Οι εκθέσεις που αξίζει να δεις τώρα στην Αθήνα

Από τον Γιάννη Μόραλη στους θρύλους της Αμερικής, και από εκεί στη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή, επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις.
Οι εκθέσεις που αξίζει να δεις τώρα στην Αθήνα

Γιάννης Μόραλης στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη συμπράττει για πρώτη φορά με την Εθνική Πινακοθήκη, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη για την αναδρομική αυτή έκθεση του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, που υπήρξε μία από τις δημοφιλέστερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του ελληνικού 20ού αιώνα: πρωτοπόρος ζωγράφος, ταλαντούχος χαράκτης, προικισμένος σκηνογράφος και εξέχων ακαδημαϊκός δάσκαλος.



Μέσα από ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσεις βιβλίων, η έκθεση επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία του Γιάννη Μόραλη ανά δημιουργική δεκαετία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2019, ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00, εισιτήρια 8€ (μειωμένο 4€).

Drawing it on: Karl Wirsum στην γκαλερί Μαρτίνος



Καινούρια και παλαιότερα σχέδια του θρυλικού Αμερικανού Karl Wirsum παρουσιάζονται σε επιμέλεια Ανδρέα Μελά και Dan Nadel. Τα σκίτσα του Wirsum, ο οποίος θεμελίωσε την καλλιτεχνική σκηνή του Σικάγο στα 70s, επικεντρώνονται κατά βάση σε μια φιγούρα στους φυσικούς βηματισμούς της −όπως την βλέπει ο ίδιος ο καλλιτέχνης να πηδάει, να χορεύει, να τρέχει και να παίρνει ακραίες πόζες.

Info: Μαρτίνος, Πανδρόσου 50, Μοναστηράκι, έως τις 10 Νοεμβρίου, Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-3:00 μμ, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-6:00 μμ., είσοδος ελεύθερη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

George Condo στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



Τριάντα έργα ενός από τους σημαντικότερους γλύπτες και ζωγράφους της Αμερικής παρουσιάζονται στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα. Η έκθεση George Condo at Cycladic εστιάζει στην ανάδειξη ορισμένων αντιπροσωπευτικών έργων του γύρω από την ανθρώπινη μορφή. Ο Condo –μαζί με τον Jean-Michel Basquiat, τον Keith Haring και τον Jeff Koons– συνέβαλε καταλυτικά στην αναβίωση της αναπαραστατικής ζωγραφικής στην Αμερική τη δεκαετία του ’80.
Διαβάστε περισσότερα - Ο George Condo για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Κολωνάκι, έως τις 14 Οκτωβρίου, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Ξεναγήσεις: Τετάρτη στις 11.00 (αγγλικά) / Πέμπτη στις 19.00 (ελληνικά), εισιτήρια 7€ (μειωμένο 5€).

Cosmic Dramas: Liliane Lijn στη Rodeo Gallery



Στον πολύ ενδιαφέροντα χώρο της Rodeo Gallery στον Πειραιά (που είναι παράρτημα της ομώνυμης λονδρέζικης γκαλερί) φιλοξενούνται δύο γλυπτικά έργα της θρυλικής νεοϋρκέζας Liliane Lijn: Από τη μία, μια θεά με τη μορφή πτηνού, με κόκκινα και πράσινα LED φτερά, και από την άλλη, μια θεά που τραγουδά ένα θυμωμένο, τολμηρό και θρασύ τραγούδι.

Info: Rodeo Gallery, Πολυδεύκους 41, Πειραιάς, τηλ: 21 0412 3977, έως τις 12 Δεκεμβρίου, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 12.00-19.00, είσοδος ελεύθερη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Bright File: Ομαδική έκθεση στο Haus N Athen



Έργα των Έλενα Ναμπουτάιτε, Ραλλούς Παναγιώτου, Γιώργου Πρίνου, Ίριδας Τουλιάτου, Χρήστου Τζἰβελου και Κωστή Βελώνη συνθέτουν μία έκθεση εμπνευσμένη από τα «Le Rayon X» και «Six heures avant l'ete» (1980) του θρυλικού Έλληνα καλλιτέχνη Χρήστου Τζίβελου (1949-1995), σε επιμέλεια Μάγια Τούντα.

Info: Haus N Athen, Καΐρη 6, 2ος όροφος, Μοναστηράκι, έως τις 27 Οκτωβρίου, Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή 15:00-20:00, Σάββατο 14:00-18:00 ή με ραντεβού, είσοδος ελεύθερη

1977: Γεράσιμος Φλωράτος στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου



Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Γεράσιμου Φλωράτου με τίτλο «1977», με ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων και σχέδια. Ως αυτοδίδακτος, ο Φλωράτος έχει δημιουργήσει το δικό του ζωγραφικό κόσμο και τη δική του αισθητική ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία που προέρχονται από το άμεσο περιβάλλον του στη Νέα Υόρκη των 70s.

Info: Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Δημοφώντος και Θορυκίων, Θησείο, έως τις 24 Νοεμβρίου, ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Παρασκευή 12.00-18.00, Σάββατο 12.00-16.00, είσοδος ελεύθερη

When You Sing: Νίκος Ναυρίδης στην γκαλερί Bernier/ Eliades



Στην Πέμπτη ατομική του έκθεση, ο Νίκος Ναυρίδης συνεχίζει να δουλεύει με αφορμή το θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του Samuel Beckett, επιλέγοντας αποσπάσματα από τα κείμενα του συγγραφέα που λειτουργούν νοηματικά αυτόνομα και ανεξάρτητα. Οι φράσεις των κειμένων προβάλλονται επάνω στα έργα, που είναι μεγάλες επιχρυσωμένες επιφάνειες.

Info: Γκαλερί Bernier - Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο, έως τις 22 Νοεμβρίου, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Παρασκευή 10.30-18.30, Σάββατο 12.00-16.00, είσοδος ελεύθερη


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v