Μες στο Μουσείο μια νύχτα κι εγώ

Ξεναγήσεις σε ενδιαφέρουσες εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για τα πιτσιρίκια, αστεροσκοπεία ολόκληρα για τα μάτια μας μόνο, χορός, μουσική και… φαγητό στα μουσεία της πόλης. Εσείς, τι θα κάνετε το Σάββατο το βράδυ;
Μες στο Μουσείο μια νύχτα κι εγώ
Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως δεν μας φαίνεται απείρως γοητευτικότερη από την Ημέρα των Μουσείων (που καταφτάνει σε λίγες μέρες, στις 18 Μαΐου) η ετήσια Νύχτα τους. Ίσως γιατί έχουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που ταιριάζει πολύ με τη νύχτα, ίσως γιατί είμαστε επηρεασμένοι από εκείνη την ομώνυμη ταινία, ή ίσως απλά επειδή έχουμε την ευκαιρία να μπούμε… νύχτα σε μουσείο μόνο μια φορά τον χρόνο –κι αυτό μόνο τα έξι τελευταία χρόνια, οπότε και καθιερώθηκε ο θεσμός. Όπως κι αν έχει, αυτό το Σάββατο, 14 Μαΐου είναι ήδη κλεισμένο στην ατζέντα μας.

Για να σας δώσουμε ιδέες και να γεμίσετε και την δική σας ατζέντα, ξεχωρίσαμε μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μοναδικό Σαββατόβραδο του χρόνου που θα περάσουμε… στο μουσείο.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζουν το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 20:00, το έργο «The Art of Sleep» των Κορεατών Young-Hae Chang Heavy Industries στην πανέμορφη αυλή του Νομισματικό Μουσείου (Eλ. Bενιζέλου 12, Aθήνα, τηλ. 210 3643774, 3632057).

Η έκθεση Πολυγλωσσία, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τα Μεσάνυχτα του Σαββάτου, και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο από τις 20.30 και μετά. Στην έκθεση, τριάντα επιτυχημένοι Έλληνες εικαστικοί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μιλούν… πολλές γλώσσες, αλλά επικοινωνούν μέσω των εικαστικών τους έργων.

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων προτείνει, ειδικά για το Σαββατόβραδο των Μουσείων, ξενάγηση στην έκθεση «Η Συλλογή του Γιώργου Οικονόμου» - Β’ Τμήμα, από τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης & Μουσείων Δήμου Αθηναίων και επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 22.00, ενώ η Πινακοθήκη θα παραμείνει ανοιχτή από τις 17.00 μέχρι τα Μεσάνυχτα, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από το Σουρεαλισμό, τη Σχολή του Παρισιού, Πορτρέτα-Γυμνό-Νεκρή Φύση, την τέχνη στην πρώτη Μεταπολεμική Δεκαετία, την τέχνη στη Δεκαετία του ’60, έως τους Νεοάγριους, καθώς και Χαρακτικά της Συλλογής.

Το Μουσείο Ηρακλειδών συνεργάζεται με το Εθνικό Ωδείο και οργανώνουν μια βραδιά με θέμα "Εικαστικές Τέχνες και Μουσική: ένας μυσταγωγικός διάλογος" η οποία θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Ηρακλειδών. Θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις αριστούχων αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου, σ' ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα κλασικής μουσικής αλλά και παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το ποτό κερασμένο.

Το Μουσείο Μπενάκη έχει κάθε λόγο να γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων. Στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου εγκαινιάζει, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, την πολυαναμενόμενη έκθεση Arrrgh: Τέρατα και σημεία στην Μόδα, και λίγο πιο αργά φιλοξενεί την performance «Atopic Bοdies: The Monsters’ Ball» της ATOPOS CVC, ένα πρωτοποριακό fashion show που θα συνδυάζει την live performance τερατόμορφων Χαρακτήρων και τους ambient αυτοσχεδιασμούς των Κεφάλαιο 24/Chapter 24.

Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί στις 20.30 στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Φορέ και Μποροντίν με σολίστα στο πιάνο τον Δ. Βεζύρογλου, σε διεύθυνση Ε. Καλκάνη, και με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας του Δήμου. Το Μουσείο, και μαζί το εξαιρετικό εστιατόριό του, θα παραμείνει το Σάββατο ανοιχτό μέχρι τα Μεσάνυχτα, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη όλη την ημέρα, από τις 8.00 το πρωί.

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 2.00 το πρωί, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 18.00 και μετά. Η έκθεση του Jiang Guofang, καθηγητή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κίνας, «Η Απαγορευμένη Πόλη του Jiang Guofang», χορευτικά δρώμενα υπό την καθοδήγηση του Πέτρου Γάλλια στις 23.00 και στις 00.30, ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, προβολές της ταινίας «Κομφούκιος», special ασιατικό menu στο Café Merlin εμπνευσμένο από τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης, και εκπτώσεις έως και 70% στο Art Shop περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο νέο ψηφιακό πλανητάριο, προβάλλει στις 21:30 και στις 22:30, «Τα 7 θαύματα του κόσμου» με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα, από τις 21:30 έως τα Μεσάνυχτα, στην είσοδο του Ιδρύματος, θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μερικές ματιές στον Κρόνο με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Τα πιτσιρίκια θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης Τεχνολογίας, την οποία θα μπορούν να επισκεφθούν από τις 20:00 έως 22:30 το βράδυ. Το πρόγραμμα συμπληρώνει η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από την Μόνιμη Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών», που θα παραμείνει ανοιχτή από 21:30 έως τα Μεσάνυχτα.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v