ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

5 θεματικά μουσεία – αφορμές για εκδρομή

Τα μουσεία της ελληνικής υπαίθρου μας ξεναγούν στους μύθους της Στυμφαλίας, στα ελαιοτριβεία της αρχαιότητας και στα μεταλλεία του βωξίτη.

5 θεματικά μουσεία – αφορμές για εκδρομή

της Ηρώς Κουνάδη 

Ακούτε μουσείο και θυμάστε καταναγκαστική επίσκεψη που σας έτρωγε πολύτιμες ώρες από την σχολική εκδρομή; Αναθεωρήστε. Τα μουσεία της ελληνικής υπαίθρου υπόσχονται να σας διηγηθούν ιστορίες που σας ενδιαφέρουν, και βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για την κορυφή της λίστας με τα highlights της εκδρομής σας –είτε αυτή περιλαμβάνει πιτσιρίκια, είτε όχι. Δεν μας πιστεύετε; Δοκιμάστε μια επίσκεψη σε ένα από τα τέσσερα θεματικά μουσεία που ακολουθούν. 

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
στην Ορεινή Κορινθία

Ένα εντυπωσιακού design κτίριο ακριβώς δίπλα στη λίμνη της Στυμφαλίας, με τους μυθικούς συνειρμούς της, στεγάζει το πολύ ενδιαφέρον για ενήλικες και πιτσιρίκια Μουσείο Περιβάλλοντος. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διηγείται τη σύνδεση του οικοσυστήματος της λίμνης με την ανθρώπινη Ιστορία, όπως αυτή εκτυλίσσεται γύρω της ανά τους αιώνες. Η θέα της λίμνης από τον ξύλινο εξώστη του μουσείου θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί στα εκθέματά του. Το μουσείο ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10.00 ως τις 17.00. Είσοδος: 3 ευρώ, 1,50 ευρώ μειωμένο εισιτήριο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27470 22296. 

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
στην Σπάρτη

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς φτιαχνόταν το λάδι στην αρχαιότητα; Ή πώς φτιάχνεται σήμερα; Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού υπόσχεται να μάθει σε εσάς και τα πιτσιρίκια σας, τα πάντα γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο που νοστιμίζει σχεδόν κάθε πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Στον κάτω όροφο θα μάθουμε πώς παραγόταν το λάδι από την αρχαιότητα ως την πρωτοβιομηχανική περίοδο (μέσα από εκθέματα όπως τα προϊστορικά, ελληνιστικά και βυζαντινά ελαιοτριβεία) ενώ στον πάνω όροφο θα δούμε εκθέματα σχετικά με την ελιά: απολιθωμένα φύλλα 50.000 ετών και πινακίδες της Γραμμικής Β’ που αναφέρονται στην παραγωγή λαδιού.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα στο ελληνιστικό ελαιοτριβείο» επιτρέπει στα παιδιά να βγάλουν από τις ελιές λάδι όπως το έκαναν στην αρχαιότητα. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10.00 ως τις 17.00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 3€ (1,50€ τα μειωμένα). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27310 89315. 

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
στη Δημητσάνα

Ένα καταπράσινο πάρκο με τρεχούμενα νερά, 1,5 χιλιόμετρο έξω από τη Δημητσάνα, φιλοξενεί το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που υπόσχεται να σας μάθει τα πάντα για το νερό και τη… δύναμή του. Τα αναστηλωμένα κτίρια ενός νερόμυλου με την συστεγασμένη νεροτριβή, ενός βυρσοδεψείου με την κατοικία του βυρσοδέψη και ενός μπαρουτόμυλου ζωντανεύουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα της προβιομηχανικής κοινωνίας και τις εργασίες που στηρίζονταν στη χρήση του νερού. Κάθε ένα από τα αποκαταστημένα κτίρια των παλιών παραδοσιακών εργαστηρίων φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση με θεματικό περιεχόμενο σχετικό με το εργαστήριο στο οποίο στεγάζεται, ενώ στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου οι επισκέπτες πληροφορούνται για τις υπόλοιπες μορφές χρήσης της υδροενέργειας. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10.00 - 17.00. Κλειστό κάθε Τρίτη. Είσοδος: 3 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 27950 31630. 

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας 
στην Αγόριανη (51ο χιλιόμετρο Λαμίας-Άμφισσας)

Πολύ περισσότερο από απλό μουσείο, το Βαγονέτο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στα μεταλλεία της εξόρυξης βωξίτη που κάποτε λειτουργούσαν στις πλαγιές του Παρνασσού. Στις δύο υπόγειες στοές που χρησιμοποιούνταν από το 1967 μέχρι το 1972 θα μάθετε τα πάντα για τις διαδικασίες εξόρυξης, την ιστορία των μεταλλείων και τις χρήσεις του βωξίτη στην καθημερινή ζωή.

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, θα σκάψετε το έδαφος αναζητώντας βωξίτη ανάμεσα σε πετρώματα ασβεστόλιθου. Και θα κατεβείτε, με το αυθεντικό βαγονέτο που μετέφερε τους μεταλλωρύχους διακόσια μέτρα κάτω από τη γη, για να παρακολουθήσετε μέσα από αναπαραστάσεις ανατινάξεων και άλλων διαδικασιών που πραγματοποιούνταν εντός του ορυχείου, την διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.

Η επίσκεψη στο Βαγονέτο κοστίζει 15€ για ενήλικες και 5€ για παιδιά. Το Vagonetto είναι ανοικτό καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες (εκτός της Κυριακής του Πάσχα και του Δεκαπενταύγουστου) 9:00 – 17:00. 

Μουσείο Μετάξης
στο Σουφλί

Στεγάζεται στο υπέροχο Αρχοντικό Κουρτίδη του 1883 και διηγείται την ιστορία του ελληνικού μεταξιού, μέσα από την μόνιμη έκθεση και τα παραδοσιακά αντικείμενα που φιλοξενεί. Οι προβιομηχανικές τεχνικές της εκτροφής του μεταξοσκώληκα, η επεξεργασία του μεταξιού και η σημασία του ευγενούς υφάσματος για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της πόλης παρουσιάζονται μέσα από ενδιαφέροντα εκθέματα, αναπαραστάσεις και προβολές που βάζουν τον επισκέπτη στο κλίμα της εποχής. Ποια εποχή ήταν αυτή, αναρωτιέστε; Τα τέλη του 19ου και οι αρχές του 20ου αιώνα.

Μια έκθεση με παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής, και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελάτε να Υφάνουμε» που δείχνει στην πράξη στα παιδιά το πώς γίνεται η επεξεργασία του μεταξιού, ολοκληρώνουν την επίσκεψη στο μουσείο. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10.00 ως τις 17.00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 3€ (1,50€ τα μειωμένα). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25540 23700.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v