ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Biennale: Το Μπάγκειον της Ομόνοιας ανοίγει ξανά

Το Μπάγκειον του Τσίλερ ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται την αθηναϊκή “Μπιενάλε 4-5: Ομόνοια”, η οποία θα διαρκέσει δύο ολόκληρα χρόνια.

Biennale: Το Μπάγκειον της Ομόνοιας ανοίγει ξανά

Ένα από τα ωραιότερα κτίρια του Τσίλερ, το Μπάγκειον στην πλατεία της Ομόνοιας, επέστρεψε στην καθημερινότητα της πόλης μετά από χρόνια σιωπής, για να στεγάσει την Μπιενάλε της Αθήνας, που φέτος έχει πολλά, πρωτότυπα και ενδιαφέροντα να μας ανακοινώσει.

Με τον συμβολικό τίτλο Ομόνοια, η Μπιενάλε της Αθήνας φέτος θα διαρκέσει δύο ολόκληρα χρόνια, από το 2015 έως το 2017, και θα συνδιοργανωθεί για πρώτη φορά με τον Δήμο Αθηναίων. Η έναρξη της συν-διοργάνωσης σηματοδοτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2015 με την τοποθέτηση δύο έργων μεγάλης κλίμακας στο ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια. Στην πρώην αίθουσα χορού παρουσιάζεται ο Ρινόκερος, 1997, του Νίκου Κεσσανλή και στην πρόσοψη του κτηρίου το έργο Άντερ Κονστράξιον, 2015, της ομάδας Underconstruction Group.

Το τετραόροφο διατηρητέο κτήριο του πρώην ξενοδοχείου Μπάγκειον αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Έργο του αρχιτέκτονα Ernst Ziller οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894 κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα. Το ξενοδοχείο στέγαζε στο υπόγειό του το φιλολογικό καφενείο "Το Μπάγκειον" με θαμώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έβρισκαν εκεί την ελευθερία από τον συντηρητισμό της εποχής.

Οι ώρες επίσκεψης στο ξενοδοχείο Μπάγκειον είναι Τετάρτη με Παρασκευή 16.00-19.00, Σάββατο 12.00-16.00. Το Μπάγκειον θα είναι ανοικτό για το κοινό μέχρι την 1η Αυγούστου.

Επίσημα η Μπιενάλε 4-5: Ομόνοια θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο του 2015, σε διάφορους χώρους στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα –το μαντέψατε– στην Ομόνοια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v