ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δημήτρης Γέρος: Ένας Έλληνας (φωτογράφος) στη Νέα Υόρκη

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Γέρου, με θέμα την αθωότητα που χάνεται όσο μεγαλώνουμε, εκτίθενται σε μία από τις δημοφιλέστερες γκαλερί της Νέας Υόρκης, την Throckmorton Fine Art, έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Σε μια από τις σημαντικότερες γκαλερί της Νέας Υόρκης, την Throckmorton Fine Art, παρουσιάζεται η φωτογραφική δουλειά του Δημήτρη Γέρου και της Κινέζας Gao Yuan με τίτλο Colors of Passion. Η έκθεση άρχισε την Πέμτη 14 Ιουνίου και θα κρατήσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται είκοσι φωτογραφίες του Δημήτρη Γέρου και τρεις της Gao Yuan.

Στις φωτογραφίες και των δύο καλλιτεχνών κυριαρχούν οι ανθρώπινες φιγούρες που αποδίδονται ρεαλιστικά, με άψογη τεχνική και ευκρίνεια. Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει φωτογραφίες με γυμνούς άνδρες και γυναίκες μαζί με ζώα που συχνά βρίσκονται μέσα σε ειδυλλιακά τοπία ενώ η Gao Yuan νεαρές, γυμνές, κινέζες ξαπλωμένες μπροστά από σύγχρονα αστικά τοπία.

Ο Δημήτρης Γέρος φωτογραφίζει τον άνθρωπο γυμνό, για να δείξει την αθωότητά του που όσο περνούν τα χρόνια τόσο εκλείπει, και τον παρουσιάζει μαζί με ένα ζώο του οποίο η αθωότητα είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη και η γυμνότητά του είναι η φυσική του κατάσταση.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν εκτεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Τον περασμένο Ιανουάριο παρουσιάστηκαν στην γκαλερί Holden Luntz του Palm Beach σε ομαδική έκθεση με τίτλο Bold and the Beautiful και ένα χρόνο πριν, πάλι στην ίδια γκαλερί σε έκθεση με τίτλο Return to Arcadia.

Το περιοδικό ΖΟΟΜ, ένα από τα εγκυρότερα, διεθνώς, φωτογραφικά περιοδικά, κυκλοφόρησε πρόσφατα με μια από αυτές τις φωτογραφίες στο εξώφυλλο και με εξασέλιδο αφιέρωμα.

Η Throckmorton Fine Art είναι μια από τις σημαντικότερες γκαλερί της Νέας Υόρκης και παρουσιάζει εκθέσεις μεγάλων φωτογράφων όπως των Manuel Alvarez Bravo, Henri Cartier-Bresson, George Platt Lynes, Tina Modotti, Edward Weston και αντιπροσωπεύει μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους όπως οι Flor Garduno, Anderson and Low, Graciela Iturbide, Mario Gravo Neto, Luis Gonzalez Palma, Lucien Clergue κ.α.

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει τις φωτογραφίες του και συνεργάζεται μαζί της τα τελευταία 15 χρόνια. Η Gao Yuan είναι νέα αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φωτογράφος από την Taiwan και εκθέτει για πρώτη φορά στην εν λόγω γκαλερί.

Throckmorton Fine Arts, 145 East, 57th str. New York 10022

Βιογραφικό του Δημήτρη Γέρου

Ο Δημήτρης Γέρος είναι από τους πρώτους έλληνες καλλιτέχνες που έκαναν Performances, Body Art, Video Art, και mail Art. Έχει πραγματοποιήσει 54 ατομικές εκθέσεις των έργων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Κολωνία, Ντύσσελντορφ, Κάσσελ, Στρασβούργο, Μίσιγκαν (Kelsey Museum of Art) Νέα Υόρκη, Οξφόρδη (Oxford University), Ντάρμσταντ, Λευκωσία, Ινδιάνα-ΗΠΑ (National Gallery), Χαϊδελβέργη, Μπόχουμ ( Museum Bohoum ), Βερολίνο, Μιλάνο, Βούπερταλ, Μάνχαϊμ, κλπ.

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις (Μπιεννάλε και Τριεννάλε) στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Έκανε τα σκηνικά και κοστούμια σε θεατρικά έργα και κινηματογρα-φικές παραγωγές και εικονογράφησε πολλά βιβλία.

Σχεδίασε μετάλλια με διάφορα θέματα και έκανε για τον οίκο Βουράκη γλυπτά από ασήμι με θέμα τον «Ζωδιακό Κύκλο». Η UNICEF κυκλοφόρησε, παγκοσμίως, έργα του σε κάρτες και χαρα-κτικά του έχουν κυκλοφορήσει από εκδότες της Ευρώπης και της Αμερικής. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε το 1976 την ποιητική συλλογή «Αστραφτερή Μπανιέρα». Σχετικά με την δουλειά του έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω βιβλία D.Yeros, με κείμενο του Γιάννη Πατίλη, εκδόσεις Φόρκυς- 1984, Dimitris Yeros, με κείμενα των Peter Spielman, Heribert Becker και Ι. Ρόζενταλ-Καμαρινέα, έκδοση του Μουσείο Μπόχουμ-1986 με την ευκαιρία της εκεί αναδρομικής εκθέσεως των έργων του, D.Yeros, με κείμενο του Χρύσανθου Χρήστου, εκδόσεις Συνέχεια-1997, Θεωρεία Γυμνού, με κείμενο του Peter Weiermair, εκδόσεις Πλανόδιον-1998, Περιοράσεις, με κείμενα των Michel Deon και Pierre Devin, εκδόσεις Phyllo-1999, For a definition of the Nude, με κείμενο του Peter Weiermair, εκδόσεις Phyllo-2000, D.Yeros, με κείμενο του John Wood, έκδοση Δήμου Ερμούπολης 2001, D. Yeros-S.Caravouzis, Ιδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος 2008, Shades of Love, με πρόλογο του Edward Albee και εισαγωγή του John Wood, Ιnsight Editions, San Francisco, 2010.

΄Εργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Tate Britain, Gety-LA, International Center of Photography-New York, National Portrait Gallery-London, The British Museum-London, Museum Bochum-Germany, Musee des beaux-arts de Mobreal-Canada και αλλού.

Συνεργάζεται με την Throckmorton Fine Arts της Νέας Υόρκης, την Holden Lunts gallery του Πάλμ Μπίτς, την γκαλερί Σκουφά στην Αθήνα κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v