Παρενέργειες ΙΙ: Η νέα έκθεση της Τόνιας Ανδριώτη στην γκαλερί Genesis

Η εικαστικός Τόνια Ανδριώτη επιστρέφει στην Ελλάδα και μας παρουσιάζει την έκθεσή της «Παρενέργειες ΙΙ» στην Gallery Genesis στο Κολωνάκι, η οποία εξερευνά τις σχέσεις υβριδικών ανθρώπων και ζώων μέσα από πειραματικές εικόνες.
Παρενέργειες ΙΙ: Η νέα έκθεση της Τόνιας Ανδριώτη στην γκαλερί Genesis
«Σκέπτομαι το σώμα μου ως μια παρενέργεια του μυαλού μου»
Carrie Fisher

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σταυροδρόμι. Το ένα μονοπάτι οδηγεί στην απελπισία και την απόλυτη απόγνωση. Το άλλο, στην απόλυτη εξάλειψη. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη σοφία να επιλέξουμε σωστά».
Woody Allen, Side Effects

"Στην πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα, η εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη εικαστικός Τόνια Ανδριώτη, εστιάζει και πάλι στη θεματική που παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας το καλοκαίρι του 2011: με τον εύγλωττο τίτλο «Παρενέργειες ΙΙ» που δανείζεται από τον Woody Allen, εξερευνά εξαντλητικά τις θραυσματικές σχέσεις υβριδικών ανθρώπων και ζώων μέσω ενός πυκνού φάσματος αποκρουστικών και ταυτόχρονα συναρπαστικών πειραματικών εικόνων", λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.

Η επιμελήτρια εξηγεί πως η εικαστικός, αντλεί μέσω της εξαντλητικής παρατήρησης εικονοποιημένα καλειδοσκοπικά στιγμιότυπα από το αστικό τοπίο όπου η ίδια ζει και εργάζεται. Ταυτόχρονα, "διατυπώνει την επιδέξια και αυθεντική αλήθεια ενός φανταστικού και ταυτόχρονα υπαρκτού και παλλόμενου κόσμου που μετεωρίζεται ανάμεσα στη σύγχρονη Αμερική και την ιστορική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας σύμβολα που συχνά παραπέμπουν στα ουτοπικά τοπία της ιταλικής αναγέννησης και άλλοτε υποδεικνύουν την εκλεκτική συγγένεια της ζωγράφου με τον νευρώδη κόσμο του Neo Rauch,του John Currin και του Mauricio Cattelan", αναφέρει. Η Ανδριώτη μνημονεύει, σαρκάζει και επανασχεδιάζει έναν αποσπασματικό και συχνά βίαιο μικρόκοσμο ηρώων και αντι-ηρώων που η ίδια ή οι δοσμένες στιγμιαίες συνθήκες μεταβάλλουν σε αβέβαιους φορείς ανάμικτης έπαρσης και γελοιότητας, σε ανθρώπινα ή ζωόμορφα υβρίδια που άλλοτε απογυμνωμένα και άλλοτε μεταμφιεσμένα επιχειρούν να επιβιώσουν διασχίζοντας τον συμπυκνωμένο χρόνο μιας ζοφερής και ιλιγγιώδους μητροπολιτικής φρεναπάτης.

Δημιουργημένα κατά την τελευταία διετία, τα 15 έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων και μικρότερες ), αποτυπώνουν το προσωπικό στίγμα της ζωγράφου. Η εικαστικός σχηματίζει μέσα από τα έργα της "ανεξάντλητα σενάρια φαντασιακής και ταυτόχρονα αληθοφανούς αφήγησης και υπαινισσόμενα σώματα ανθρώπων και ζώων, ευμετάβλητα, σώματα αυτοπαθή, ναρκισσιστικά και ταυτόχρονα εξαιρετικά εύθραυστα, σώματα που παρά τη θέλησή τους υποβάλλονται στις έξωθεν συνθήκες και που άλλοτε προβάλλουν τις υποβόσκουσες επιθυμίες τους οδηγούμενα μέσω αυτών σε ελεύθερη πτώση, σε μία «νοκ-αουτ» συνθήκη από όπου η διαφυγή φαντάζει σχεδόν αδύνατη", καταλήγει..

--
"ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΙΙ" ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΘΗΝΑ
Επιμέλεια έκθεσης: ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, ώρα 20:00
διάρκεια έκθεσης: 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ -16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Gallery Genesis. (Χάριτος 35, Κολωνάκι, τηλ: 211 7100566)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11:00 - 22:00
Τετάρτη-Σάββατο 11:30 - 15:30


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v