Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κλείνει 150 χρόνια!

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κλείνει ενάμιση αιώνα παρουσίας στην Αθήνα και το γιορτάζει ετοιμάζοντας ένα πανόραμα δράσεων και εκπλήξεων για το 2016.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κλείνει 150 χρόνια!
Μέσα στο 2016, τον Οκτώβριο του νέου έτους, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σβήνει τα 150 κεράκια του, καθώς συμπληρώνεται ενάμισης αιώνας ακριβώς από τη θεμελίωσή του.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, το Μουσείο ετοιμάζει μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο ενός πανοράματος για το 2016 που παρουσίασε η διευθύντρια του μουσείου, κ. Μαρία Λαγογιάννη.

Στο προσεχές έτος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποτελέσει το τιμώμενο μουσείο της χώρας για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου), για την προσφορά του στον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που εκπροσωπούν οι πανελλήνιας εμβέλειας συλλογές του.

Επιπλέον, θα εγκαινιαστούν νέα εκθέματα του «Αθέατου Μουσείου», όπως αυτό που κοσμεί ήδη την προθήκη της Αίθουσας του Βωμού, έναν αττικό ερυθρόμορφο κρατήρα από συμπόσιο του 4ου π.χ. αιώνα με τον Διόνυσο και τη Νίκη, και θα παραμείνει στη θέση αυτή για δύο μήνες.

Το «Ανοιχτό Μουσείο» θα αποτελέσει μια νέα δράση με στόχο την εξωστρέφεια και τον διάλογο του μουσείου με την κοινωνία και την σύμπραξή του με κοινωνικούς φορείς. Θα ανοίξουν επίσης για το κοινό τα εργαστήρια συντήρησης και οι χώροι αρχαιολογικής έρευνας, τα μέρη δηλαδή των «παρασκηνίων» όπου οι άνθρωποι του μουσείου δουλεύουν ακατάπαυστα.

Εργαστήρια με τους συντηρητές του μουσείου, θεματικές παρουσιάσεις από αρχαιολόγους και άλλες εμπειρίες θα προσφέρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους επισκέπτες, ενώ θα υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς δράσεις επετειακού χαρακτήρα σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς (όπως σύλλογοι Γλυπτών, Κεραμέων, Εικαστικών καλλιτεχνών, γραφιστών, και εκπροσώπων ΤΕΙ, άλλων μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, Σχολών, Πινακοθηκών και Βιβλιοθηκών).

Η κορύφωση των επετειακών δράσεων θα είναι η έκθεση «Οδύσσειες», μέσα από την οποία οι συλλογές του μουσείου, σε συνδυασμό με την ποίηση του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου, θα διηγηθούν την αιώνια πάλη του ανθρώπου για επιβίωση, γνώση και ευτυχία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v