Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Όλα όσα θα δούμε

Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στου Φιξ είναι σχεδόν έτοιμο και, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ανακοίνωσε ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Όλα όσα θα δούμε
του Γιάννη Ασδραχά

«Στο νέο κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης γίνονται οι εργασίες των τελευταίων ημερών. Την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται». Αυτή η είδηση, δια στόματος της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση, βάζει τέλος στην περιπέτεια της μετατροπής του άλλοτε βιομηχανικού κτηρίου της ζυθοποιίας Φιξ σε μία σημαντική αρτηρία της τέχνης στην καρδιά της Αθήνας. Στο μουσείο θα μεταφερθούν οι συλλογές, θα επανδρωθεί και ύστερα από μία δοκιμαστική περίοδο δύο μηνών θα εγκαινιαστεί τον Μάιο με την ευκαιρία της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διασφαλίσει ακόμα τη λειτουργία του μουσείου. Το λειτουργικό κόστος και η πρόσληψη του προσωπικού βρίσκονται ακόμα στον αέρα.

Όπως είπε η Άννα Καφέτση, το Υπουργείο «οφείλει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του μουσείου. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις και οι πόροι για να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα, το minimum της υποχρέωσης του δημοσίου». Υπολείπεται σύμφωνα με την Άννα Καφέτση το πόσο του 1.400.000 ευρώ από τα 400.000 που μπήκαν στα ταμεία του ΕΜΣΤ το 2014. «Ελπίζουμε αυτό το ποσό να το εξασφαλίσουμε για το εξάμηνο από τα εγκαίνια μέχρι και το τέλος της χρονιάς, έτσι ώστε το μουσείο να ανοίξει σωστά με πλήρη δράση και να αναπτύξει παράλληλα έσοδα από την επισκεψιμότητα και την πλήρη δραστηριότητα».

Τη δημοσιοποίηση της αποπεράτωσης του έργου αλλά και της οικονομικής δυσλειτουργίας έκανε η διευθύντρια του μουσείου το μεσημέρι της Τρίτης, με μία σπουδαία αφορμή: Την ανακοίνωση των προγραμμάτων - δράσεων του οργανισμού πολιτισμού και ανάπτυξης ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Το πρόγραμμα, με κεντρικό πυρήνα τη συνεργασία με το ΕΜΣΤ θα διεγείρει με σύγχρονη τέχνη τα ένστικτα από τους χώρους του μουσείου έως τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης.

«Επενδύω στον πολιτισμό με την πεποίθηση ότι είναι βασικό στοίχημα προόδου και ανάπτυξης για μια χώρα με τη δική μας ιστορία» είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος εξηγώντας ότι η σύγχρονη τέχνη είναι αφετηρία του, επειδή «εκφράζει τη δημιουργικότητα του σήμερα, επειδή απευθύνεται όχι στα μάτια αλλά στις συνειδήσεις, επειδή μπορεί –όχι να τέρψει– αλλά να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει». Με αυτόν τον προσανατολισμό, φιλοδοξία του είναι ο ΝΕΟΝ να φέρει τη «σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό, να την κάνει μέσο διαλόγου, συμμετοχής και επικοινωνίας». Μια συνεργασία που «μπορεί να αποτελέσει ένα νέο, ελπιδοφόρο μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους πολίτες».

Αυτή η συνεργασία, όπως επεσήμανε η Άννα Καφέτση, αφορά «τόσο την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου όσο και το πάντρεμα των αναγκών των δύο φορέων και τον κοινό στόχο για ανάδειξη της τέχνης και για τις επόμενες γενιές».


Το πλούσιο πρόγραμμα του ΝΕΟΝ περιέχει:

Εκθέσεις
Με τίτλο «Annual Commission Series», η Στέγη του ΕΜΣΤ με πανοραμική θέα στην πόλη –από την Ακρόπολη μέχρι και Θάλασσα– θα φιλοξενεί ένα έργο διεθνή καλλιτέχνη. Το έργο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ΕΜΣΤ θα παρουσιάζεται από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η καλλιτέχνης που θα εγκαινιάσει αυτή τη συνεργασία που έχει θα έχει 5ετή διάρκεια είναι η ∆ιοχάντη. Η επιμέλεια θα είναι του ΕΜΣΤ.

«Εµβληµατικές Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ»: Οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών εµβληµατικών εγκαταστάσεων από διεθνή µουσεία και τη Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στο ΕΜΣΤ.

Εκπαίδευση
• Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα ΝΕΟΝ “Mentor a Curator”: Ένας επιµελητής του ΕΜΣΤ θα εκπαιδεύεται για ένα χρόνο σε µουσείο του εξωτερικού µε δαπάνες του ΝΕΟΝ. Η διάρκεια θα είναι διετής µε δυνατότητα ανανέωσης. Ο επιµελητής θα ορίζεται από το μουσείο.
• Εµπλουτισµός της βιβλιοθήκης του ΕΜΣΤ με δωρεά που ανέρχεται σε €30. 000 ετησίως. Η διάρκεια του προγράµµατος είναι τριετής.
• Συνδιαµόρφωση εκπαιδευτικών προγραµµάτων στο ΕΜΣΤ για τα σχολεία. Η διάρκεια του προγράµµατος είναι τριετής και δωρεά θα ανέρχεται σε €20. 000 ετησίως.
Ο ΝΕΟΝ υποστηρίζει από το 2012 το ΕΜΣΤ µε δύο ετήσια προγράµµατα που έχουν σκοπό τον εµπλουτισµό της µόνιµης συλλογής του Μουσείου με 50. 000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair. Το πρόγραµµα έχει διάρκεια τρία χρόνια και ολοκληρώνεται το 2015.

Παράλληλα δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, µε τη συνεργασία των οργανισµών Outset και International Production Fund.

Ο ΝΕΟΝ χρηµατοδοτεί τη δραστηριότητα της Outset Ελλάδoς, παράρτηµα του διεθνούς φορέα πολιτισµού Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας µε στόχο τη στήριξη ελλήνων καλλιτεχνών και νέων παραγωγών. Μέσω της στήριξης αυτής υλοποιήθηκαν projects και δηµιουργήθηκαν έργα όπως τα ‘Hell as Pavilion’ στο Palais de Tokyo-επµέλεια Νάντια Αργυροπούλου, Παρίσι, 2013, ‘DanceWEB Scholarship Prorgam’ στο Vienna International Dance Festival, Βιέννη, 2013, χορευτής – Kώστας Τσιούκας, έκθεση ‘…Try Again. Fail Again. Fail Better’, Νίκος Ναυρίδης, Ελευσίνα, 2013, ‘Lecture Series’ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2013, ‘Economic Conference’, 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013, ‘Towards the Production of Dialogues on the Market of Bronze and Other Precious Materials’ (Θεόδωρος Προδροµίδης), στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας, 2013 κ. α.

Για το 2014 στηρίζονται οι εκθέσεις:
• ‘Crash Pad’ του Ανδρέα Αγγελιδάκη, KW Institute for Contemporary Art, Βερολίνο, έως τις 3 Αυγούστου 2015
• ‘No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis’, Bozar Expo, Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου – 3 Αυγούστου 2014, επιµέλεια της Κατερίνας Γρέγου
• ‘Tempus Ritualis’, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 26 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 2014; Galerie am Körnerpark, Βερολίνο, 24 Οκτωβρίου 2014 – 11 Ιανουαρίου 2015, επιµέλεια της Χριστίνας ∆ηµητριάδη

NEON ∆ιαδρομές Ι: Εκθέσεις σε δημόσιο χώρο
Σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery ο ΝΕΟΝ παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη εκθεση µε τίτλο ‘A Thousand Doors’ (Μάιος – Ιούνιος 2014). Στην έκθεση συμμετέχουν ελλήνες και ξένοι καλλιτεχνών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, υπό την επιµέλεια της Iwona Blazwick, διευθύντριας της Whitechapel Gallery. Η Iwona Blazwick η οποία ήταν παρούσα στη χθεσινή εκδήλωση θυμήθηκε όταν δούλεψε το 1992 στην ίδρυση της “Tate Modern”. «Η γκαλερί έδωσε ώθηση στη δημιουργικότητα Εκπαίδευσε, εγινε μοχλός ιδεών και οδήγησε στο να γίνει το Λονδίνο πιο κοσμοπολίτικο», ενώ για κάθε λίρα που δαπανήθηκε «γύρισαν» τέσσερις πίσω.

Ειδικότερα για την έκθεση τόνισε ότι χρησιμοποιείται το βιβλίο ως πύλη του χρόνου. «Πίσω στην ιστορία και μπροστά στο μέλλον». Οι «Χίλιες Πύλες» θα καταλάβουν όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη µέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά µέσα όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ. Ανάµεσα στους καλλιτέχνες που θα συµµετάσχουν συµπεριλαµβάνονται οι Michael Dean, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, Cristina Iglesias, Giuseppe Penone, Annie Ratti, Dieter Roth, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Rachel Whiteread και Jane & Louise Wilson. Παράλληλα, έχουν γίνει αναθέσεις δηµιουργίας νέων έργων στους έλληνες καλλιτέχνες Γιάννη Κουνέλλη, Νίκο Ναυρίδη, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστα Ιωαννίδη και Βαλεντίνα Κάργα.

Η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου σηµειώνει «η δηµόσια τέχνη ενδυναµώνει και εµπλουτίζει τους χώρους όπου τοποθετείται και ανυποµονούµε να µας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσουµε εκ νέου το “σπίτι µας” µέσα από τα φρέσκα µάτια τόσων πολλών καλλιτεχνών». Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλα προγράµµατα που θα φέρουν τη σφραγίδα Ελλήνων και ξένων επιµελητών οι οποίοι έχουν συµµετάσχει στο Πρόγραµµα Ανταλλαγής Επιµελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012.

Ο διάσηµος βερολινέζος καλλιτέχνης Tino Sehgal συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μέσω του έργου ‘This Progress’. Πρόθεση του ΝΕΟΝ είναι να προτίθεται να παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο του 2014 στους χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και αναμένεται σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισµού.

Tο έργο ανάγει τις ρίζες του στις διαλεκτικές πρακτικές της αρχαίας φιλοσοφίας. Εµπλέκει τους επισκέπτες του συγκεκριµένου χώρου σε µια συζήτηση µε άτοµα από διαφορετικές γενιές και ηλικίες –ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας νέος και ένας µεσήλικας- και ξεκινά από τη βασική ερώτηση: «Τι είναι πρόοδος;». Απαντώντας σε αυτή την ανοιχτή φιλοσοφική ερώτηση, οι επισκέπτες ενεργοποιούν µια προσωποποιηµένη σειρά αντικατοπτρισµών στην ιστορία και τους στόχους των ανθρώπινων κοινωνιών.

Σε συνεργασία µε τη ∆ηµοτική Αρχή και τη ∆ιεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος ο ΝΕΟΝ ετοιµάζει την τελική µελέτη εφαρµογής για την κηποτεχνική αναβάθµιση 8 σηµείων στον Εθνικό Κήπο, η οποία θα κατατεθεί στις αρµόδιες αρχές και στο Υπουργείο Πολιτισµού. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η επιµελητική πρόταση, η επιλογή των καλλιτεχνών και η µελέτη τοποθέτησης των έργων στο χώρο, η οποία έχει παραδοθεί στο ∆ήµο για την κατάθεσή της στο Υπουργείο Πολιτισµού. Εκκρεµεί η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της ΕΦΚ.

Τα Community Projects είναι ένας νέος θεσµός που έχει σκοπό την υλοποίηση προγραµµάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας τα οποία θα βασίζονται στη συµµετοχή των κατοίκων, οµάδων και καλλιτεχνών. Στο διάστηµα Μάιου-Οκτώβριου θα υλοποιηθούν δύο Community Projects που θα εξελιχθούν στους δήµους Αιγάλεω και Περιστερίου, υπό την επιµέλεια των Μαρία-Θάλεια Καρρά - Όλγα Μποτωνάκη και Ελπίδα Καραµπά, αντίστοιχα
Τη δηµιουργία ένος έργου που θα εκτίθεται σε δηµόσιο χώρο για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα αναθέτει από φέτος ο ΝΕΟΝ. Την έναρξη της δράσης θα κάνει η Ελληνίδα Αιµιλία Παπαφιλίππου. Το έργο θα παρουσιαστεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και θα διερευνά τη σχέση µεταξύ της σύγχρονης δηµιουργίας και του κλασσικού πολιτισµού.


Εκθέσεις σε Μουσεία/ Φεστιβάλ
Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου» ο ΝΕΟΝ θα παρουσιάσει στην «Πειραιώς 260» τον ερχόμενο Ιούνιο για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα εµβληµατικό έργο-εγκαταστάση του τούρκου καλλιτέχνη Kutluğ Ataman. Πρόκειται για µια µεγάλων διαστάσεων βιντεοεγκατάσταση το ‘Küba’ (2004). Το έργο αναφέρεται σε µια γειτονιά που εµφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη του 1960 ως ένα σύνολο αυτοσχέδιων κατοικιών. Ο Kutluğ Ataman πέρασε πάνω από δύο χρόνια στην Küba βυθίζοντας τον εαυτό του στη ζωή 40 κατοίκων της, χαρτογραφώντας τα φυσικά και νοητικά τους όρια. Αποτέλεσµα αυτής της ιδιότυπης συνύπαρξης ήταν η δηµιουργία µιας πολλαπλής βιντεοεγκατάστασης αποτελούµενης από 40 επιµέρους πορτρέτα.

Γνώση
Τη σχέση των νέων µε τη σύγχρονη τέχνη καλλιεργεί ο ΝΕΟΝ µέσα από πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράµµατα, και τη δηµιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών.

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Είναι αυτό Τέχνη;» το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα που πραγματοποιείται σε συνδιαµόρφωση µε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Στόχος έχει να φέρει σε επαφή τους µαθητές της Γ’ Γυµνασίου µε τις µορφές και τους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης. Η υλοποίηση του προγράµµατος ξεκινά από την περιφέρεια Αττικής τους µήνες Μάρτιο-Μάιο 2014 και θα απευθυνθεί σε περίπου 2. 500 µαθητές έως το τέλος του 2015 µε δύο επισκέψεις σε κάθε ενδιαφερόµενο σχολείο.

Η α’ φάση του προγράµµατος περιλαµβάνει εννέα σηµαντικούς καλλιτέχνες που έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που βλέπουµε και ορίζουµε την τέχνη σήµερα µεταξύ των οποίων συµπεριλαµβάνονται οι Marcel Duchamp, Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Andy Warhol, εµβληµατικές µορφές όπως η Marina Abramović αλλά και ο έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης. Η υλοποίηση βασίζεται σε ηλεκτρονική πλατφόρµα η οποία συµπεριλαµβάνει σύντοµα βίντεο για τη ζωή και το έργο των εννέα καλλιτεχνών καθώς και πληροφορίες και στοιχεία για τη Σύγχρονη Τέχνη και τα αντιπροσωπευτικά της κινήµατα. Το διδακτικό υλικό θα συµπληρώνεται από εκπαιδευτικά παιχνίδια και απτικά υλικά που ενδυναµώνουν τη σχέση του µαθητή µε την τέχνη µε βιωµατικό τρόπο. Στην επιστηµονική επιµέλεια του προγράµµατος συνεργάστηκε η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Προγράμματα
Για τρίτη συνεχόµενη χρονιά υλοποιούνται τα προγράµµατα ανταλλαγής Επιµελητών και Βραβείο Επιµελητή Τέχνης σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Απευθύνονται σε νέους επιµελητές που έχουν έδρα την Ελλάδα και την Αγγλία, µε σκοπό να τους φέρουν σε επαφή µε συναδέλφους τους από άλλες χώρες και να ανταλλάξουν ιδέες και εµπειρίες.

Στην Ελλάδα η συµµετοχή γίνεται µε διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης – Open Call. Από την Αγγλία συµµετέχουν οι φοιτητές των πανεπιστηµίων Metropolitan University, Courthauld Institute, Royal College of Art και Goldsmith’s College. Το βραβείο επιµελητή τέχνης αποδίδεται κάθε χρόνο στην καλύτερη επιµελητική πρόταση για την εικονική επιµέλεια της Συλλογής ∆. ∆ασκαλόπουλου. Το Open Call για το 2014 έχει ήδη ανακοινωθεί και καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προτάσεων είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Με το πρόγραµµα “Adopt a Studio” ξεκινά φέτος συνεργασία µε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Στόχος του είναι να υποστηρίζεται ένα εργαστήριο της ΑΣΚΤ µε το ποσό των €10.000 ετησίως για την ενίσχυση της δράσης του.

Στο πρόγραµµα «Εκπαίδευση µέσα από την Τέχνη» ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται µε το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ (Ινστιτούτο Βιοµηχανικής & Επιχειρησιακής Επιµόρφωσης και Κατάρτισης – ΣΕΒ) Στόχος του προγράµµατος είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης µε στόχο τη δηµιουργικότητα, την καινοτοµία και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Πρόκειται για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ώστε να εφαρµόσουν τον καινοτόµο τρόπο διδασκαλίας στους µαθητές τους, παιδιά ή ενήλικες. Το πρόγραµµα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, σχολείων β’ ευκαιρίας και σχολικούς συµβούλους. Θα υλοποιηθεί από εξειδικευµένη οµάδα πανεπιστηµιακών καθηγητών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Αλέξη Κόκκου.

Ο ΝΕΟΝ στηρίζει με το πρόγραµµα υποτροφιών τους σύγχρονους δηµιουργούς, µέσα χορηγιες και υποτροφιες που εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε νέους δηµιουργούς και σπουδαστές και αφορούν σε:

Μεταπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού (Master): στην Ιστορία της Τέχνης, στις Επιµελητικές Σπουδές (Curatorial Studies) και στην εκπόνηση MFA (Master of Fine Arts). Θα δοθούν τέσσερις υποτροφίες €10. 000 η κάθε µία.
Ολοκλήρωση Σπουδών ∆ιδακτορικού Επιπέδου: στην Ιστορία της Τέχνης / Φιλοσοφία της Τέχνης και στις Επιµελητικές Σπουδές. Θα δοθούν δύο υποτροφίες των €10. 000 η κάθε µία, για ταξίδια και επιτόπια έρευνα.

Επιχορηγήσεις σε εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης ατοµικές ή οµαδικές Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Θα δοθούν έξι χορηγίες €5.000 η κάθε µία. Παραγωγή Performance και Dance Production. Θα δοθούν τέσσερις χορηγίες των €10.000, η κάθε µία.

Εκδόσεις Σύγχρονης Τέχνης: Μονογραφίες καλλιτεχνών, κινηµάτων, κατάλογοι εκθέσεων, µελέτες και catalogues raisonnés. Οι αιτήσεις θα πρέπει να προέρχονται είτε από ιδρύµατα είτε από οργανισµούς. Θα δοθούν τέσσερις χορηγίες ύψους €5.000, η κάθε µία. (Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω προγράµµατα αυτά δίνονται στο neon. org. gr.

Αφηγήσεις
Ο ΝΕΟΝ θεσµοθετεί ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου που φέρνει την κοινωνία κοντά στις σύγχρονες ιδέες, τις σύγχρονες τάσεις και ρεύµατα με τίτλο “Θεσµός ∆ιακεκριµένων Οµιλητών” Distinguished Speaker Series - ένας οµιλητής ανά έτος. Συμμετέχουν εµβληµατικές και καταξιωµένες στο χώρο τους προσωπικότητες από διάφορους τοµείς που επηρεάζουν και διαµορφώνουν τον σύχρονο πολιτισµό και σκέψη. Τα θέµατα θα ορίζονται κάθε χρόνο και θα αφορούν σύγχρονους προβληµατισµούς. Πρώτος οµιλητής είναι ο καθηγητής φιλοσοφίας, Jonathan Lear, ο οποίος κατέχει την έδρα John U. Nef Distinguished Service Professor, στην Επιτροπή Κοινωνικής Σκέψης και στο Τµήµα Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου του Σικάγου. Θα αναπτύξει το θέµα της Ειρωνίας στη Σύγχρονη Ζωή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v