Η Άρτεμις Ποταμιάνου μιλά για το Platforms Project

Η γνωστή εικαστικός και διευθύντρια του Platforms Project μας μιλά για το εναλλακτικό πρότζεκτ που έγινε δημοφιλής θεσμός στην Art Athina.
Η Άρτεμις Ποταμιάνου μιλά για το Platforms Project
συνέντευξη στην Ιωάννα Γκομούζα

Έκανε το ντεμπούτο του το 2013 με σκοπό να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών - και να που το εναλλακτικό πρόγραμμα Platforms Project έχει γίνει σταθερό ραντεβού στη φουάρ της πόλης, κερδίζοντας διαρκώς νέο κοινό αλλά και συμμετοχές.

Περισσότεροι από 650 καλλιτέχνες, μέλη 51 ομάδων από 17 χώρες, παίρνουν θέση στο Άνω Διάζωμα του κλειστού του Τάε Κβο Ντο στις 26-29/5. Τι ωθεί λοιπόν τόσες δεκάδες εικαστικές κολεκτίβες, από το Ιράν έως την Αμερική, να διεκδικούν μια θέση στην Art Athina, παρά τα διόλου ευκαταφρόνητα έξοδα που συνεπάγεται μια έκθεση εκτός έδρας; Και τι να μην χάσουμε φέτος; Η διευθύντρια του project Άρτεμις Ποταμιάνου μας δίνει τα φώτα της.

Οι Πλατφόρμες επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά στην φουάρ της Αθήνας. Ποιος ο στόχος σας φέτος;
Ο στόχος παραμένει σταθερός: Η ακόμα μεγαλύτερη επαφή και η υλοποίηση συνεργατικών projects ανάμεσα στις ομάδες. Φέτος στην Art Athina έχουμε πολλές πλατφόρμες που πέρσι και πρόπερσι είχαν γνωριστεί εδώ και παρουσιάζουν τις μεταξύ τους συνεργασίες. Γι’ αυτό και ένα κομμάτι στα Talks, δηλαδή στο πρόγραμμα των ομιλιών της διοργάνωσης, είναι αφιερωμένο σ’ αυτές τις συνεργασίες.
Είναι ενδεικτικό ότι φέτος οι Άγγλοι Beaston projects και A Brooks Art και οι Γερμανοί Rosalux θα δείξουν σε τρία περίπτερα μία έκθεση, ανταλλάσσοντας καλλιτέχνες και έργα. Μιλούσαν επί ένα χρόνο γι’ αυτή την κοινή δράση που τιτλοφορείται «Foreign Affairs» και έχει να κάνει με την εικαστική ανταλλαγή.
Μια ακόμα συνάντηση είναι αυτή ανάμεσα στον Ορίζοντα Γεγονότων και τους Εν Φλω. Οι πρώτοι ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, ένα ταξίδι με τρένο μέχρι τη Φλώρινα δημιουργώντας έργα σε βαλίτσες, τα οποία παρουσίαζαν σε κάθε σταθμό που έκαναν. Στη Φλώρινα συναντήθηκαν με τους Εν Φλω (την ομάδα που απαρτίζεται από φοιτητές, αποφοίτους και διδάσκοντες της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας) και μαζί πήραν το δρόμο της επιστροφής για να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της συνάντησής τους στην Art Athina.
Τη μεταξύ τους συνεργασία όμως θα μας παρουσιάσουν και οι Ολλανδοί Χ Mech (που μας έρχονται για τρίτη χρονιά) μαζί με τη βερολινέζικη πλατφόρμα A Trans.

Ποιες… αφίξεις ξεχωρίζεις;
Είναι μεγάλη επιτυχία το ότι έρχεται από το Ιράν το Parkingallery project, αν σκεφτείς τις δυσκολίες σε σχέση με τις άδειες, τη μεταφορά των πραγμάτων κλπ. Είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά την εναλλακτική σκηνή του Ιράν και μάλιστα καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα και όχι έξω από αυτή. Θα παρουσιάσουν βίντεο σε ένα ιντριγκαδόρικο εγχείρημα με πολιτικό χαρακτήρα, υπό τον τίτλο «All passports» (Όλα τα διαβατήρια).
Ο μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης Das Esszimmer – space for art+ μας καλεί να συμμετέχουμε στη δράση «Κόψτε τους φράχτες». Σε ένα ύφασμα πολλών μέτρων έχουν τυπώσει ένα έργο τέχνης που απεικονίζει έναν φράχτη, σαν κίτρινο συρματόπλεγμα, που περιστοιχίζεται από λουλούδια, και μας προτείνουν να κόψουμε ένα κομμάτι και να το κρατήσουμε, έναντι ενός αντιτίμου - όσο θεωρεί ο καθένας ότι πρέπει να διαθέσει. Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στους Γιατρούς του Κόσμου.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2013 με τους Eλβετούς καλλιτέχνες Copa & Sordes. Ο χώρος τους βρίσκεται κοντά σε έναν προσφυγικό καταυλισμό και στο κέντρο απέλασης της Βασιλείας της Ελβετίας. Στόχος τους, να κάνουν πιο αποδεκτούς τους πρόσφυγες στην τοπική κοινωνία ενώ εκείνοι βρίσκονται έγκλειστοι περιμένοντας την απέλασή τους. Τα λουλούδια πίσω από τον φράχτη αντιπροσωπεύουν τους πρόσφυγες.
Είμαστε βέβαια πολύ χαρούμενοι που οι Καναδοί ‘5 πλατφόρμες’ επιστρέφουν σταθερά επί τέσσερα χρόνια. Το Platforms Project είναι ιδιαίτερα διάσημο στον Καναδά! Τους αρέσει πολύ αφού αποτελεί μια επιπλέον ευκαιρία για συνεργασία, για ανταλλαγή εκθεσιακών χώρων και αναζήτηση νέων συνεργιών. Μου φαίνεται μαγική αυτή η λογική. Οι άνθρωποι έρχονται και ξανάρχονται, και πληρώνουν γι’ αυτό, παρότι δεν έχουν το δικαίωμα να προωθήσουν εμπορικά τα έργα τους.
Φέτος το Platforms Project είναι αφιερωμένο στην Αγγλία απ’ όπου έρχονται επτά πλατφόρμες, ενώ διοργανώνεται και σχετική συνάντηση στις συζητήσεις. Όλες οι ομάδες πάντως πιστεύουν ότι τελευταία η Ελλάδα έχει μπει στο χάρτη της τέχνης. Βλέπουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι, πολλοί καλλιτέχνες ενεργοί, και φυσικά την Documenta που έρχεται. Κάθε χρόνο αυξάνονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο project και αυτό είναι φυσιολογικό αφού όσοι έρχονται το διαφημίζουν πάρα πολύ έξω. Γιατί το PP δεν περιορίζεται σε μια συνάντηση μόνο κατά τη διάρκεια της Art Athina. Υπάρχουν ανταλλαγές όλο το χρόνο κι εμείς προσπαθούμε να τους φέρουμε σε επαφή μεταξύ τους.

Φτάνοντας στην τέταρτη διοργάνωση του Platforms Project, ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγάλο κέρδος από το παράλληλο πρόγραμμα;
Θεωρώ ότι ένα κομμάτι της αύξησης του κοινού στην Art Athina οφείλεται ακριβώς στο παράλληλο πρόγραμμα. Μια μερίδα θεατών, που κινούνται στην εναλλακτική σκηνή, ήρθαν στη διοργάνωση κι έτσι έγινε μια μεγαλύτερη συνάντηση όλων των σκηνών της τέχνης και όχι μόνο των γκαλερί εμπορικού χαρακτήρα. Μέσα από αυτό βέβαια προέκυψαν συνεργασίες και ανάμεσα σε πλατφόρμες και γκαλερί. Το Platforms Project έδωσε νεύρο, μια ενέργεια και πολλούς και πολύ νέους θεατές, ανθρώπους που δεν είχαν έρθει ποτέ στην Art Athina. Αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι φέτος φιλοξενεί 650 καλλιτέχνες.

Info:
H Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art Athina θα «τρέξει» το διάστημα 26-29/5 στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).
Πέμπτη 26 Μαΐου
17:00 – 22:00 VIP (είσοδος μόνο με πρόσκληση VIP)
Παρασκευή 27 Μαΐου
12:00 – 15:00 VIP (είσοδος μόνο με πρόσκληση VIP)
15:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
21:00–23:00 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)
Σάββατο 28 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
Κυριακή 29 Μαΐου
12:00 – 21:00 Είσοδος για το κοινό
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ολόκληρο: €8
Μειωμένο: €5 (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας με την επίδειξη κάρτας)
Δωρεάν: παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
Προπώληση εισιτηρίων στο Viva.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v