H τέχνη πάει νησί: 4 εκθέσεις στην καρδιά του καλοκαιριού

Σύρος, Κεφαλονιά, Μύκονος, Αίγινα. Τέσσερα ελληνικά νησιά, τέσσερεις μοναδικές εκθέσεις, τέσσερεις αφορμές για νησιώτικες αποδράσεις με αφορμή... εικαστική. Η τέχνη πάει νησί - και εμείς ακολουθούμε.
H τέχνη πάει νησί: 4 εκθέσεις στην καρδιά του καλοκαιριού
του Γιάννη Ασδραχά

- «Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριών χρονών που θα ’θελα να σε υιοθετήσω» (Οδυσσέας Ελύτης, Μικρή Πράσινη Θάλασσα).
- «Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγείς» (Ντίνος Χριστιανόπουλος, Η Θάλασσα).
- «Κι είναι θερίο η θάλασσα. Το παρδαλό της χρώμα δίνει της - μπλάβο εκεί μακριά, πιο δώθε ανοιχτοπράσινο κι ακόμα δώθε γκρίζο-κάποια παράξενη θωριά» (Κωνσταντίνος Καρυωτάκης, Θάλασσα).

Ποιητικές αποδόσεις της θάλασσας από τρεις κορυφαίους Έλληνες ποιητές. Η ιδανικότερη εισαγωγή που θα μπορούσαν να βρουν οι διοργανωτές της ομαδικής, πλουραλιστικής έκθεσης που παρουσιάζεται από το Σάββατο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου με τίτλο «Θάλασσας τόποι» (πλαίσιο των φετινών «Ερμουπολίων»).

Στις ανακαινισμένες πέτρινες αποθήκες του 19ου αιώνα που έχουν μετατραπεί σε χώρους της πινακοθήκης συμμετέχουν κάτω από την ανοιχτή σαν πέλαγος κοινή θεματική 25 Έλληνες ζωγράφοι, οι οποίοι συνδιαλέγονται μέσα από το έργο τους με το ελληνικό θαλασσινό τοπίο. Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Παύλος, Χρίστος Καράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Νίκος Στεφάνου, Δημήτρης Μυταράς, Κωνσταντίνος Πανιάρας, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Βασίλης Σπεράντζας, Αχιλλέας Δρούγκας, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θόδωρος Μανωλίδης, Θεόδωρος Πανταλέων, Δημήτρης Γέρος , Παύλος Σάμιος, Γιάννης Κόττης, Κωστής Γεωργίου, Κώστας Παπανικολάου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρύσα Βέργη, Μανόλης Χάρος, Μαρία Φιλοπούλου και Αλέξης Βερούκας.

Η θάλασσα δεν θα μπορούσε παρά να είναι το καταλυτικό πεδίο δημιουργίας σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των οριογραμμών της καθορίζει το υδάτινο στοιχείο. Η θάλασσα απασχόλησε την ελληνική ζωγραφική του 19ου και του 20ου αιώνα ως ιδιαίτερη περιοχή της τοπιογραφίας. Σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες οδήγησαν τη δεδομένη θεματική σε νέες οδούς αναζήτησης και εικαστικής έκφρασης, άλλοτε προχωρώντας σε ρεαλιστικά ή φανταστικά τοπία από όπου δεν εκλείπει ο διάλογος με την ανθρώπινη μορφή και άλλοτε επιλέγοντας την αφαίρεση, μέσω της οποίας το θαλασσινό τοπίο γίνεται αντιληπτό ως μία συναρπαστική χρωματική και μορφική συμπύκνωση.

Αγγίζοντας τις περισσότερους παραμέτρους αποτύπωσης: ρεαλιστική, εξπρεσιονιστική, συμβολιστική, κλασικιστική, μπαρόκ, φωβιστική, μινιμαλιστική, αποδομούμενη. Η έκθεση που επιμελείται ο Γιώργος Αλτουβάς έχει την πρόθεση να λειτουργήσει ως «ένα πυκνό καλειδοσκόπιο εικόνων που προσεγγίζουν και ερμηνεύουν τη θάλασσα με διαφορετικούς τρόπους». Συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, που υπογράφει η κριτικός τέχνης Ιρις Κρητικού και λειτουργεί ως αφετηρία για την προσωπική περιήγηση και τη δυνητική ερμηνευτική διάθεση κάθε θεατή.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προσφέρουν, σύμφωνα με την Ιριδα Κρητικού, μια «συναρπαστική ποικιλότητα ως προς την εικαστική γλώσσα, τη γραφή, τα μέσα και την τεχνική». Ειδικότερα, «η θάλασσα ως κεντρική ουσία του έργου τους, συγκροτείται υπό την προϋπόθεση ενός νέου κάθε φορά βλέμματος, ενός καινούριου ευρήματος, ενός πρωτότυπου και ρέοντος λεξιλογίου που οδηγεί σε πολυσχιδείς συνειρμούς για το υγρό κυανό σύμπαν που μας περιβάλλει».

Στο έργο τους οι εικαστικοί προσαρμόζουν «προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις, ασκήσεις ύλης και φωτός, αδρές ακτές που ιχνηλατούνται με κηλίδες και σταξίματα χρωμάτων, παράλια νησιωτικά τοπία με ρευστά περιγράμματα και αρχαία φαιά ή καινούρια λευκά κτίσματα, εναλλασσόμενες αποχρώσεις και ερμηνείες του θαλασσινού μπλε. Μνήμες μιας επίγειας και εσαεί παλλόμενης μυθολογίας, ποιητικές χειροποίητες οφθαλμαπάτες, αφαιρετικές διευθετήσεις και ρημαγμένα σπαράγματα πλοίων εκχωρούν στο βλέμμα την εμπειρία μιας πολυφωνικής και οικείας πατριδογνωσίας».

Info:
Που: Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη, Σύρος)
Τι: Εκθεση «Θάλασσας τόποι»
Διάρκεια: μέχρι τις 31 Αυγούστου 2011.
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-13.30 και 18.30-22.00 (εκτός Δευτέρας πρωί )
------------------------------------------------
Σύγχρονες τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην «Πινακοθήκη Τέχνης» που βρίσκεται στους χώρους του «Apollonion Resort» στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς (περιοχή Ξι), ανοίγοντας ένα παράθυρο στις τέχνες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

«Με τη γοητεία της απόδρασης» είναι ο εύγλωττος, αν και αφαιρετικός. τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων του 20ου αιώνα. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από τη συλλογή του Γεράσιμου Στρίντζη και η επιλογή του έγινε με γνώμονα την « καλοκαιρινή διάθεση».

Όπως σημειώνει ο συλλέκτης «η τέχνη μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Η τέχνη μπορεί να ελαφρύνει την καθημερινότητα μας, αλλά και να δώσει ουσιαστική διάσταση στις μέρες της ξεγνοιασιάς και των διακοπών. Οφείλουμε να εντάξουμε τον πολιτισμό σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας».

Στόχους που εκπληρώνουν κατά ιδανικό τρόπο έργα μεγάλων διαστάσεων των: Γιάννη Γαϊτη, Κώστα Τσόκλη, Όπυς Ζούνη, Μάριου Πράσινου, Αλέκου Φασιανού, Δημήτρη Μυταρά, Παύλου Σάμιου, Βασίλη Σπεράντζα, Κωστή Γεωργίου, Δημήτρη Γέρου, Μανώλη Χάρου, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Βαγγέλη Ρήνα, Χρήστου Αντωναρόπουλου, Μπενουά Παρέ κ. ά.

Info:
Που: Πινακοθήκη Τέχνης εντός του «Apollonion Resort Hotel» (Ξι, Ληξούρι Κεφαλονιάς)
Τι: Ομαδική έκθεση με τίτλο «Με τη γοητεία της απόδρασης»
Διάρκεια: Εως τις 31 Αυγούστου του 2011.
Ώρες λειτουργίας: 20.00 ως τις 22.00.
------
Ένα πορτφόλιο εικόνων που αποδίδονται με ναίφ λεξιλόγιο παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στην Μύκονο και στους χώρους της γκαλερί “ Kapopoulos Fine Arts”. Πρόκειται για τη θερινή έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου με έργα που δεσμεύουν στον καμβά μνήμες συνυφασμένες με την Ελλάδα, εστιάζοντας στη μυθολογία, στο τοπίο, στην παράδοση, στη φύση και στην ιστορία.

Ζωγραφική «γνήσια ναϊφ, άδολα λαϊκή», στην οποία η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – φύσης έχει τον πρώτο λόγο. Ζωγραφική «άμεση, απαλλαγμένη από στείρους κανόνες». Ένα ταξίδι στο χρόνο που βουτά με τόλμη στα χρώματα τις αισθήσεις.

Info:
Που: Γκαλερί «Kapopoulos Fine Arts» (Ζουγανέλη Φλώρου 13, Χώρα Μυκόνου)
Διάρκεια: Εως τις 12 Αυγούστου.
------------------------------------
Οι σελίδες ενός εικαστικού τετραδίου που περιέχει τις εντυπώσεις από την πόλη της Αίγινας του εικαστικού Παύλου Χαμπίδη είναι το υλικό της έκθεσης «Τετράδια Αίγινας» που ανοίγει τις πύλες την ερχόμενη Πέμπτη στους χώρους του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας.

Την πρώτη ύλη της αποτελούν περισσότερα από 30 ασπρόμαυρα και επιχρωματισμένα υδατογραφημένα σχέδια. Προέκυψε όταν ο καλλιτέχνης αποφάσισε να «ιχνηλατήσει» το νησί καταγράφοντας οτιδήποτε τον ερέθιζε. Από μια πινακίδα μέχρι μια άποψη ενός ναού.

«Με πενάκι και ευκίνητο βλέμμα, εύγλωττη και πυκνή χρήση της σχεδιαστικής γραμμής και εκλεκτικό αλλά καίριο στην παρουσία του χρώμα, ο Πάβλος Χαμπίδης, περιηγητής των πόλεων του κόσμου, επισκέπτεται την Αίγινα απαθανατίζοντας με ευφράδεια και απαριθμώντας με αφαιρετική ευστοχία και συνοπτική τρυφερότητα τις δημοφιλείς αλλά και τις συχνά αθέατες καθημερινές όψεις της» υπογραμμίζει η επιμελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού.

Οι εικόνες που συνθέτουν τον αστικό ιστό, τις καθημερινές διαδρομές και τις συνευρέσεις των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού προέρχονται από τη παραλία της πόλης, τα πλοία, εμβληματικά νεοκλασικά, τα παραδοσιακά εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία, τις εκκλησίες, τα μουσεία, τα δημοφιλή στέκια τέρψης της θερινής ραστώνης, ιστορικά ζαχαροπλαστεία, παραδοσιακά καφενεία, ταβερνάκια και πλωτά μανάβικα.

Η περιήγηση του ζωγράφου στο νησί συμπληρώνεται με απόψεις οικείων τοπίων: από το ναό της Αφαίας μέχρι τα Πλακάκια, κι από την Παληαχώρα μέχρι την Παχειοράχη. Τα πάντα ενσωματώνονται αρμονικά στη λιτή αλλά πανοραμική του εικονοποιητική αφήγηση. Η αποτύπωση των περιηγήσεων ενός πλάνητα, καθώς ο Χαμπίδης έως το 2001 είχε επιλέξει μια «νομαδική» ζωή, ζώντας, δουλεύοντας και εκθέτοντας το έργο του στο Τόκυο, τη Γενεύη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Info:
Που: Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, (Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα)
Διάρκεια: Από 4 έως και 14 Αυγούστου (εγκαίνια 16 Αυγούστου).
Ώρες Λειτουργίας: 10.30 -13.30 & 18.30- 21.30.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v