Ο Πικάσο… στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Μιρό και Ματίς θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στη νέα του έκθεση με βιβλία της συλλογής Tériade.
Ο Πικάσο… στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Σε μια έκθεση με τίτλο «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.ά.» θα φιλοξενηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουείο έργα των σπουδαίων καλλιτεχνών, που εικονογράφησαν τα βιβλία της συλλογής Tériade.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 17 Ιουνίου, διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη -Tériade στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Τα έργα της συλλογής

Η έκθεση θα παρουσιάσει 350 περίπου έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1983). Τα έργα συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου-Βιβλιοθήκης του έλληνα κοσμοπολίτη στη Βαρειά Μυτιλήνης.

Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Tériade για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943-1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα: Ο Tériade πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία από το εξώφυλλο ως την τελευταία σελίδα.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αιώνα μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν οι Picasso, Matisse, Leger, Chagall, Le Corbusier, Giacometti, Miró, Rouault, Bonnard, Laurence, Gris, Gromaire, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες που συμμετείχαν στην εξαιρετική για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο του 20ού αιώνα προσπάθεια του Tériade.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2013
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v