Arts & Antiques Fair: Η τέχνη της αντίκας στη Χαλκιδική

Ένας πρωτοποριακός πανελλαδικά πολιτιστικός θεσμός ξεκινά στο ξενοδοχείο Athos Palace, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, στις 6-8 Ιουλίου 2012. Και το όνομα αυτού, Arts & Antiques Fair.

Arts & Antiques Fair: Η τέχνη της αντίκας στη Χαλκιδική
Με αισιόδοξη διάθεση και δράση απέναντι στην κρίση, απαντά αυτό το καλοκαίρι ο Θεσσαλονικιώτικος οίκος δημοπρασιών Antique’s House και η Myro Gallery, εγκαινιάζοντας το “Arts & Antiques Fair”, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό στη Βόρεια Ελλάδα, που απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους φίλους των τεχνών και των αντικών.

Το τριήμερο 6-8 Ιουλίου 2012 το συνεδριακό κέντρο -εμβαδού 1800τ.μ.- του γνωστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος Athos Palace, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει αντικέρ, γκαλερίστες και ζωγράφους από όλη την Ελλάδα, φιλοδοξώντας να καταστεί ένα ζωντανό φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης, αφορμής έναρξης νέων συνεργασιών και αγοραπωλησιών. Αντικέρ από όλη τη χώρα θα εκθέτουν τα σημαντικότερα δείγματα των συλλογών τους, ζωγράφοι θα συμμετέχουν εκθέτοντας τμήμα των δημιουργιών τους και καταξιωμένοι γκαλερίστες θα παρουσιάσουν έργα των συλλογών τους και των καλλιτεχνών που αυτοί εκπροσωπούν.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα και ευελιξία στους Έλληνες και ξένους καλοκαιρινούς φιλότεχνους επισκέπτες της Χαλκιδικής, να συναντήσουν συγκεντρωμένους σε έναν χώρο αντικέρ, γκαλερίστες και ζωγράφους. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που οι γκαλερί των πόλεων υπολειτουργούν ή διακόπτουν τη λειτουργία τους, στερώντας από τους φιλότεχνους –και ιδιαίτερα τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας- τη δυνατότητα να θαυμάσουν και να αγοράσουν έργα τέχνης, να έχουν μια σφαιρική και συνοπτική εικόνα της ελληνικής «σκηνής» των τεχνών, η “Arts & Antiques Fair” έρχεται να καλύψει αποτελεσματικά αυτό ακριβώς το κενό.

Το Παρασκευοσαββατοκύριακο 6-8 Ιουλίου για ένα δωδεκάωρο καθημερινά (από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ), φιλότεχνοι, αντικέρ, συλλέκτες, γκαλερίστες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ζωγράφοι και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, θα μπορούν -με ελεύθερη είσοδο- να δουν και να αγοράσουν εξαιρετικές αντίκες στυλ και εποχής κάθε περιόδου (π.χ. Art Nouveau και Art Deco έπιπλα, ρολόγια, διακοσμητικά, γλυπτά κ.ά.) και χαρακτηριστικά δείγματα δημιουργιών από τη σύγχρονη, αλλά και παλιότερη εικαστική σκηνή της χώρας. H πρωτοβουλία αυτή φέρνει στο προσκήνιο -για πρώτη στην Ελλάδα- και τη διεθνώς καταξιωμένη μορφή τουρισμού «antiquing», το ταξίδι, δηλαδή, σε κάποια χώρα προς αναζήτηση αντικών, με όποια θετικά οφέλη για τη χώρα μας συνεπάγεται αυτό. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν η γκαλερί της Λόλας Νικολάου, οι Αντίκες Κόρδα, Era Antica, Sol's Antiques & Gallery, Συλλογή Λαζαρίδη, κ.α.

Οι επισκέπτες στην “Arts & Antiques Fair” θα μπορούν να αγοράσουν μεγάλης αξίας έργα τέχνης και αντίκες που ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στο πλαίσιο του τριημέρου σχεδιάζονται παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μία ακόμα διοργάνωση Arts & Antiques Fair θα λάβει χώρα τον Αύγουστο, και πάλι στο Athos Palace, εμπλουτισμένη με νέες δράσεις.

Σχετικά με τη Myro Gallery
Η γκαλερί Myrό έχει στόχο να δώσει βήμα σε κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα, να ενθαρρύνει την ελεύθερη δημιουργία, αλλά και να πλαισιώσει τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της με πολλές διαφορετικές μορφές και είδη τέχνης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του χώρου ενθαρρύνεται η ζύμωση και ευνοείται η δημιουργία, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Τη γκαλερί Myrό έχει ιδρύσει ο Σταύρος Μυρωνίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Antiques House και τη διευθύνει ο Πάρης Καπράλος.

Σχετικά με τον οίκο δημοπρασιών Antique’s House
Η οικογένεια Μυρωνίδη διατηρεί τον οίκο δημοπρασιών Antique’s House και τον χώρο σύγχρονης τέχνης Gallery Myró. Ο οίκος δημοπρασιών Antique’s House ιδρύθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το 1996, ενώ από τον Μάιο του 2009 μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο κτήμα της οικογένειας στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, σε ένα κτίριο 1100τμ., τριών επιπέδων, που λειτουργεί ως εκθετήριο αντικών, παλαιοπωλείο, γκαλερί και οίκος δημοπρασιών με μηνιαίες δημοπρασίες αντικειμένων και έργων τέχνης. Το Myrό Antiques House διοργανώνει μία φορά κάθε δύο μήνες, στην αντικερί που διατηρεί στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης (2o χλμ. Σουρωτής-Αγ. Αντωνίου) μία δημοπρασία έργων τέχνης από πολλές διαφορετικές περιόδους, ενώ την προτίμηση του κοινού αναζητούν και σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης.

Η διαδικασία -όπως πάντα- είναι ανοικτή στο κοινό, ακόμα και αν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν δεν επιθυμούν να δεσμευτούν για κάποια αγορά, αλλά απλώς να γνωρίσουν τον κόσμο της αντίκας και τις δυνατότητες που παρέχονται. Πέρα από την τυπική διαδικασία που ακολουθείται με βάση διεθνείς προδιαγραφές, κάθε δημοπρασία παρέχει γνωστικό περιεχόμενο και υπόβαθρο, το οποίο εστιάζεται σε μία ποικιλία θεμάτων, όπως ανάλυση από ειδικούς επί θεμάτων που αφορούν τη συντήρηση και τη χρονολόγηση των επίπλων και έργων τέχνης, αλλά ακόμα και θεμάτων που άπτονται περιόδων και κινημάτων στη τέχνη.

Arts & Antiques Magazine
To «Arts & Antiques» είναι ένα διμηνιαίο free press περιοδικό του Antiques House & της γκαλερί «Myrό», που έχει στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για θέματα που αφορούν τις τέχνες, την αντίκα και τον πολιτισμό, και το οποίο επιμελείται ο Πάρης Καπράλος. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διανέμεται δωρεάν. Πρόκειται για το μοναδικό πανελλαδικά free press του είδους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v