ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Réinventer Paris: Το Παρίσι του μέλλοντος… στην Αθήνα

Οι ιδέες αρχιτεκτονικών ομάδων για τον «επανασχεδιασμό» του Παρισιού εκθέτουν τις δημιουργίες τους στο Contemporary Space Athens.

Réinventer Paris: Το Παρίσι του μέλλοντος… στην Αθήνα

Το Chicago Athenaeum, Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει την έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".

Αφορμή ήταν ο διαγωνισμός επανασχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, μια έκθεση αρχιτεκτονικής με τα διακεκριμένα έργα που προτάθηκαν στον διαγωνισμό αυτό.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74 στη Πλάκα. Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Olivier Palatre Architectes, για θα παρουσιάσουν οι ίδιοι το έργο τους « Etoile Voltaire» στο ελληνικό κοινό.

Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Γαλλίας θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τις μελέτες και τα σχέδια των κτηρίων από την γαλλική πρωτεύουσα, φωτογραφίες, μακέτες και videos που αφορούν τον επανασχεδιασμό των κτιρίων.

Με στόχο να αναδιαμορφώσει το αστικό ιστό του Παρισιού, το “Réinventer Paris" είναι μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει 23 προτάσεις σχεδιασμού στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αρχιτεκτονικά έργα που αφορούν όλη τη σύγχρονη γαλλική πρωτεύουσα.

Προσπαθώντας να αναβιώσει μια συλλογή αρχιτεκτονικών έργων από βασικά σημεία του Παρισιού, η Δήμαρχος Anne Hidalgo προσκάλεσε ενδιαφερόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία, που κλήθηκαν με την σειρά τους να υποβάλουν τις ιδέες τους για όλα τα σημεία της πόλης, πριν αυτά να αξιολογηθούν από μία διεθνή επιτροπή. Οι διαφορετικές επιλογές των διακρινόντων έργων περιλαμβάνουν καινοτόμα και ευφάνταστα σχέδια, όπως για παράδειγμα πολυκατοικίες τυλιγμένες σε πράσινο και ένα υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας που μετατράπηκε σε σινεμά.

«Μια πόλη όπως το Παρίσι πρέπει να είναι σε θέση να εφευρίσκει ξανά τον εαυτό της σε κάθε στιγμή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη στέγαση, σχετικά με την πυκνότητα των κατοικιών, την ενέργεια και την αντοχή », λέει η Hidalgo. «Είναι σημαντικό επίτευγμα στις μέρες μας να βρεθούν νέοι συλλογικοί τρόποι εργασίας, που θα δώσουν μορφή στις μελλοντικές μητροπόλεις».

Μεταξύ των νικητών είναι ο Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield και ο Δανό- Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson. Ο Chipperfield και ο Eliasson αποτελούν μέλη της ομάδας που έχει επιλεγεί για να αναδιοργανώσει την περιοχή Boulevard Morland στο 4ο διαμέρισμα του Παρισιού και η οποία περιγράφεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του διαγωνισμού.

Στο project περιλαμβάνεται η επέκταση και το άνοιγμα ενός υπάρχοντος κτιρίου διοίκησης της πόλης που χρονολογείται από το 1964, ο σχεδιασμός των δύο τελευταίων ορόφων του κτιρίου όπου θα ενσωματωθεί και θα στεγάσει ένα μπαρ, εστιατόριο αλλά και διαμερίσματα. Βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα, και θα αποτελεί ένα συγκρότημα μικτής χρήσης που θα δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό ορόσημο μέσα στην πόλη, δεδομένου ότι περιλαμβάνει ένα ξενώνα νεότητας, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία και χώρους λιανικής πώλησης καθώς και μια αγορά.

Οι 23 νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού «Réinventer Paris» θα παρουσιάσουν και στο ελληνικό κοινό τις μελέτες και τα σχέδια των κτηρίων από την γαλλική πρωτεύουσα, φωτογραφίες, μακέτες και videos που αφορούν τον επανασχεδιασμό των κτιρίων.

H ομάδα Olivier Palatre Architectes θα παραβρεθεί την ημέρα των εγκαινίων και θα παρουσιάσει το έργο τους το « Etoile Voltaire». Πρόκειται για ένα έργο που επανά-εφευρίσκει τον κινηματογράφο του αύριο: τα σχέδια της ομάδας προωθούν την ανάδειξη μιας υψηλής ποιότητας σινεμά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τον προβληματισμό σχετικά με τους νέους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κινηματογραφικές αίθουσες.

Η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου(ΕΓΕΒΕ).


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Στη ζωή μου έχω περάσει από φρικτές καταστάσεις, μερικές από τις οποίες μάλιστα συνέβησαν και στην πραγματικότητα."

Μαρκ Τουαίην

  • 1725 - Γέννηση του Τζιάκομο Καζανόβα, Ιταλού καρδιοκατακτητή και συγγραφέα

© 2002-2020 MEDIA2DAY