ReMap 3: Κεραμεικός και Μεταξουργείο επαναπροσδιορίζουν την τέχνη

Οι γκαλερί, τα θέατρα και οι πολιτιστικοί οργανισμοί του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου υποδέχονται σύσσωμα την διοργάνωση του τρίτου ReMap, που συγκεντρώνει τα καλλιτεχνικά βλέμματα στην περιοχή-outsider της Αθήνας.
ReMap 3: Κεραμεικός και Μεταξουργείο επαναπροσδιορίζουν την τέχνη
του Γιάννη Ασδραχά

Ένας χάρτης του Κεραμεικού-Μεταξουργείου κυκλοφορεί ήδη στα χέρια των αστικών περιηγητών. Στα όρια του, μικρές κουκίδες υποσημειώνουν σημεία που προκαλούν τον αναγνώστη του να χαράξει διαδρομές με πολλούς κι αναπάντεχους ενδιάμεσους σταθμούς. Σε διαμερίσματα της δεκαετίας του 70, νεοκλασικά κτήρια, αυλές, κενά οικόπεδα, ακάλυπτους ή μπαλκόνια της περιοχής. Ο χάρτης προσφέρει ένα «ταξίδι» σε 85 τετράγωνα της πόλης – χωρίς να έχει δεδομένη αρχή ή τέλος- με μια κοινή συνισταμένη: τη σύγχρονη τέχνη.

Πρόκειται για το “re map3”, τη μεγάλη ετήσια πλέον εικαστική γιορτή που συντελείται στις περιοχές του αθηναϊκού κέντρου, επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο τους στην πόλη, με την συμμετοχή δεκάδων γκαλερί και εκατοντάδων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Το κοινό που συνταξίδεψε και συμπορεύτηκε μαζί του κατά τις προηγούμενες δύο διοργανώσεις μετριέται σε αρκετές χιλιάδες.

«Η συνεισφορά στην δημιουργία μιας σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας» είναι ο φιλόδοξος στόχος του “Re map”, ενός εικαστικού θεσμού που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια σε συντονισμό με την Μπιενάλε της Αθήνας και αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα ανοικτό για το κοινό διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης». Στόχος που θα συντελεστεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η «ενεργή συνδρομή της σύγχρονης τέχνης», με μια βασική προϋπόθεση: «την ανάπτυξή της μέσα στον ιστό της πόλης, καθιστώντας την προσιτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Φέτος, η τρίτη διοργάνωση που θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου και διαρκεί ως τις 30 του μήνα, ενισχύει τον διεθνή της χαρακτήρα, προσφέροντας μια πλατφόρμα ανάδειξης αξιόλογων νέων καλλιτεχνών και φορέων από τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης. Οι 50 και πλέον εκθέσεις που φιλοξενούνται στο ReMap3 γίνονται σημείο συνάντησης για περισσότερους από 250 καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές από όλο τον κόσμο, αλλά και από την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα του Κεραμεικου και του Μεταξουργείου.

Παράλληλα, στις έξι εβδομάδες που διαρκεί το re-map3 ενεργοποιούνται και η νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Kunsthalle Athena, οι γκαλερί The Breeder και Ρεβέκκα Καμχή, o Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS Contemporary Visual Culture (ATOPOS CVC), το Ε.Δ.Ω και οι Frown Tails. Η είδηση είναι ότι συστρατεύεται και μεγάλος αριθμός θεατρικών σκηνών, με αιχμή του δόρατος τη νέα δραστήρια πειραματική σκηνή «Συνεργείο», αλλά και το Θέατρο «Άττις» του Θόδωρου Τερζόπουλου , που βρίσκεται στην «ευαίσθητη» περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι πολιτιστικοί οργανισμοί της περιοχής συμμετέχουν συνολικά στα 30 ανεξάρτητα projects και στις 25 εκθέσεις από ελληνικές και ξένες γκαλερί . Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η παρουσία πολλών νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο αλλά και φορέων που παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους στην Ελλάδα. Παράλληλα με το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα, πλήθος performances, δημιουργικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται καθημερινά σε διάφορους χώρους της περιοχής.

Η διοργάνωση εκτός από τη γνωριμία του κοινού με νέες εικαστικές δυνάμεις και ρεύματα, προτείνει στους επισκέπτες μια «διαφορετική» περιήγηση στη γειτονιά του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, η οποία εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πολιτιστική γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας, καθώς ενεργοποιεί προσωρινά αναξιοποίητους χώρους της περιοχής, διαφορετικούς από τους «κλασσικούς» εκθεσιακούς χώρους των μουσείων, των φουάρ, ή των γκαλερί.Από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Ιερά οδό μέχρι το ινδικό εστιατόριο Noor στην οδό Δεληγιώργη και από την αρχή της οδού Ιάσονος (μετρό Μεταξουργείο) μέχρι την οδό Αγησιλάου θα μεταδίδεται ο «ιός» της τέχνης.

Ως κεντρικός χώρος πληροφοριών του ReMap3,θα λειτουργεί η αυλή μιας παλιάς κατοικίας, στην Πλατεία Αυδή. Ο υπαίθριος αυτός χώρος θα λειτουργεί επίσης ως «κύτταρο» εργασίας και μελέτης για κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα που επιθυμεί να τον χρησιμοποιήσει. Θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο internet και ένα προσωρινό βιβλιοπωλείο τέχνης.

Το remap3 διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ReMapKM που ιδρύθηκε με αποκλειστικό στόχο την επιμέλεια, παραγωγή, δημιουργία και προώθηση σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων, με έμφαση στην συνύπαρξη της Ελληνικής και της Διεθνούς τέχνης στο κέντρο της Αθήνας και αφετηρία την περιοχή του Κεραμεικού- Μεταξουργείου (ΚΜ).
Το ReMap3 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Athens Every Week.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
12/9-18/9- OPENING WEEK
Εγκαίνια: Δευτέρα, 12/9, 17:00-22:00
Τρίτη-Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο-Κυριακή: 12:00-20:30
21/9-23/10
Τετάρτη-Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο-Κυριακή: 12:00-20:30
24/10-30/10 - CLOSING WEEK (Παράλληλα με την 3η Μπιενάλε Αθήνας)
Δευτέρα-Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο-Κυριακή: 12:00-20:30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v