Αυτές είναι οι καλύτερες γκαλερί της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες γκαλερί της Αθήνας, σε έναν μίνι οδηγό για αρχάριους και προχωρημένους τεχνόφιλους.
Αυτές είναι οι καλύτερες γκαλερί της Αθήνας
του Γιάννη Ασδραχά

Η επίσκεψη σε μία γκαλερί έχει χάσει από καιρό τον χαρακτήρα της απόλυτης έκπληξης αν δεν είναι αυτοσκοπός. Η άυλη προέκταση της πραγματικής ζωής, τα δίκτυα, αναπαράγουν εικόνες στις οθόνες μας με τις χρωματικές διακυμάνσεις της πραγματικότητας. Οπότε το έργο του καλλιτέχνη ή των καλλιτεχνών βρίσκεται μπροστά μας ανοίγοντας ένα μέιλ, πληκτρολογώντας ένα όνομα ή έναν κωδικό. Αν και είναι ελάχιστοι οι «παραπλανημένοι» που θεωρούν ότι η εικόνα που προβάλει η οθόνη θα κορέσει τις ανάγκες τους, αυτή η ευχέρεια ενισχύει τη δυνατότητα της επιλογής για το αν θα επισκεφτούμε ή όχι κάποιο χώρο.

Αυτή η διάχυση της πληροφορίας δεν επηρεάζει την πραγματική τέχνη. Επειδή λειτουργούν, από τα γεννοφάσκια της, κανόνες ψυχικής «προσέλκυσης» τους οποίους δεν υποκαθιστά καμία ψηφιακή ψευδαίσθηση της πραγματικότητας.

Δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο του βιώματος της προσέγγισης απέναντι από ένα έργο όπως και της φυσικής επικοινωνίας με τον δημιουργό του. Γι’ αυτό οι χώροι τέχνης εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους και να αυξάνονται. Και είναι ευδιάκριτο από τις εκθέσεις που συνεχίζουν αμείωτα να εμπλουτίζουν την ατζέντα της πόλης. Κύριος αυτουργός όλων αυτών των συμπερασμάτων είναι το κοινό, το οποίο εξακολουθεί να δίνει το "παρών" στους χώρους που πραγματοποιούνται αξιόλογα γεγονότα.

Κάναμε μία επιλογή από τις πιο influential γκαλερί της Αθήνας σήμερα και τις παρουσιάζουμε στην παρακάτω λίστα. Αποκλειστικά για χρήση όσων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η επαφή "εκ του σύνεγγυς", δεν υποκαθίσταται.

Α. Δ.
Παλλάδος 3, Ψυρρή

Στην ανάδειξη των σύγχρονων πλαστικών προβληματισμών επικεντρώνεται από σύστασής του ο χώρος τέχνης «Α. Δ.». Οι χώροι του είναι διαθέσιμοι σε όλα τα μέσα εικαστικής έκφρασης, από τη ζωγραφική έως την περφόρμανς και το βίντεο από έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Κοινή συνισταμένη των εκθέσεων είναι ο τοπικός ή ευρύτερος, κοινωνικο-πολιτικός προβληματισμός.

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Δεξαμενή

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών - Χίλτον ιδρύθηκε το 1963 από τη Μαριλένα Λιακοπούλου. Το 1973 η γκαλερί επαναλειτούργησε στην πλατεία Δεξαμενής. Κύριος στόχος της γκαλερί- τη διεύθυνση έχει σήμερα ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος- είναι η προβολή σύγχρονων εικαστικών μέσων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και την παράδοση της αίθουσας τέχνης στην παρουσίαση ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και την υποστήριξη νέων καλλιτεχνών. Παράλληλα, φιλοξένει ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών από τον διεθνή χώρο.

Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου
Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι

Η φυσιογνωμία της γκαλερί «Έκφραση» χαρακτηρίζεται από την πολλαπλότητα εικαστικών απόψεων που εκφράζονται με το έργο σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Από την αρχή της λειτουργίας της ο εκθεσιακός προσανατολισμός εστιάζει τόσο στο έργο νέων αναδυόμενων ταλαντούχων δημιουργών -οι οποίοι στη συνέχεια εδραιώθηκαν στο χώρο- αλλά και καθιερωμένους καλλιτέχνες. Έχει φιλοξενήσει εκθέσεις από όλες τις προεκτάσεις των εικαστικών όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και video.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα»
Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, ο πρώτος χώρος πολλαπλών χρήσεων στο είδος του ειδικεύεται στην ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη. Έως και σήμερα στις εγκαταστάσεις του έχουν οργανωθεί πάνω από 250 εκθέσεις, ενώ την πολυσήμαντη παρουσία του συμπληρώνει μια ευρεία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, συμμετέχει τακτικά σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης.

Ζουμπουλάκη
Πλ. Κολωνακίου 20, Κολωνάκι

Ιστορική γκαλερί της Αθήνας που το εκθεσιακό της πρόγραμμα συζητιέται από το φιλότεχνο κοινό. Ξεχωρίζει τόσο για τις προτάσεις της σε ανερχόμενους δημιουργούς όσο και σε καθιερωμένα ονόματα της τέχνης του ελληνικού και ξένου εικαστικού χώρου. Για την ιστορία, στους χώρους της γκαλερί έχουν παρουσιαστεί έργα ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα της ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1930.

Ρεβέκκα Καμχή
Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο

Από το στρατηγείο της, το διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Λεωνίδου η γκαλερί θέτει και υλοποιεί τους στόχους της: την προώθηση της σύγχρονης τέχνης μέσα από την παρουσίαση του έργου διεθνών καλλιτεχνών, αλλά και εκπροσωπώντας αξιόλογους Έλληνες δημιουργούς στο εξωτερικό. Η γκαλερί έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις ενώ παράλληλα με το εκθεσιακό της πρόγραμμα φιλοξενεί κατά διαστήματα διαλέξεις, εργαστήρια καλλιτεχνών κ.α.

Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, Κολωνάκι

Με στόχευση την ελληνική ζωγραφική -με αφετηρία την γενιά του '30 έως και τις επόμενες γενιές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης- στόχος της Γκαλερί Σκουφά είναι να καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα τον πολυμορφικό χαρακτήρα της σύγχρονης εποχής.

Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
Ξενοκράτους 7, Κολωνάκι

Η Μέδουσα εστιάζει το ενδιαφέρον της και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της σε δραστηριότητες για την προώθηση των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει συνεργάτες της σε διεθνείς biennale και μουσεία, ανταλλάσσει εκθέσεις και αναπτύσσει δεσμούς με ξένες γκαλερί.

A. Antonopoulou Art
Αριστοφάνους 20, Ψυρρή

Η σύγχρονη τέχνη είναι ο προσανατολισμός της γκαλερί που φιλοξενείται στον γνώριμο στους φιλότεχνους χώρο, στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στη συνοικίας Ψυρρή. Η A. Antonopoulou Art συνεργάζεται με καθιερωμένους, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αλλά και νέους δημιουργούς. Επίσης μέρος των δραστηριοτήτων της γκαλερί είναι η παραγωγή και οργάνωση εκθέσεων και σε άλλες περιοχές, ως μέρος των μεγαλύτερων γεγονότων.

Αlma
Υψηλάντου 24, Κολωνάκι

Η Αlma στοχεύει στην παρουσίαση της εξέλιξης της σύγχρονης εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα. Επιδίωξη της είναι να παρουσιάσει στο κοινό σημαντικές αναδρομικές εκθέσεις διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών από τη δεκαετία του 60 και να εισάγει έργα νεότερων καλλιτεχνών εμπλουτίζοντας το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα που προωθεί το νέο καλλιτεχνικό όραμα της Ελλάδας.

Bernier/Eliades
Επταχάλκου 11, Θησείο

Στην ακμή της καριέρας τους έχει συστήσει στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνες η γκαλερί Bernier/Eliades. Το διαμορφωμένο κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα στην περιοχή του Θησείου έχει προσελκύσει συλλέκτες και κοινό που παρακολουθούν την πολυσήμαντη δράση του εικαστικού χώρου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, έχει παρουσιάσει εκπροσώπους από τη νεότερη γενιά των αμερικανών και ευρωπαίων εικαστικών αλλά και καλλιτεχνικά ρεύματα.

The Breeder
Ιάσωνος 45, Μεταξουργείο

Με βάση το Μεταξουργείο η γκαλερί «The Breeder» που ίδρυσαν ο Στάθης Παναγούλης και ο Γιώργος Βαμβακίδης έχει συστήσει στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας όπως οι Ryan McGinley, Gert & Uwe Tobias, Mindy Shapero, ενώ παράλληλα εκπροσωπεί αποκλειστικά Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα όπως ο Γιάννης Βαρελάς, ο Στέλιος Φαϊτάκης κ. α.

Eleni Koroneou
Δημοφώντος 30, Θησείο

Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου ιδρύθηκε το 1989, με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη και τη φιλοξενία πρωτοποριακών καλλιτεχνών που εκφράζονται με μια ποικιλία μέσων. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έχει προωθήσει διεθνείς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα έχει υποστηρίξει Έλληνες καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή.

Gagosian Athens
Μέρλιν 3, Κέντρο

O Garry Gagosian εγκαινίασε την πρώτη του γκαλερί στο Λος Άντζελες το 1980. Σε τριάντα χρόνια η Gagosian Gallery έχοντας ειδικεύση στην μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο με δεκαπέντε εκθεσιακούς χώρους στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Γενεύη, και το Χονγκ Κονγκ. Στην αθηναϊκή αίθουσα δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να θαυμάσει το έργο κορυφαίων καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας.

Kalfayan
Χάρητος 11, Κολωνάκι

Από την ίδρυσή της η «Γκαλερί Καλφαγιάν» στοχεύει στην ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερη έμφαση όμως στα Βαλκάνια και τις περιοχές των MENASA (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Νότιος Ασία) ενεργεί ως γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής αντίληψης στη τέχνη. Το προφίλ που δημιούργησε την τελευταία εικοσαετία είναι διεθνές μέσω ενός ευρέος φάσματος αντιπροσώπευσης καλλιτεχνών, οι οποίοι εκφράζονται με μία μεγάλη ποικιλία μέσων.

Kaplanon 5
Καπλανών5 , Κολωνάκι

Η αίθουσα τέχνης αποτελεί εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Οργανισμού «kaplanon.art». Πάγιος στόχος του Οργανισμού είναι η προβολή του έργου σύγχρονων, καταξιωμένων δημιουργών, ελλήνων και ξένων. Η εκθεσιακή του δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία, τόσο των απόψεων όσο και των μέσων με τα οποία αυτές εκφράζονται.

Radio Athènes
Πετράκη 15, Κέντρο

Η Radio Athènes είναι ένα νεοσύστατο ίδρυμα για την προώθηση του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού. Επινοήθηκε και ιδρύθηκε από την Έλενα Παπαδοπούλου τον Δεκέμβριο του 2014. Στους χώρους του φιλοξενεί εκθέσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Οι εκθέσεις που φιλοξενεί αφορούν όλα τα πεδία εφαρμογής των εικαστικών τεχνών όπως : ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, φωτογραφία.

Snehta
Δροσοπούλου 47, Κυψέλη

Το όνομα του χώρου Snehta είναι το αντίστοιχο της Αθήνας (Athens), γραμμένο ανάποδα. Στους χώρους του φιλοξενούνται καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, επιμελητές και ιστορικοί της Τέχνης, οι οποίοι διαμένουν για δύο μήνες στην Αθήνα, διεξάγοντας την έρευνά τους. Οι ένοικοι εκθέτουν το έργο τους με τη συχνότητα δύο εκθέσεων το χρόνο. Επίσης, η Snehta διοργανώνει σειρά πρόσθετων εκθέσεων, ομιλιών και εργαστηρίων, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη μοναδικότητα της

State του Concept
Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι

Η πρώτη γκαλερί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από την Ηλιάνα Φωκιανάκη. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη πλατφόρμα που ακολουθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μια γέφυρα μεταξύ της Αθήνας και της διεθνούς σκηνής σύγχρονης τέχνης, με κύριο στόχο να εισαγάγει καλλιτεχνικές τάσεις που δεν είναι ευρέως γνωστές και εύκολα προσβάσιμες στο ελληνικό κοινό.

3137
Μαυρομιχάλη 137, Νεάπολη Εξαρχείων

Ο χώρος 3137 ιδρύθηκε από Έλληνες καλλιτέχνες και χρησιμοποιείται ως στούντιο που ανοίγει για το κοινό τις πύλες του 3-4 φορές το χρόνο. Τόσο για τη διοργάνωση εκθέσεων όσο και για ευρέως φάσματος εκδηλώσεις. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που προωθεί καλλιτεχνικές πρακτικές και υποστηρίζει τους πειραματικούς τρόπους παραγωγής τέχνης, τόσο ως προς την επιμέλεια όσο και στην παρουσίαση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v