Έκλεψαν ολόκληρη την έκθεση του εικαστικού Γ. Μήλιου

Δεκάδες έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του Γ. Μήλιου εκλάπησαν κατά την μεταφορά τους στον Πόρο, όπου και θα πραγματοποιούταν έκθεση αφιερωμένη στο έργο του καλλιτέχνη. Ο εικαστικός μιλά στο in2life και απευθύνει έκκληση προς τους κλέφτες. 
Έκλεψαν ολόκληρη την έκθεση του εικαστικού Γ. Μήλιου
του Γιάννη Ασδραχά

«Τους παρακαλώ να επιστρέψουν τα έργα. Για αυτούς δεν αξίζουν τίποτα. Ενώ για εμάς τους καλλιτέχνες είναι το αίμα της Καρδιάς μας όπως έλεγε ο Εγγονόπουλος. Είναι σαν να χάνεις κάτι ανεκτίμητο», μας είπε χθες ο εικαστικός Μήλιος λίγες ώρες μετά από την κλοπή από αγνώστους του σύνολου των έργων του που θα παρουσιαζόταν το Σάββατο στη γκαλερί «Citronne» του Πόρου. 
Μία αναπάντεχη εξέλιξη που δεν θα είχε σκεφτεί ο Γιώργος Μήλιος ούτε ως αμυδρή πιθανότητα όταν την Τετάρτη παρέδωσε από το εργαστήριο του στην εταιρεία μεταφοράς τους 33 πίνακες ζωγραφικής και τα 24 χαρακτικά, το υλικό που συνέθετε την έκθεση με τίτλο «Αντιθέσεις». 

Τα γεγονότα που ακολούθησαν έχουν ως εξής: Την Πέμπτη ο οδηγός της εταιρείας που ειδικεύεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια στην μεταφορά έργων τέχνης παρέλαβε τα έργα, με το δρομολόγιο του να έχει σημείο άφιξης τη νησιώτικη γκαλερί. Ο οδηγός πριν επιβιβαστεί στο πλοίο για τον Πειραιά κατευθύνθηκε στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται στο Ίλιον, για να πάρει κάποια πράγματα που είχε ξεχάσει. Στα λίγα λεπτά της παραμονής του στην οικία του, άγνωστοι κατάφεραν να κλέψουν το φορτηγό μαζί με τα έργα. Σε κατάσταση σοκ ειδοποίησε την αστυνομία. 

Ο καλλιτέχνης έμαθε αμέσως για το περιστατικό. «Ειλικρινά δεν θα με ένοιαζε αν έπαιρνε τα έργα κάποιος που να ήξερα ότι θα τα αγαπούσε. Δεν θα είχα πρόβλημα» είπε ο Γιώργος Μήλιος που αποκάλυψε πως κάποια από τα έργα που χάθηκαν θα τα παρουσίαζε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στην αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στη δουλεία του. Αυτονόητο είναι ότι τα εγκαίνια της έκθεσης αναβάλλονται με την ελπίδα, όπως μας είπε η διευθύντρια, Ταττιάνα Σπινάρη Πολλάλη, να βρεθούν τα έργα σύντομα και να πάρουν την θέση τους στην γκαλερί. 

Ο Γιώργος Μήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με υποτροφία ως πρώτος επιτυχών (Α. Σ. Κ. Τ., 1956-1962). Το 1961 πήρε υποτροφία από το Ι. Κ. Υ. και το 1965 συνέχισε τις σπουδές του με την υποτροφία «Σκουζέ» για ένα χρόνο στο Παρίσι. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Des Beaux Arts. Εργάστηκε επί 4 χρόνια ως ζωγράφος - συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (1975-1979) και στη Μονή του όρους Σινά (1967). Από το 1970 έως το 1988 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών (Ε. Μ. Π.) στην Έδρα Ζωγραφικής, αρχικά ως Επιμελητής του Ν. Εγγονόπουλου (1970-1973) και στη συνέχεια από το 1985 έως το 1988 ως Λέκτωρ. Το 1988 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 έγινε καθηγητής χαρακτικής στην Α. Σ. Κ. Τ. Αθηνών, όπου συνέχισε να διδάσκει έως τo 2001-2002.

Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο). Έργα του βρίσκονται υν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γ. Μπουζιάνη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, στο Cité Internationale Universitaire του Παρισιού, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v