητη χώρα και εκεί τους ρουφάει, σχεδόν τους καταπίνει, μια αλλόκοτη, λαβυρινθώδης πόλη, όπου συναντούν πρόσωπα άγνωστα αλλά και ταυτόχρονα οικεία. Μία νουβέλα που διασταυρώνει παραμιλητό με στιχομυθία, φάρσα με ζόφο, ασθματικό με μακροπερίοδο λόγο, και την αγωνία να κορυφώνεται με τους πιο παράξενους τρόπους.

Η μέθοδος της μπουρμπουλήθρας, της Ρούλας Γεωργακοπούλου
Η μέθοδος της μπουρμπουλήθρας είναι ένα ποιητικό πεζό που γράφτηκε παράλληλα με την εξέλιξη της πανδημίας και συνδέει την Ιστορία και τις ιστορίες της, τον τραχύ ρεαλισμό της υγειονομικής κρίσης με το φανταστικό και το ονειρικό στοιχείο. Ένα λούνα παρκ επάλληλων ιστοριών που ξεκινούν από ένα σπίτι της Αθήνας υπό συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού και διακτινίζονται στο ακινητοποιημένο παρελθόν και στο ρευστό μέλλον.

Ενάμισι δευτερόλεπτο φως, του Γιάννη Μακριδάκη
Ο δημοφιλής μετεωρολόγος Μάριος Τσόχος, γιος φαροφύλακα, επιστρέφει στη γενέτειρά του κινημένος από ερωτική ελπίδα. Έρχεται αντιμέτωπος με ένα άγνωστο, μιαρό παρελθόν και με την τοπική κοινωνία, που τον θεωρεί στιγματισμένο. Οι αναλαμπές του φάρου, στα έγκατα του οποίου περνάει μια κρίσιμη νύχτα, φωτίζουν διακεκομμένα την έως τώρα ύπαρξή του και τον αναγεννούν. Πόσο σκοτάδι έσβησαν οι αναλαμπές;

Το τρίγωνο των καταραμένων και άλλες αφηγήσεις, του Γιάννη Μητά 
Μια μικρή, τοσοδούλικη σειρά διηγημάτων, που θα σε κάνουν να ξεχάσεις για λίγο πού βρίσκεσαι—ή και να θυμηθείς. Αυτό είναι το καλό με τις ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινή ζωή. Άλλους τους βοηθούν να ξεφύγουν από την δική τους, και άλλους τους θυμίζουν πως όλοι υποφέρουμε μαζί.

Πριν κοιμηθείς με το διάβολο, του Γιάννη Σκαραγκά 
Αθήνα 1930. Μέσα στη δίνη του αμερικανικού κραχ και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ελλάδα αναζητά ένα νέο δάνειο. Ο Φιλότιμος Βάκχος, ως κοσμικογράφος στα Αθηναϊκά Νέα, ξέρει πολύ καλά πώς να φυλάει μυστικά αλλά και πώς να τα ξετρυπώνει. Όταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας και σύζυγος της αδελφικής του φίλης ζητά τις υπηρεσίες του, ο Βάκχος δεν υποπτεύεται τον κίνδυνο. Μια ομάδα επιχειρηματιών έχει βάλει στόχο τον υποδιοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και αναθέτει στον Βάκχο να συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για την παράνομη δράση του. Η έρευνά του θα τον φέρει σε επαφή με τον μεθυστικό κόσμο της νεοσύστατης κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα και τον χώρο του ρεμπέτικου και του περιθωρίου.

Η Άννα και οι αρσενικοί, του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη
Μπορεί κανείς να είναι συνεπής μόνάχα με δύο τρόπους; Με το να επαναλαμβάνεται συστηματικά ή με το να επεκτείνεται διαρκώς. Αλλά ως και οι πιο μοναχικοί, ανεξάρτητοι ή χαρισματικοί απο εμάς οφείλουν να γνωρίζουν πως η θέληση τους για ελευθερία και αυτοδιάθεση δεν χαρίζεται ποτέ. Οι κανόνες ισχύουν εξίσου για αγίους και καθάρματα, επηρεάζουν τόσο τους νικητές όσο και τους χαμένους. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από άλλους ανθρώπους. Κάθε επιλογή, κάθε επιθυμία, είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις προτεραιότητες των άλλων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v