Ο Χρίστος Καράς ζωγραφίζει για την Ύδρα

Στην αγαπημένη του Ύδρα δημιούργησε ο καταξιωμένος ζωγράφος Χρίστος Καράς το ομώνυμο Ίδρυμα εικαστικών, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Σάββατο 7/7 με έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών έργων του ιδίου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Σ' έναν αγαπημένο του τόπο, την Ύδρα, την οποία λάτρεψε και λατρεύει και επισκέπτεται ανελλιπώς από το 1948, θα έχει την έδρα του το «Ίδρυμα Χρίστος Καράς-Ύδρα», την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε ο ίδιος ο ζωγράφος το Σάββατο 7 Ιουλίου.

Την αναγγελία της ίδρυσης συνοδεύει έκθεση η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας από τις 7 Ιουλίου ως τις 31 Οκτωβρίου ως δείγμα ελάχιστης συμβολής στην αναγνώριση της μεγάλης καλλιτεχνικής δημιουργίας του σημαντικού εικαστικού και της διαχρονικής αξίας της τέχνης του.

Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της αναγγελίας του Ιδρύματος «Χρίστος Καράς-Ύδρα», ο καλλιτέχνης επέλεξε να παρουσιάσει στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας μια σειρά ζωγραφικών και γλυπτών έργων του, τα οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν στο Ίδρυμα, με την προοπτική βεβαίως ο αριθμός τους να αυξηθεί στο μέλλον σημαντικά.

Βασικοί στόχοι της σύστασης του Ιδρύματος «Χρίστος Καράς - Ύδρα» είναι η προώθηση εικαστικών δράσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν τις καλές τέχνες. Παράλληλα σκοπός του Ιδρύματος είναι να λειτουργήσει ως πυρήνας και κέλυφος καλλιτεχνικής δημιουργίας με την παρουσίαση και την προβολή της δουλειάς κυρίως νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών –χωρίς να αποκλείονται και οι παλαιότεροι, καταξιωμένοι δημιουργοί-, αλλά και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για λογοτέχνες, συνθέτες και σκηνοθέτες.

Στον εκθεσιακό χώρο στην Ύδρα, όπου στεγάζεται και δραστηριοποιείται το Ίδρυμα, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα και γλυπτά του Χρίστου Καρά που αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη διαδρομή του καλλιτέχνη στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: από τους πρώτους πειραματισμούς των αρχών της δεκαετίας του 1960 στο πλαίσιο της αφαίρεσης και της άμορφης τέχνης, στον εξπρεσιονισμό και τη δραματική απόδοση της ανθρώπινης μορφής, και από τις συνθέσεις του μαγικού ρεαλισμού, του υπερρεαλισμού και της διαστημικής ποίησης σε εικόνες λυρικές και ονειρικές που πηγάζουν από την αντικειμενική πραγματικότητα, η οποία μεταπλάθεται σε ευαίσθητες, ποιητικές μνήμες.

Από τους δυναμικότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ’60 ο Χρίστος Καράς, γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το Δεκέμβριο του 1930. Εικαστικός καλλιτέχνης σημαντικών αναζητήσεων σε διάφορες κατευθύνσεις, κατόρθωσε να φέρει με το έργο του βαθιά τομή και ουσιαστική ρήξη στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα.

Ξεκινώντας τις πρώιμες προσπάθειές του στο κλίμα των παραδοσιακών τάσεων ο Καράς προχώρησε με γοργούς ρυθμούς στη ζωγραφική που συνδύαζε τη χρωματική γλώσσα του εξπρεσιονισμού με τον χώρο του σουρεαλισμού, γλώσσα που χάρη στο ταλέντο του δημιουργού κατέληξε σε εξαιρετικά εκφραστικά αποτελέσματα.
 
Από την αφαίρεση και την άμορφη τέχνη των αρχών της δεκαετίας του ΄60 περνά στον εξπρεσιονισμό, κατόπιν σε συνθέσεις ρεαλισμού, υπερρεαλισμού και διαστημικής ποίησης και οδηγείται τέλος σε ένα ξεχωριστό επίπεδο ζωγραφικής εκφραστικότητας και ολοκλήρωσης μέσα από μία μετα-ποπ εικονογραφική αντίληψη. Έκτοτε στο έργο του Καρά διακρίνουμε έντονα μια καθαρά προσωπική σουρεαλιστική ζωγραφική με συμβολικές προεκτάσεις.

Οι προσωπικές ουσιαστικές του αναζητήσεις τον οδηγούν να αναδιφήσει βαθύτερα προχωρώντας στην αποκρυπτογράφηση κρυμμένων νοημάτων. Έτσι ο εξαίρετος καλλιτέχνης μεταβαίνει σταδιακά από το εξωτερικό στο εσωτερικό και από θέματα ανεκδοτολογικά σε καθαρές ζωγραφικές αξίες που ολοκληρώνουν τη φωνή του προβάλλοντας τη μνημειακότητα των μορφών του και την εσωτερικότητα του χώρου στον οποίο κινείται και δημιουργεί.

Τα έργα του αποκτούν με τον τρόπο αυτό ποιητικές, θαρρείς, διαστάσεις που τα υψώνουν πέρα από χρόνους, τόπους και περιστάσεις. Νεκρές φύσεις, ανθρώπινες φιγούρες, περιστέρια, αγάλματα, αρχαίοι πολεμιστές και επιτύμβια, καπνοί, πέπλα και ιπτάμενα αντικείμενα, είναι μερικά από τα δημιουργήματά του που ισορροπούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα και μεταφέρουν το θεατή σε αέρινους χώρους μορφοποιώντας συναισθήματα και ψυχικές καταστάσεις.

Σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του πορεία ο Χρίστος Καράς, διαθέτοντας ένα φυσικό πάθος για το χρώμα και το φως, παρέμεινε πιστός στις παραδοσιακές πλαστικές αξίες της ζωγραφικής. Πίσω από τις χαράξεις και τις χρωματικές του αναλύσεις υπάρχει πάντοτε μία ανθρώπινη καρδιά γεμάτη νεανικό ενθουσιασμό και μια μεστή καλλιτεχνική όραση. Έτσι οι επιρροές από τις πιο σημαντικές τάσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής ιστορίας προσλήφθηκαν από τον δημιουργό ο οποίος τις επεξεργάστηκε, τις ενσωμάτωσε και τις αφομοίωσε οργανικά πλήρως σχεδόν στην έκφρασή του.

«Αν σ’ αυτές τις βασικές καλλιτεχνικές αρετές, αν στο απαύγασμα των καλλιτεχνικών συνδυασμών και αναζητήσεων του καλλιτέχνη που αποκαλύπτει την καταγωγή, την παιδεία, τις εμπειρίες και τα βιώματά του, αν στη μαγεία του ζωγραφικού χρωστήρα του Χρίστου Καρά προσθέσουμε και την εξαιρετική ανθρώπινη υπόστασή του, μιας πραγματικά προσηνούς, ευγενικής και γενναιόδωρης ψυχής, ενός αληθινού Ευπατρίδη του πνεύματος και της τέχνης όπως τον βιώνουμε καθημερινά όλοι εμείς εδώ στην Ύδρα, τότε θα καταλήξουμε στη συγγραφή της αυθεντικότερης βιογραφίας του σπουδαίου αυτού δημιουργού», σημειώνει η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ντίνα Αδαμοπούλου.

«Τότε θα θεωρήσουμε σίγουρα αυτονόητο το γεγονός του γιατί το έργο του όλο και θα κερδίζει όσο περνά ο καιρός, και γιατί το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του θα αποτελεί παντοτινά, όχι μόνο για την Ύδρα αλλά για ολόκληρο το πολιτιστικό τοπίο της χώρας, έναν αληθινό πνευματικό πόλο έλξης, έναν αείφωτο φάρο τέχνης και πολιτισμού .»

Άλλωστε όπως λέει και ο ίδιος ο Καράς : « ο απώτερος χρόνος δε λογαριάζει ποιος πρόλαβε ή δεν πρόλαβε. Λογαριάζει ποιος άφησε έργο…..»

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά: 9.00π.μ.- 4.30 μ.μ. και 7.30-9.30 μ.μ. έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, τηλ.: 22980 52335, 54142

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v