H Art Athina 2016 σε 9 βήματα

Η συνάντηση σύγχρονης τέχνης επιστρέφει στις 26-29/5. Να κάποιες αφορμές για να κατηφορίσετε στο Φάληρο.
H Art Athina 2016 σε 9 βήματα
της Ιωάννας Γκομούζα

800 καλλιτέχνες δίνουν το στίγμα τους για 3+1 ημέρες στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου. Για όλα «φταίει» φυσικά η Art Athina που στην 21η διοργάνωσή της βλέπει να αυξάνονται κατά 25% οι γκαλερί που συμμετέχουν από το εξωτερικό σε σχέση με πέρσι και ενισχύει το παράλληλο πρόγραμμά της με νέες πρωτοβουλίες και δρώμενα που συνομιλούν με την επικαιρότητα, εικαστική και κοινωνική.

49 γκαλερί από 13 χώρες μας συστήνουν τους καλλιτέχνες συνεργάτες τους στο κάτω διάζωμα. Οι απουσίες από γνωστές αθηναϊκές αίθουσες παραμένουν, αλλά η λίστα ενισχύεται με αφίξεις νέας εσοδείας από την Ελλάδα (CASK, Enia, Ευριπίδης κ.ά.) και κυρίως από το εξωτερικό. Η λονδρέζικη Paul Stolpler ντεμπουτάρει στον θεσμό φέρνοντας δουλειές του πάλαι ποτέ YBA Damien Hirst, του πρωτοπόρου της βρετανικής pop art Peter Blake και του γλύπτη Don Brown.

Από τις εγχώριες παρουσίες σημειώνουμε τα περίπτερα της ΑΔ (για τη «ματιά» των Αλέξη Ακριθάκη, Steve Gianakos, Ηλία Καφούρου, Βάσως Γκαβαϊσέ κ.ά.), της Eleftheria Tseliou Gallery (με έργα των Αντωνάκη, Δαυίδ Σαμπεθάι, Ηλία Κοέν, Βασίλη Ζωγράφου και Απόστουλου Καραστεργίου), της Elika (Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Jack Burton, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου), της Kalfayan (Πάνος Τσαγκάρης), της a.antonopoulou.art (παρουσιάζει δημιουργίες των Νίκου Κεσσανλή, Μαρκ Χατζηπατέρα, Αλέξανδρου Ψυχούλη κ.ά.) και της Έκφρασης - Γιάννα Γραμματοπούλου (Μιχάλης Αρφαράς, Άγγελος Σκούρτης, Ερατώ Χατζησάββα κ.ά.).

Αφιέρωμα στον Γιώργο Λάππα

Σπούδασε και άσκησε την κλινική ψυχολογία στις ΗΠΑ, παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο, πέρασε από τα θρανία της ΑΣΚΤ και της Ecole Superieure des Beaux-Arts κι έμελλε να γίνει ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες Έλληνες καλλιτέχνες και καθηγητής τη γνώμη του οποίου θα αναζητούσαν σταθερά ακόμα και νέοι εικαστικοί που δεν φοιτούσαν στο δικό του εργαστήριο. Ο Γιώργος Λάππας, χάθηκε πρόωρα πριν από λίγους μήνες αλλά τα γλυπτά του θα μας προϋπαντήσουν στον εκθεσιακό χώρο θυμίζοντας τον καλλιτέχνη που μελέτησε με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ενδιαφέροντα τρόπο τη σχέση της τρισδιάστατης δημιουργίας με τον αρχιτεκτονικό χώρο και τον άνθρωπο ως μέτρο αναφοράς.

Σε επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά, διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζονται νέες δημιουργίες του που δεν έχουν εκτεθεί ακόμη, όπως η εγκατάσταση Κηπουροί του 2015, πλαισιωμένη από κάποια μικρότερα έργα, αλλά και το Γράμμα του 2002, που προετοιμάζει το θεατή για την παραλαβή ενός εξατομικευμένου μηνύματος, προσωπικού χαρακτήρα.

Platforms Project

Ήρθε για να μείνει (για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά) το αφιέρωμα στη δουλειά των εναλλακτικών ομαδικών καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών αλλά κυρίως για να πυροδοτήσει νέες συνεργασίες μεταξύ τους. Aυτό κάνει και φέτος η πρωτοβουλία που υπογράφει επιμελητικά η εικαστικός Άρτεμις Ποταμιάνου. Στο Άνω Διάζωμα θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε 51 δημιουργικές ομάδες από 17 χώρες με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες μέσα από εκθέσεις αλλά και ομιλίες, παρουσιάσεις, προβολές και περφόρμανς. Φέτος οι βρετανική σκηνή έχει την τιμητική της (με 7 συμμετοχές). Το παρόν όμως δίνουν πλατφόρμες από τον Καναδά (σταθεροί θαμώνες της διοργάνωσης) έως το Ιράν (το Parkingallery project θα παρουσιάσει βίντεο με πολιτικό χαρακτήρα υπό τον τίτλο «All passports») ενώ οι «δικοί» μας Ορίζοντας Γεγονότων και Εν ΦΛΩ φέρνουν στις αποσκευές τους τα έργα που προέκυψαν σ’ ένα κοινό ταξίδι τους με τρένο.

«Κόψτε τους φράχτες»

Την προσοχή πάντως εύκολα κλέβει το διαδραστικό και σε διάλογο με την επικαιρότητα εγχείρημα Cut the Fence που επιδιώκει να διαδώσει το μήνυμα «Να πέσουν οι φράκτες στην πολιτική για τους πρόσφυγες». Το έργο απεικονίζει ένα φράχτη, γεμάτο ολάνθιστα λουλούδια (μία υπόμνηση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες) και είναι τυπωμένο σ’ ένα κομμάτι ύφασμα 20 μέτρων. Στο πλαίσιο του Platforms Project, ο γερμανικός μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης Das Esszimmer μας προσκαλεί να κόψουμε και να αποκτήσουμε ένα τμήμα του έναντι ενός αντιτίμου -όσο θεωρεί ο καθένας ότι πρέπει να διαθέσει. Η ιδέα ξεκίνησε το 2013 από τους Eλβετούς καλλιτέχνες Copa & Sordes και το χώρο τέχνης BBLACKBOXX, που βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό και στο κέντρο απέλασης της Βασιλείας της Ελβετίας, εκεί όπου οι μη αποδεκτοί πρόσφυγες παρέμεναν έγκλειστοι αναμένοντας την απέλασή τους.

Ματιές στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης

Δημιουργίες των Παρθένη, Κόντογλου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γουναρόπουλου, Παπαλουκά, Στέρη, Βυζάντιου, πάνω από 3.000 έργα διαθέτει η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που πέρασες από το παλιό Δημοτικό Βρεφοκομείο ή το αναπλασμένο συγκρότημα του Μεταξουργείου; Στο τιμόνι των δημοτικών μουσείων της πρωτεύουσας πλέον, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος επιχειρεί μέσα από μια έκθεση και μια ομιλία (στις 29/5, 2 μ.μ.) να μας επανασυστήσει την εικαστική συλλογή της, που ξεκίνησε την πορεία της πριν από 102 χρόνια αγκαλιάζοντας εξαρχής τις νεωτερικές τάσεις.

«Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα ουσιαστικό κλειδί για τη μελέτη της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Μπορεί να πει κανείς ότι σε αναλογία με τη λογοτεχνία η συλλογή της Πινακοθήκης εκπροσωπεί τον καλλιτεχνικό δημοτικισμό που συνάδει με τον εκσυγχρονισμό της γλώσσας και της παιδείας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η βασική επιλογή των έργων παρουσιάζει χαρακτηριστικά παραδείγματα σετσεσιονισμού, υπαιθρισμού, μετα-ιμπρεσιονισμού, φωβισμού και εξπρεσιονισμού από καλλιτέχνες που έπαιξαν ρόλο στην καλλιτεχνική και θεσμική κατοχύρωση του εκσυγχρονισμού».

Ξαναθυμόμαστε στον «κύριο Κοχλία»

Φορούσε πάντα το καπέλο του, περιποιούνταν πάντα τη γενιάδα του και κρατούσε πάντα την πίπα του. Στον Κώστα Λαχά και τον «Κοχλία» του εστιάζει φέτος το αφιέρωμα σε μια ιστορική ελληνική γκαλερί. Το Σάββατο 28/5 (στις 7 μ.μ.) ο Μάνος Στεφανίδης θυμάται τον πολυπράγμονα Θεσσαλονικιό που ίδρυσε την πρώτη επαγγελματική αίθουσα τέχνης στη συμπρωτεύουσα παρουσιάζοντας έργα των Γαϊτη, Κατράκη, Σαχίνη κ.ά., ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την πεζογραφία, έγραψε στίχους για τον Θάνο Μικρούτσικο, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Δημήτρη Μητροπάνο κι έκανε περάσματα από το θεατρικό σανίδι και το σελιλόιντ.

Μιλώντας για τέχνη και… μετακομίσεις

Το Σαββατοκύριακο στην Art Athina οι συζητήσεις δεν μένουν μόνο στα πηγαδάκια των φιλότεχνων. Στο τραπέζι των Talks παίρνουν θέση καλλιτέχνες και θεωρητικοί παρουσιάζοντας συνεργατικά πρότζεκτ, σύγχρονη τέχνη από τη Νορβηγία και πλατφόρμες από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ανθρώπους από το χώρο της τέχνης που επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Αθήνα της κρίσης. Την Κυριακή 29/5 στις 7 μ.μ., οι καλλιτέχνες Catriona Gallagher και Tjorn Douglas Beer και ο συλλέκτης Lee Wells εξηγούν γιατί επέλεξαν να μετακομίσουν στα μέρη μας.

Films@ArtAthina

Σε άμεση αλληλεπίδραση με τις εικαστικές τέχνες από το 1920 κιόλας, οι ταινίες μικρού μήκους έχουν τη δική τους θέση στη διοργάνωση με τις επιλογές να εστιάζουν στην ποικιλομορφία της ταινίας για την τέχνη: ως υλικό, ως μέσο προβληματισμού, ως μέσο καλλιτεχνικής έρευνας για εικαστικούς καλλιτέχνες και πειραματικούς σκηνοθέτες. Όσοι λάβετε θέσεις στο καινούργιο κινηματογραφικό αφιέρωμα θα δείτε μεταξύ άλλων το φιλμ του Pierre Coulibeuf «O Dr. Fabre θα σας γιατρέψει» με περφόρμανς του Βέλγου διαβόητου καλλιτέχνη, ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Κουνέλλη από τον Ιταλό βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Ερμάνο Όλμι («Atto unico di Jannis Kounellis»), έργα μιας νέας γενιάς δημιουργών στην Ολλανδία, 14 διεθνείς video performances από την Ένωση Καλλιτεχνών MUU του Ελσίνκι που εξερευνούν «προοπτικές του μέλλοντος που πάντα φθίνει», αλλά και animation από την Ελλάδα και την Ινδία.

Τα παιδιά θέλουν… Dada και να δεις που θα καλοπεράσουν. Αφιερωμένο εξαιρετικά στους μικρούς φιλότεχνους, το στέκι της Very Young Contemporary Art γιορτάζει φέτος την εκατοστή επέτειο του Νταντά, του κινήματος που με διάθεση για παιχνίδι κι έμφαση στο τυχαίο και το μη-λογικό άσκησε σημαντική επιρροή στις μεταγενέστερες πρωτοπορίες. Η παιδική γωνιά μεταμορφώνεται σε εγκατάσταση, εμπνευσμένη από την «τυχαία ποίηση» του Tριστάν Τζαρά και το γλυπτό του Mαν Ρέι «To Aίνιγμα του Iζιντόρ Ντυκάς» και τα πιτσιρίκια ετοιμάζονται να γίνουν μικροί Ντανταϊστές παίζοντας με τη ζωγραφική, το κολάζ και τις λέξεις.

H Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art Athina θα «τρέξει» το διάστημα 26-29/5 στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).

Πέμπτη 26 Μαΐου
17:00 – 22:00 VIP (είσοδος μόνο με πρόσκληση VIP)

Παρασκευή 27 Μαΐου
12:00 – 15:00 VIP (είσοδος μόνο με πρόσκληση VIP)
15:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
21:00–23:00 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)

Σάββατο 28 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
Κυριακή 29 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό

Εισιτήρια
Ολόκληρο: €8
Μειωμένο: €5 (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας με την επίδειξη κάρτας)
Δωρεάν: παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v