ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου από τον φακό του Κωνσταντίνου Τρίπου

Με τον τίτλο "Αθήνα. Μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου" η Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή του Κωνσταντίνου Τρίπου έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, παρουσιάζοντάς μας ένα σημαντικό φωτογραφικό έργο. Από 13 Μαΐου έως 14 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 και ώρα 20:00, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτήριο) η έκθεση με τίτλο Αθήνα, Μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου, Από τη Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μόνο τμήμα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Τρίπος για τη γενέτειρα πόλη του. Μέσα από εικόνες που επέλεξε με βαθιά γνώση της ιστορίας της, μας καλεί να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ελληνικής πρωτεύουσας σε ένα διάστημα 100 περίπου ετών (1855-1955).

Στο ξεκίνημα του φανταστικού ταξιδιού στα μέσα του 19ου αιώνα, τα αθηναϊκά μνημεία παρουσιάζονται μέσα από τις σπάνιες φωτογραφίες των πρώτων Ελλήνων φωτογράφων σε γυμνό έδαφος, καθώς η πόλη περιορίζεται γύρω από την Ακρόπολη, ενώ τα πρώτα νεοκλασικά κτήρια προβάλλουν ολοκαίνουργια για να επιβεβαιώσουν μαζί με τις αρχαιότητες το κύρος της. Σε μια δεύτερη περιήγηση γύρω στα 1900 το κέντρο της σύγχρονης πόλης, η Ομόνοια, οι εμπορικοί πάροδοι, οι διαμορφωμένες πλέον λεωφόροι Σταδίου και Πανεπιστημίου, το Στάδιο, όπου ήδη έχουν διαδραματιστεί οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και οι παρυφές της πόλης (περιοχή Σχολής Ευελπίδων, Αμπελόκηποι, Παγκράτι) και τα προάστια (Κηφισιά, Νέο Φάληρο, Τατόι) εικονογραφούνται από τους επαγγελματίες φωτογράφους της εποχής, αλλά και μέσα από ερασιτεχνικές λήψεις, επιστολικά δελτάρια και στερεοσκοπικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια, κατά τα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια, οι αλλαγές που συντελούνται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού (διάνοιξη λεωφόρων, κατεδάφιση παλαιών οικιών, ανοικοδόμηση πολυόροφων κτηρίων), αλλά και προς όφελος της αρχαιολογικής έρευνας (Αμερικανικές Ανασκαφές Αρχαίας Αγοράς), απαθανατίζονται από φωτορεπόρτερ σύγχρονους του συλλέκτη, ο οποίος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα συχνά με ανησυχία, συγκεντρώνει αποκόμματα του τύπου και των περιοδικών με τη σχετική αρθρογραφία και ως εθελοντής καταγραφέας αποτυπώνει με τη μηχανή του όσα θεωρεί ότι πρέπει να κρατηθούν στη μνήμη.

Στη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου έγινε προσπάθεια να τηρηθεί ο τρόπος που ο ίδιος ο Τρίπος είχε ταξινομήσει το υλικό του και να παρουσιαστούν τα δικά του εκτενή σχόλια, όπου υπάρχουν.

Το υλικό που συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Τρίπος για τη γενέτειρα πόλη του, προσφέρεται στους ειδικούς για ποικίλες αναγνώσεις και προσεγγίσεις. Παράλληλα, μεταφέρει στους σημερινούς κατοίκους της Αθήνας ένα μέρος από την αγάπη και την έγνοια του για αυτήν.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο. Το θεματικό σχολιασμό των ενοτήτων ανέλαβε η υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. Το λεύκωμα επιμελήθηκαν η Φανή Κωνσταντίνου με την Αλίκη Τσίργιαλου και τη Χρύσα Δεπόλλα.

Μουσείο Μπενάκη: Κουμπάρη 1, Αθήνα, τηλ.: 210-367 1000
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00, Πέμπτη: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00, Τρίτη: κλειστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2