Γνωρίστε την τέχνη των ψυχικά ασθενών

Μια πρωτότυπη ομαδική εικαστική έκθεση με δημιουργούς ψυχικά ασθενή άτομα οργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Γνωρίστε την τέχνη των ψυχικά ασθενών
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Η τέχνη ως θεραπεία», θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Θα εκθέτει έργα των ασθενών-μελών της ομάδας «Εικαστικών Τεχνών». Η όλη αυτή προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο τόσο της «επανένταξης» και αποκατάστασης κοινωνικά αλλά και ψυχολογικά των ασθενών.

Η πρωτοτυπία αυτής της έκθεσης φαίνεται να είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού. Συγκεκριμένα στόχος είναι να «αποστιγματίσει» την ψυχική νόσο. Με την τέχνη, οι διοργανωτές ελπίζουν να δημιουργήσουν μια γέφυρα μεταξύ του εσωτερικού κόσμου των ασθενών και της αντίληψης του κοινού.

Με αυτόν τον τρόπο, ίσως το ταμπού που επισκιάζει την ψυχική νόσο μετατραπεί σε κατανόηση και μια μεγαλύτερη ευαισθησία προς τους ανθρώπους που είναι ασθενείς αλλά-το πιο σημαντικό συνάνθρωποι μας.

Το κοινό μάλιστα θα προχωρήσει σε μια συμβολική εικαστική έκφραση κατά την οποία θα «διαγράψει» λέξεις ή φράσεις που συχνά χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα σχετικά με την ψυχική νόσο.

Τέτοιου είδους εκθέσεις μπορεί να φαντάζουν πρωτόγνωρες στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιούνται συχνά σε χώρες, όπως η Αγγλία. Η έκθεση βασίζεται στο «Art Therapy» που είναι η έκφραση του εσωτερικού κόσμου του ασθενή μέσω της τέχνης, ώστε ο θεραπευτής να προχωρήσει στην διάγνωση και θεραπεία.

Φυσικά η παρούσα έκθεση, προχωράει ένα βήμα παραπάνω αφού στόχος της είναι να συμβάλλει στην επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία, ένα βήμα αναγκαίο για την θεραπεία τους, μέσω της πληροφόρησης του κοινού σχετικά με τις ψυχικές νόσους.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 8-11 Ιουνίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης, θα παρευρίσκονται οι δημιουργοί καθώς και θεραπευτές, έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την συζήτηση, τη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ψυχική νόσο.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΕΠ) της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την εικαστικό Μαρία Ρουσιώτη και το Πρόγραμμα «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), έχει αναλάβει την οργάνωση της έκθεσης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v