Νύχτες Βραδύτητας: Μια δράση τέχνης στην Ελευσίνα

Συναυλία, Προβολή Ντοκιμαντέρ, Γλυπτική Εγκατάσταση, Ηχητική περφόρμανς και Συζήτηση σε μια βραδιά με ελεύθερη είσοδο στην Ελευσίνα.
Νύχτες Βραδύτητας: Μια δράση τέχνης στην Ελευσίνα
Το Μυστήριο_62 Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου. Μια δράση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που έρχεται να μυήσει το κοινό στην τέχνη της βραδύτητας, μειώνοντας τους ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης εδώ.

Η τέταρτη έκδοση της πρωτότυπης αυτής σειράς ομιλιών της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, υπό τη καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Λεοντάρη: τη συναυλία του διεθνούς μουσικοσυνθέτη Mihaly Vig, συνθέτη της μουσικής των ταινιών του Bela Tarr, την προβολή του ντοκιμαντέρ “Orders of Time and Motion: The Shots of Satantango” του Kevin B. Lee για τη διαχείριση του χρόνου στον κινηματογράφο από τον Ούγγρο σκηνοθέτη, μία εφήμερη θεματική γλυπτική εγκατάσταση από φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας Αγγελικής Αυγητίδου, και την ηχητική περφόρμανς Η Φωνή του Σαλιγκαριού, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα Η ιστορία ενός σαλιγκαριού που ανακάλυψε την σημασία της βραδύτητας, σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου. Η βραδιά ολοκληρώνεται με τη συζήτηση Ο ανέκφραστος Χρόνος / H Μουσική του Σύμπαντος μεταξύ του Στράτου Θεοδοσίου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τον Δημήτρη Αναγνώστου, σκηνοθέτη και Διδακτορικό ερευνητή του έργου του Bela Tarr. Συντονίζει ο Γιάννης Λεοντάρης.

Οι Νύχτες Βραδύτητας έως σήμερα

Η Νύχτα Βραδύτητας (Nuit de lenteur) παρουσιάστηκε το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ως μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης των Γαλλικών Ινστιτούτων από όλον τον κόσμο αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών. Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εξελίσσει τη δράση τιτλοφορώντας την Μυστήριο_62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο, και παρουσιάζοντας δύο φορές τον χρόνο, υπό το φως της πανσελήνου, μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, με διακεκριμένους προσκεκλημένους και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα. Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2021 και περιελάμβανε ομιλίες από τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ. Η δεύτερη έλαβε χώρα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με προσκεκλημένους τον σκηνοθέτη Patrick Bokanowski και τη συνθέτρια Michele Bokanowski. Στην τρίτη της εκδοχή τον Μάιο 2022, πραγματοποιήθηκαν περιπατητικές διαδρομές στην πόλη, προβολή ταινίας, μουσική performance και συζήτηση ανάμεσα στον αρχιτέκτονα Σταύρο Σταυρίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανο Ροζάνη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Λεοντάρη.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο 2023eleusis.eu

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Κυριακή 9 Οκτωβρίου
Προαύλιο Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος

Ώρα έναρξης: 19.00
Χώρος: Προαύλιο Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v